Όπως θα περίμενε κανείς από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλά να καταλογήσει στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης: η ζήτηση είναι πολύ αδύνατη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι πολύ αυστηρή, η αποπληρωμή του χρέους είναι πολύ υψηλή και συνεπώς η ανάπτυξη είναι φευγαλέα – αν όχι ανύπαρκτη», γράφει η ανταποκρίτρια των Financial Times στην Αθήνα Κέριν Χόουπ σε ένα άρθρο που συνυπογράφει με τον Τζον Θόρνχιλ.
«Αλλά αντίθετα με τους λαϊκιστές πολιτικούς που έχουν ξεφυτρώσει στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι φιλοευρωπαίος και θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», γράφουν οι Financial Times σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Alexis Tsipras casts himself as Greece’s prime minister in waiting».
«Ο δηλωμένος στόχος του είναι περισσότερο να αναμορφώσει την ΕΕ παρά να την διαλύσει και προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμά του αυτό στο εξωτερικό», αναφέρει η εφημερίδα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ένα νέο ευρωπαϊκό deal είναι απαραίτητο αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση» δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο κ. Τσίπρας. «Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μια δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με το συντάκτη των FT η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και το άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει το διχαστικό προσωπείο και να επανατοποθετήσει τον εαυτό του ως τον εν αναμονή πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Αναφέρει, μάλιστα, την εμφάνισή του στο πάνελ του Ambrosetti Forum στην Ιταλία όπου «έκανε μασάζ» με την ευρωπαϊκή ελίτ προκαλώντας ταυτόχρονα κάποιους από τους κορυφαίους ευρωπαίους διαμορφωτές γνώμης να επανεξετάσουν την οπτική τους. «Έχει εργαστεί επιμελώς να βελτιώσει τα αγγλικά του τα οποία κάποτε απέφευγε να χρησιμοποιήσει δημοσίως» σημειώνει με νόημα ο συντάκτης των FT.