Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Νέος νόμος ψηφίστηκε στο Ουκρανικό κοινοβούλιο στο τέλος της εβδομάδας. Ο νόμος αυτός αφορά κυρίως τους λιποτάκτες του Ουκρανικού στρατού. Προβλέπει ότι οι διοικητές «έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν προσωπικά φυσική βία, ειδικά μέσα και όπλα ενάντια σε στρατιώτες που διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες». Ως εγκληματικές ενέργειες θεωρούνται «η ανυπακοή, η αντίσταση ή η απειλή να ασκηθεί δύναμη ενάντια στο διοικητή, η εθελοντική εγκατάλειψη στρατιωτικών θέσεων και συγκεκριμένων τοποθεσιών στρατιωτικών μονάδων σε περιοχές πολεμικών επιχειρήσεων».
Ακόμη και σε αυταρχικά καθεστώτα, ο στρατιώτης που διαπράττει κάποιο σοβαρό παράπτωμα παρακοής ή λιποτακτεί, περνά από στρατοδικείο. Στον ουκρανικό όμως στρατό θα του ασκείται φυσική βία, ή και θάνατος επί τόπου από τον ανώτερό του.
Είναι εμφανής η ανησυχία, όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας αλλά και μεγάλου μέρους του κοινοβουλίου αναφορικά στο ότι πολλοί ουκρανοί δεν αισθάνονται αυτόν τον πόλεμο ως δικό τους. Συνεπώς πρέπει να παρθούν αυστηρά μέτρα για να διατηρηθεί η πειθαρχία. 260 ήταν οι βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο, ενώ η πλειοψηφία που ήταν απαραίτητη ήταν 226.
Οι ίδιοι οι νομοθέτες αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση στον ουκρανικό στρατό είναι κάπως έκρυθμη, αφού σημειώνουν στην πρόταση του νομοσχεδίου ότι στην παρούσα συγκυρία παρατηρούνται σοβαρά φαινόμενα έλλειψης πειθαρχίας στο στράτευμα, με περιπτώσεις εγκατάλειψης μονάδων, κατανάλωση αλκοόλ και αποτυχία στην εκτέλεση διαταγών.
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA NOVOSTI αναφέρει ότι νωρίτερα φέτος συνειδητοποίησαν οι Ουκρανικές αρχές ότι από τους 100.000 περίπου που αναμενόταν να στρατευθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ήταν πολλοί εκείνοι που δεν εμφανίστηκαν ενώ 7.500 άτομα ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφυγή στρατιωτικής θητείας. Μάλιστα οι στατιστικές δείχνουν το μεγαλύτερο μέρος των λιποτακτών να προέρχεται από τη δυτική Ουκρανία, δηλαδή τον τόπο όπου ανθούν τα αντιρωσικά συναισθήματα.
Αυτό που με τα πολλά γίνεται κατανοητό είναι ότι μετά την ακραία πόλωση ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς που έχει θεμελιωθεί τον τελευταίο ένα χρόνο, με τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας αλλά και τις αυταρχικές φιλοναζιστικές ουκρανικές κυβερνήσεις, είναι πολλοί εκείνοι που δε θέλουν να συμμετέχουν σε έναν τέτοιο πόλεμο. Τώρα ειδικά που αναμένεται αυτός ο πόλεμος να επεκταθεί ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία και σύντομα με την εμπλοκή της ΕΕ, ήταν αναγκαίο για το Κίεβο να θεμελιώσει νόμο που θα διασφαλίζει την πειθαρχία του ουκρανού στρατιώτη.