«Τίθενται οι βάσεις για να ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση», υπογραμμίζει σε δήλωσή του για το Ελληνικό ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, εκφράζοντας συγχρόνως την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις, μαζί όμως και τη δυσφορία του για τις πολύμηνες καθυστερήσεις, όπως αναφέρει. Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής: «Μετά από έντονες και συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης τίθενται οι βάσεις για να ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα της ζωής των πολιτών της Αττικής. Επιτέλους κατατέθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) στην Ελληνικό Α.Ε. και ξεκινά ο οδικός χάρτης μέχρι την έναρξη της κατασκευής. Θέλω λοιπόν να εκφράσω την ικανοποίησή μου, αλλά και τη δυσφορία μου, γιατί οι πολύμηνες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν δεν οφείλονταν σε γραφειοκρατικές ‘αγκυλώσεις’ ή και παρεξηγήσεις, μεταξύ των αρμόδιων φορέων των επενδυτών και του Δημοσίου».
Όσον αφορά τα δύο ζητήματα που τέθηκαν προσφάτως, τις ενδεχόμενες ενστάσεις της αρχαιολογικής και της δασικής υπηρεσίας, ο Αλ. Φλαμπουράρης σημειώνει: «Η λύση που βρέθηκε για το δασικό και το αρχαιολογικό, τα δύο θέματα δηλαδή που είχαν θέσει οι επενδυτές είχε προταθεί προς το ΤΑΙΠΕΔ και τη LAMDA από τα Χριστούγεννα – την οποία και αρνιόνταν επίμονα. Λύση, η οποία προστατεύει απόλυτα και καθόλη τη διάρκεια του έργου τα αρχαιολογικά ευρήματα που τυχόν αποκαλυφθούν στα 6.500 στρέμματα του Ελληνικού, καθότι η αρχαιολογική υπηρεσία θα είναι συνεχώς παρούσα. Όσον αφορά τα 37 στρέμματα, που χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση, θα ενταχθούν στα 2.300 στρέμματα δάσους υψηλής βλάστησης, που θα δημιουργηθεί, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση. Και για να μην υπάρξουν πάλι διάφορες ερωτήσεις–επερωτήσεις, καλόπιστες ή κακόπιστες -καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας- σάς παραθέτουμε τον οδικό χάρτη που περιέχεται στο Ν. 4062/12 και στη Σύμβαση του 2014, όπως κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2016, μέχρι τη μεταφορά των μετοχών στους επενδυτές, για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
1. Υποβολή Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) · Η Ελληνικό Α.Ε. υποβάλλει το ΣΟΑ στο Γραφείο Ελληνικού · Το Γραφείο Ελληνικού υποβάλλει το ΣΟΑ στο ΥΠΕΝ
2. Γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, για την έγκριση του ΣΟΑ Η επιτροπή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει σε διάστημα δύο (2) μηνών
3. Δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)
4. Σύνταξη και έγκριση του Σχεδίου ΠΔ και υποβολή του στο ΣτΕ Απαιτούμενος χρόνος μέχρι την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, έχει προβλεφθεί διάστημα 6 μηνών».