Οι ταραχώδεις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές σίγουρα δεν έφεραν δόξα στα hedge funds. Οι απότομες κινήσεις στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των τραπεζικών μετοχών, με «οδηγό» τις πτωχεύσεις στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο τοπικής τραπεζικής και την κατάρρευση της Credit Suisse, άφησαν αρκετά funds στο «κόκκινο» για το έτος.
Πολλοί managers βρέθηκαν να κάθονται σε trades που φαίνονταν προφανή εκείνο το διάστημα, με βάση την απόλυτα λογική πίστη πως τα επιτόκια έπρεπε να κινηθούν υψηλότερα για να καταπολεμηθεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός. Δυστυχώς, αυτό σήμαινε επίσης πως στα trades αυτά έγινε συνωστισμός και ως εκ τούτου έγιναν επικίνδυνα στο ενδεχόμενο όλα τα funds να σπεύσουν προς την έξοδο για να τα αντιστρέψουν.
Τα πιο οδυνηρά ήταν τα στοιχήματα που έβαλαν τα macro funds καθώς και αυτά που επενδύουν με χρήση υπολογιστών έναντι των κρατικών ομολόγων. Ορισμένοι διαχειριστές έβγαλαν περιουσία πέρυσι, εκμεταλλευόμενοι το τεράστιο ξεπούλημα των ομολόγων, και δεν είδαν κανένα λόγο να αλλάξουν την άποψή τους.
Αλλά όταν η κατάρρευση της SVB έστειλε τους επενδυτές τρέχοντας στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους και έκανε την απόδοση του διετούς αμερικανικού treasury να πέσει με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1987, τα funds ξαφνικά βρέθηκαν ακριβώς στη λάθος θέση -να στοιχηματίζουν ενάντια σε ένα asset που οι επενδυτές ήθελαν απεγνωσμένα. Οι managers που έκαναν αγώνα να μειώσουν τα στοιχήματά τους, απλώς επιδείνωσαν την κίνηση των τιμών.
Ένα από τα funds που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα ήταν η Haidar Capital του Said Haidar, το οποίο είχε αξιοσημείωτες επιδόσεις πέρυσι, όταν τα στοιχήματά του σε ομόλογα βοήθησαν να βγάλει σχεδόν 200%. Αλλά έχασε 32% από την αρχή του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα δεδομένα. Ένα από αυτά τα άτομα είπε πως αυτό ανέβασε τις απώλειες φέτος στο 44%.
Και η Rokos Capital του Chris Rokos, που έβγαλε πάνω από 50% πέρυσι, επίσης πιάστηκε εξαπίνης, με τη SEC να εγείρει ανησυχίες μετά τα margin calls που αντιμετώπισε το fund -αν και αντισυμβαλλόμενοι με τους οποίους επικοινώνησαν οι FT είπαν πως δεν ανησυχούν για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τέτοια calls.
Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που βασίζονται σε υπολογιστές επλήγησαν επίσης. Πολλά από αυτά που προσπαθούν να επωφεληθούν από την παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς διατηρούσαν βραχυπρόθεσμες θέσεις σε ομόλογα πριν από την αναταραχή και αναγκάστηκαν να τις μειώσουν γρήγορα. Το αμοιβαίο κεφάλαιο AHL Evolution της Man Group έχασε 11,3% τον Μάρτιο έως τις 28 του μήνα, ενώ το Tulip Trend της Progressive Capital Partner σημείωσε πτώση 26,3% τον Μάρτιο έως τις 24 του μήνα.
Η Aspect Capital με έδρα το Λονδίνο μείωσε τα στοιχήματά της στα ομόλογα από σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού του fund Diversified, που αφορά στον κίνδυνο σε ομόλογα στις αρχές Μαρτίου, σε λιγότερο από 8% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα έγγραφα των επενδυτών που είδαν οι Financial Times.
Εν τω μεταξύ, πολλά funds επλήγησαν επίσης από τα στοιχήματά τους σε τραπεζικές μετοχές. Σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων, η κατοχή τραπεζικών τίτλων -οι οποίες θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους- μοιάζει με λογική κίνηση.
Η έκθεση των hedge funds στον κλάδο έφθασε δεόντως σε υψηλό 12 μηνών στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σημείωμα της Morgan Stanley προς τους πελάτες, ενώ έβαλαν στοιχήματα εναντίον άλλων τμημάτων της αγοράς που ενδέχεται να πληγούν από το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Αυτό τα άφησε σε κακή θέση για τον επακόλουθο κλονισμό του τραπεζικού τομέα.
Δεν ήταν όλοι οι μάνατζερ στη λάθος πλευρά αυτών των κινήσεων. Ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay, είχε κλείσει το στοίχημά του κατά των κρατικών ομολόγων πριν από την αναταραχή και στη συνέχεια μπόρεσε να βάλει ένα short στοίχημα μετά το ράλι. Το fund Macro Diversified του Roy Niederhoffer σημείωσε άνοδο 10,3% τον Μάρτιο, αφού επωφελήθηκε από τη μεταβλητότητα της αγοράς και προσκολλήθηκε στο ράλι των ομολόγων.
Παρ’ όλα αυτά, τα hedge funds κατά μέσο όρο έχουν πλέον χάσει 1,7% τον Μάρτιο και έχουν ζημιά 0,6% φέτος μέχρι τις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με τον όμιλο δεδομένων HFR. Καθόλου καλή εικόνα, όταν ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 3,4% την ίδια περίοδο.
Σηματοδοτεί ένα ακόμη απογοητευτικό επεισόδιο για τον κλάδο των hedge funds. Μετά από μια δεκαετία ηρεμίας των αγορών που κυριαρχούνταν από τα μέτρα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, τα υψηλότερα επιτόκια επρόκειτο να εγκαινιάσουν μια νέα, πιο ευνοϊκή εποχή για τους διαχειριστές. Η ικανότητά τους να διακρίνουν τις μετοχές που κερδίζουν από τις μετοχές που χάνουν και να προβλέπουν τις μεγάλες μακροοικονομικές τάσεις υποτίθεται ότι θα απέδιδε και πάλι καρπούς.
Αλλά η μετάβαση σε υψηλότερα επιτόκια σήμαινε επίσης μια σειρά από νάρκες και βίαιες κινήσεις της αγοράς που έπιασαν πολλά funds απροετοίμαστα, όπως ανακάλυψαν οι διαχειριστές που κατείχαν υπερτιμημένες μετοχές τεχνολογίας στις αρχές του περασμένου έτους. Οι συνθήκες διαπραγμάτευσης μπορεί σιγά σιγά να γίνονται πιο ευνοϊκές, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι μπροστά μας.
EURO2DAY.GR