Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Financial Times: Ο Τσίπρας απέρριψε συμφωνία με τους θεσμούς πριν 1 μήνα

Ο Τσίπρας απέρριψε την συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο μήνα με τους θεσμούς, φοβούμενος το πολιτικό κόστος αλλά και τις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, μερικούς μόνο μήνες πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις πρώην ακτιβιστή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφερόμενος στα στελέχη του κόμματος φέρεται να δηλώνει πως «το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν».

Στο ίδιο δημοσίευμα εκφράζεται η εκτίμηση πως ο Ευκλείδης Τσακαλωτος, αναμένεται στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες να πιέσει για καθυστέρηση εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις έως το 2020, αντιστεκόμενος παράλληλα στην απαίτηση των πιστωτών για τις μαζικές απολύσεις.

Στο δημοσίευμα των Financial Times, γίνεται αναφορά και σε ευρωπαίο αξιωματούχο που φέρεται να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μη έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα άφηνε την οικονομία της χώρας «σε τέτοια κατάσταση που όλες οι παράμετροι της λήψης αποφάσεων θα έπρεπε να επανεξεταστούν».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνει πως η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι εφικτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από καθυστερήσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων