Ένα πρωτοπόρο application για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ σχεδίασε εθελοντικά ομάδα φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και δεν είναι άλλο από το Cinemetro.
Στην iOS εφαρμογή εργάστηκε ο φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ Γιώργος Χαριστός, ενώ η ομάδα των φοιτητών Πληροφορικής ΑΠΘ που δούλεψαν για την android εφαρμογή απαρτίζεται από τους Βιβή Βαενά, Έφη Καλτιριμίδου, Κική Πανισκάκη, Χρήστο-Παναγιώτη Παπάζογλου και Χαρίκλεια Συρτάρη. Όλοι οι συμμετέχοντες στην υλοποίηση του Cinemetro προσέφεραν εθελοντικά την εργασία τους.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει στόχο να προσφέρει γνώσεις και να εξοικειώσει τους πολίτες με την πλούσια κινηματογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, μέσω μιας σύγχρονης εμπειρίας πλοήγησης στην πόλη. Γνωστά σημεία της πόλης, στα οποία αναφέρονται διάφορες ταινίες και είναι αναγνωρίσιμα ως τοπόσημα της Θεσσαλονίκης στο σινεμά (π.χ. ο Λευκός Πύργος, η πλατεία Αριστοτέλους, η παραλία), χώροι που φιλοξένησαν στο παρελθόν ή φιλοξενούν ακόμη κινηματογραφικές αίθουσες, καθώς και διάφορα σημεία κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, μετατρέπονται σε στάσεις του Cinemetro.
Κάθε στάση της εφαρμογής παρέχει σύντομες πληροφορίες και οπτικό υλικό στους χρήστες, τους προσκαλεί να περπατήσουν την πόλη, να συμβουλευτούν τους χάρτες και να ξεναγηθούν στην πλούσια κινηματογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του 20ου αιώνα ως το σήμερα.
Η ιδέα για το Cinemetro στηρίχθηκε ερευνητικά στην έκδοση «Σινέ Θεσσαλονίκη: Ιστορίες από την πόλη και τον κινηματογράφο», ενός βιβλίου για την κινηματογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια Αγγελικής Μυλωνάκη και Γιάννη Γκροσδάνη (Εκδ. University Studio Press, 2012) και περιλαμβάνει τρεις «γραμμές», οι οποίες αντιστοιχούν σε ισάριθμες διαδρομές.
Την προσπάθεια στηρίζει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η εφαρμογή του Cinemetro είναι διαθέσιμη για Android και iOS στο Google Play και στο App Store αντίστοιχα.