Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
«Πρώτος μας στόχος να κλείσουμε μία όσο το δυνατόν συμφερότερη συμφωνία» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο των εκλογών. «Από τη στιγμή που κλειστεί η συμφωνία, τότε ανάλογα με τις συνθήκες θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και θα καταλήξουμε στο τι θα κάνουμε παραπέρα», συμπλήρωσε σχετικά.
Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός επικρατείας απεύθυνε έκκληση προς τους διαφωνούντες να επιδείξουν σύνεση. Να «συνέλθουν και να επανέλθουν», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Για πρώτη φορά υπάρχει αριστερή κυβέρνηση στη χώρα και μου φαίνεται αδιανόητο οι ίδιοι της οι υπουργοί να μην της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο υπουργός. «Με πίκρανε αυτό κι εμένα και τον πρωθυπουργό» συνέχισε ο κ. Φλαμπουράρης απευθύνοντας έκκληση στους «συντρόφους» του, όπως τους χαρακτήρισε, να «συνέλθουν και να επανέλθουν. Να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση» είπε ξεκαθαρίζοντας: «Οι επιλογές είναι: ή μένεις και διευκολύνεις ή φεύγεις».
Την ίδια στιγμή υπεραμύνθηκε του πρωθυπουργού λέγοντας πως «μπορεί πολλοί να υποτίμησαν την προσπάθεια που έκανε όλο αυτό το διάστημα αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι ένας εθνικός ηγέτης που έδωσε μάχες. Ο Αλέξης έχει πείσμα και πίστη».
Εκεί που άρχισε να μην βγάζει όμως πλέον νόημα, ήταν όταν σημείωσε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με «κόμματα που τα τελευταία έξι χρόνια εφάρμοσαν μία πολιτική που οδήγησε τη χώρα και το λαό της σε αδιέξοδα». Ακόμη και όντως είναι κακή ιδέα μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η αιτία που αναφέρει ο υπουργός ακούγεται μάλλον ως ειρωνεία, αφού τις ίδιες ακριβώς πολιτικές φέρνει τώρα η κυβέρνησή του.
Τέλος, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η δήλωσή του ότι «ποτέ δεν συζητήθηκε μπροστά στον Τσίπρα το θέμα της δραχμής» ενώ ξεκαθάρισε πως η μάχη που πάντα έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία «μάχη για παραμονή στο ευρώ και την Ευρωζώνη». Ούτε λίγο, ούτε πολύ διέψευσε κάθε ενδεχόμενο που αναφέρει εξέταση εναλλακτικού σχεδίου από το οικονομικό επιτελείο, τουλάχιστον υπόψιν του πρωθυπουργού. Αυτό όμως δεν ακούγεται τουλάχιστον στα δικά μας αυτιά ως θετικό σχόλιο για τον πρωθυπουργό. Αντίθετα η αφήγηση του κ. Βαρουφάκη, που αναφέρει εναλλακτικό σχέδιο με εντολή πρωθυπουργού, ακόμη και αν αυτό ναυάγησε, δίνει την εντύπωση ενός πιο σώφρονος ηγέτη. Όπως και να έχει, θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε.