Γράφει η Ναταλία Πέππα
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται τους τελευταίους μήνες για τη χώρα χαρακτηρίζονται καθοριστικές τόσο για το μέλλον της, όσο και για την ιστορία της. Στο διάστημα που μεσολαβεί από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ως και σήμερα, καθένας προσπαθεί να διαχωρίσει την πληροφορία από την τρομολαγνεία.
Στις συνεδριάσεις Eurogroup των τελευταίων μηνών, είναι εμφανές πως από τη μία είχαμε τους δανειστές να εμφανίζονται ανυποχώρητοι και από την άλλη την ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει με όλη της την δύναμη τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει. Ωστόσο, οφείλουμε να έχουμε στο νου μας την ταυτότητα του κυρίου Βαρουφάκη, προερχόμενος από τον ακαδημαϊκό χώρο, δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί έναν σκληρό αντίπαλο στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, γνωρίζοντας πλήρως τους κανόνες, αλλά και τις τεχνικές της θεωρίας των παιγνίων.
Η θεωρία αυτή αποτελεί ένα οικονομικό εργαλείο που για πολλούς βρίσκει ήδη εφαρμογή στην σκακιέρα της Ευρωζώνης. Στο αρρωστημένο αυτό, παιχνίδι του δειλού, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη μεταξύ των δύο πλευρών. Μοιάζει με μία κόντρα δύο αυτοκινήτων πάνω σε μια γέφυρα. Η σύγκρουση μοιραία και ο μεγάλος χαμένος αυτός που θα στρίψει την τελευταία στιγμή.
Η Γερμανία, λοιπόν, μοιάζει να έχει κολλήσει το πόδι της στο γκάζι, αφού τα σενάρια περί Grexit έρχονται στην επιφάνεια πριν ακόμα εκλεγεί από τον ελληνικό λαό η σημερινή κυβέρνηση. Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα Bild προετοίμαζε σενάρια Grexit από τις αρχές, κιόλας, του Ιανουαρίου, σε περίπτωση την εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλευρό της Γερμανίας, φυσικά και οι αποτυχημένες κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών που για λόγους προεκλογικής προπαγάνδας επένδυαν ασύστολα σε σενάρια κινδυνολογίας. Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού, δύναται να είναι το ύψος των εκροών στο διάστημα 19 έως 21 Ιανουαρίου που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια Ευρώ εξαιτίας της ακατάσχετης τρομολαγνείας για έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε.
Και ενώ, ολοένα γίνεται αισθητό πως η Αθήνα παρά τη δύσκολη θέση της, αποδεικνύεται γενναίος παίχτης, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο κοντά από ποτέ στην οπισθοχώρηση. Συγκεκριμένα, ο κύριος Ντράγκι αναφέρει πως <<δε προβλέπεται αποχώρηση κανενός κράτους μέλους>>, ο κύριος Ντάισελμπλουμ από την ψυχρή χειραψία πριν λίγους μήνες, σήμερα υποστηρίζει πως <<πρέπει πραγματικά να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε>>, ενώ ο κύριος Γιούνκερ αποκλείει κατά 100% την πτώχευση της Ελλάδας.
Ενδεχομένως η Ευρώπη να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί πόσο καταστροφικό θα ήταν ένα Grexit για την ίδια. Αφού, το Ευρώ, το όνειρο για την θέσπιση ενός ενιαίου νομίσματος θα κατάρρεε, όπως κάθε σύστημα σταθερών ισοτιμιών. Ίσως, επίσης να επανεξετάζει την μετέπειτα αγκαλιά της Ελλάδας από την Ρωσία, ύστερα από μία ενδεχόμενη έξοδο. Σε κάθε περίπτωση, όπως πολύ ορθά αναφέρουν τα δημοσιεύματα της Wall Street Journal <<Η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον Εαυτό της>>!