Βάσει πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ, ο κορωνοϊός αναμένεται να φέρει αρκετές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι περισσότερες χώρες θα πρέπει να αναμένουν ότι οι οικονομίες τους θα επηρεαστούν με μία μείωση της τάξεως του 5% από ό, τι είχε προγραμματιστεί, αλλά και μια απότομη ανάκαμψη το 2021
Προβλέποντας ότι φέτος θα ήταν η χειρότερη παγκόσμια οικονομική ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, η Gita Gopinath, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι προοπτικές του κόσμου «έχουν αλλάξει δραματικά» από τον Ιανουάριο με απώλειες παραγωγής που θα ξεπεράσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που είχε ξεσπάσει πριν από 12 χρόνια.
Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση προβλέπεται μία μερική ανάκαμψη για το 2021, με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από την κρίση του ιού, αλλά το επίπεδο του ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από εκείνο που ίσχυε πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, με σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ισχύ της ανάκαμψης,
Το ΔΝΤ αναμένει ότι οι προηγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν κατά 6,1% και οι αναδυόμενες οικονομίες θα συρρικνωθούν κατά 1% φέτος, αν και αναμένεται θετική ανάπτυξη στην Ινδία και την Κίνα.
Αλλά ακόμη και μετά την απότομη ανάκαμψη που προβλέπει το ΔΝΤ για το επόμενο έτος, η παραγωγή αναμένεται να είναι 5% χαμηλότερη το 2021 από ό, τι αναμενόταν στις προβλέψεις του ΔΝΤ από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους για τις προηγμένες οικονομίες.
Οι αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να έχουν καλύτερη απόδοση στο σύνολό τους, αλλά αυτό ενισχύεται σημαντικά από την Κίνα, η οποία αναμένεται να έχει παραγωγή το 2021 που είναι μόλις 1,4 τοις εκατό χαμηλότερη από την πρόβλεψη του ΔΝΤ πριν από έξι μήνες.
Εάν τα lockdown πρέπει να παραταθούν πέραν του δεύτερου τριμήνου του έτους και ο Covid-19 επιστρέψει σε μια ηπιότερη επιδημία το 2021, το χτύπημα στην οικονομία θα ήταν διπλάσιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Το 2009, η χειρότερη χρονιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η παγκόσμια παραγωγή έπεσε 0,1%. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κάτω του 2,5% είναι παγκόσμια ύφεση, διότι, το 90% του χρόνου, η παγκόσμια ανάπτυξη υπερβαίνει αυτόν τον ρυθμό.
Δεδομένης της μεγάλης πτώσης της παραγωγής, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί απότομα, παρόλο που πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους συνδεδεμένους με την εργασία τους. Ως αποτέλεσμα, τα εισοδήματα ανά άτομο αναμένεται να μειωθούν σε εννέα στις 10 από τις 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ.
Στις ΗΠΑ, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από 3,7% το 2019 σε 10,4% φέτος και να μειωθεί μόνο στο 9,1% το 2021. Είναι πιθανό να υπάρξει μικρότερη αύξηση στην ευρωζώνη από 7,6% πέρυσι σε 10,4 φέτος τοις εκατό και 8,9 το 2021.
Τέλος, στο κλείσιμο της έκθεσης το ΔΝΤ επαινεί τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι χώρες ξεχωριστά για να μετριάσουν τον πόνο και να παρέχουν ασφάλιση σε εταιρείες στο απότομο τέλος της κρίσης. Ανέφερε ότι οι χώρες είχαν δίκιο να κλειδώσουν τους πληθυσμούς τους για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και προέβλεπαν ότι αυτές όπως η Σουηδία που ακολούθησαν εναλλακτικές και χαλαρότερες πολιτικές θα αντιμετωπίσουν εξίσου βαθιά ύφεση.
Financial Times: Global economy to suffer worst blow since the 1930s, warns IMF
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής