Το αέριο που απελευθερώθηκε από τη διαρροή του αγωγού Nord Stream θα μπορούσε να φτάσει το ισοδύναμο των 13 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Τι σημαίνει αυτό το μέγεθος για το περιβάλλον.
Η φούσκα που εμφανίστηκε τη Βαλτική Θάλασσα μετά το ρήγμα στους αγωγούς Nord Stream έχει υποχωρήσει. Οι θεωρίες συνομωσίας για τα αίτια της ζημιάς συνεχίζουν να σιγοβράζουν.
Αυτήν την εβδομάδα, η σουηδική αστυνομία που ερευνά της διαρροές στους Nord Stream 1 και 2 βρήκε αποδείξεις πυροκροτητών. Αυτό ενίσχυσε την ήδη ισχυρή πεποίθηση πως η ζημιά προκλήθηκε από εσκεμμένες πράξεις δολιοφθοράς. Η Ρωσία έχει αρνηθεί πως φέρει ευθύνη, προωθώντας τη θεωρία πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προκάλεσαν τη ζημιά. Το να κατηγορούν τις ΗΠΑ για κρυφά σχέδια είναι ένα γνωστό τροπάρι του Κρεμλίνου.
Ασχέτως του ποιος πραγματοποίησε τη δολιοφθορά που τρύπησε τρεις από τους τέσσερις αγωγούς, η επίπτωση στο περιβάλλον είναι σημαντική. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Gazprom ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα αερίου που απελευθερώθηκε στα 800 εκατ. κυβικά μέτρα. Αυτό είναι μόλις 1% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά το μη καμένο μεθάνιο έχει επίπτωση παγκόσμιας υπερθέρμανσης 30 φορές υψηλότερη από αυτήν του διοξειδίου του άνθρακα.
Το αέριο που απελευθερώθηκε από τις διαρροές θα μπορούσε να είναι ισοδύναμο με έως και 13 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Lex. Αυτό χοντρικά είναι το ίδιο με την ετήσια παραγωγή αερίου του θερμοκηπίου της Μολδαβίας. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3% των ετήσιων εκπομπών αερίων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το φυσικό αέριο στους τρεις αγωγούς που υπέστησαν βλάβη – και οι δύο παράλληλοι σωλήνες του Nord Stream 1 και ένας από το ζεύγος του Nord Stream 2 – έχει πλέον διακοπεί. Η πίεση στον εναπομείναντα άθικτο σωλήνα του Nord Stream 2 έχει μειωθεί. Υπήρχε κάποιο αέριο μέσα στους σωλήνες του Nord Stream 2 παρόλο που δεν χρησιμοποιούνταν. Ο αγωγός, ο οποίος βρισκόταν υπό κατασκευή την τελευταία δεκαετία, καταργήθηκε αιφνιδιαστικά μόλις δύο ημέρες πριν από την απρόκλητη, πλήρους κλίμακας εισβολή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία.
Η ζημιά θα χρησιμεύσει για να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Ωστόσο, η σοβαρότητα της επίθεσης μειώθηκε από την περιορισμένη ροή φυσικού αερίου. Αν και οι τέσσερις σωλήνες λειτουργούσαν σε πλήρη δυναμικότητα, η ζημιά θα μπορούσε να είναι τρεις φορές χειρότερη.