Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

“Φοβούνται” τις διαδικτυακές συναλλαγές οι μισοί Ευρωπαίοι

Σχεδόν οι μισοί (44%) Ευρωπαίοι χρήστες του Διαδικτύου αισθάνονται ευάλωτοι κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών αγορών ή online συναλλαγών, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International. Παράλληλα, σε ποσοστό 38%, οι χρήστες δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν συχνότερα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, αν αισθάνονταν προστατευμένοι από τις ψηφιακές απάτες.

Η έρευνα δείχνει ότι το 62% των Ευρωπαίων φοβάται τις οικονομικές απάτες στο Διαδίκτυο, ενώ αναδεικνύει πολλές περιπτώσεις όπου οι χρήστες δεν αισθάνονται άνετα. Για παράδειγμα, το 34% των Ευρωπαίων που πραγματοποιούν online πληρωμές αισθάνεται ότι ακόμη και οι επίσημες mobile εφαρμογές των χρηματοοικονομικών εταιρειών χρειάζονται περισσότερα μέτρα προστασίας, για να προσφέρουν πραγματική ασφάλεια. Επιπλέον, το 44% ανέφερε ότι διέκοψε μία διαδικασία ηλεκτρονικής πληρωμής στη μέση, καθώς αμφέβαλε για την ασφάλεια της συναλλαγής.

Το επίπεδο προστασίας απέναντι στις ψηφιακές απάτες αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για τους χρήστες, όταν επιλέγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή μία χρηματοοικονομική υπηρεσία. Σε ποσοστό 61%, οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν εταιρείες που προσφέρουν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των οικονομικών τους δεδομένων. Επιπλέον, το 71% αναμένει από τις τράπεζες, τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών και τα ηλεκτρονικά καταστήματα να προστατεύουν τους υπολογιστές και τις φορητές συσκευές των καταναλωτών από οικονομικές απάτες.

Την ίδια στιγμή, πολλοί χρήστες γνωρίζουν ότι πρέπει να εφαρμόσουν και τα δικά τους μέτρα ασφάλειας, πέρα από τα μέτρα που προσφέρουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών. Ενώ το 22% των χρηστών αποδίδει πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια των οικονομικών συναλλαγών στις τράπεζες και το 14% πιστεύει ότι οι ίδιοι οι χρήστες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την προστασία τους, η πλειοψηφία (59%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η προστασία των οικονομικών δεδομένων πρέπει να είναι ευθύνη και των δυο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι χρήστες είναι πρόθυμοι να δεχτούν νέα εργαλεία από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την ηλεκτρονική απάτη, καθώς αντιλαμβάνονται και το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων