Folli Follie: Τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται να αποφυλακιστούν ο ιδρυτής της εταιρίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης, καθώς λήγει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης, με το σενάριο η δίκη να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε να είναι ιδιαίτερα πιθανό.
Μαύρο χρήμα, εικονικά έσοδα, δυσθεώρητα έξοδα που εξυπηρετούσαν την πολυτελή διαβίωση των ιδιοκτητών και εκατοντάδες άνθρωποι που εξαπατήθηκαν για να επενδύσουν σε μετοχές χωρίς αντίκρισμα συνθέτουν το «παζλ» του οικονομικού σκανδάλου της Folli Follie.
Οι υπεύθυνοι της τεράστιας οικονομικής απάτης, που έχει αποκτήσει και παράπλευρα σκέλη, θα καθίσουν σήμερα (10/1) στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι συνολικά 13 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους είναι ο ιδρυτής της εταιρίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα κακουργήματα, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η κακουργηματική πλαστογραφία, η κακουργηματική απάτη τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, η χειραγώγηση της αγοράς και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, η κεφαλή της εταιρίας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, βαρύνεται με ένα ακόμη κακούργημα, αυτό της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Το σκάνδαλο -όπως αποκαλείται- της Folli Follie απασχόλησε τις δικαστικές αρχές από το 2018, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη, υπό τη διεύθυνση του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου, οι οποίοι βρίσκονται προφυλακισμένοι από τον Σεπτέμβριο του 2020. Βέβαια, τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται να δουν την έξοδο από τη φυλακή, καθώς λήγει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης, με πιθανό το σενάριο η δίκη να μην έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τους δικαστές, η ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί επακριβώς. Οι απώλειες για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αποτιμώνται σε 3.988.701,39 ευρώ, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σε 409.089.644 ευρώ.
Στο σκεπτικό της παραπομπής αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση -ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος- και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρία ευημερούσε οικονομικά.
Ψευδώς φέρονται να παρουσίαζαν και τεράστιο κύκλο εργασιών στην Κίνα, με πληθώρα υποτιθέμενων συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρίες, ενώ τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιριών ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιριών του άλλου υποομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.
Κατά πληροφορίες, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος, με τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο και τον CFO του Υποομίλου στην Ασία, Ι.Μ., με πρόθεση, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν οι ίδιοι ως μέλη και εν συνεχεία η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αλλά και άγνωστοι μέχρις στιγμής υπάλληλοι και στελέχη του Ομίλου Folli Follie, υποτάσσοντας τη βούλησή τους έκαστος σε αυτήν, ως μέλη της, επιδιώκοντας και πετυχαίνοντας, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας εγκληματικής τους δράσης, βάσει οργανωμένου σχεδίου, που προέβλεπε ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, επιδιώκοντας την κατ’ εξακολούθηση τέλεση κακουργηματικής πλαστογραφίας και απάτης υπό οποιαδήποτε συμμετοχική έκφανση, προς σκοπό αποκόμισης παράνομου περιουσιακού οφέλους, διαμοιράζοντας τα παράνομα κέρδη ανάλογα με τον ρόλο, τη δραστηριότητα και την ιεραρχική τους θέση, βλάπτοντας ή αποσκοπώντας να βλάψουν την περιουσία ιδιωτών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)».
Τα αποκαλυπτικά e-mail για τον ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Την ίδια στιγμή, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης (φωτό), o επικεφαλής της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρίας σχετικά με όσα… δεν έγιναν εγκαίρως από το εποπτικό όργανο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση είχε προσδιοριστεί και αναβλήθηκε λόγω των μέτρων για την πανδημία, ενώ δεν έχει ακόμη δοθεί η νέα δικάσιμος.
Υπενθυμίζεται ότι το σκέλος αυτό αφορά την κρίσιμη περίοδο της άνοιξης του 2018, όταν ακόμα η Folli Follie κυριαρχούσε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και οι αποκαλύψεις για την πραγματική της οικονομική κατάσταση είχαν προκαλέσει φόβο στους επενδυτές, που ανέμεναν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αρχικά, η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο, αλλά ανασύρθηκε μετά την αποκάλυψη σειράς e-mail μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας.
Στα συγκεκριμένα e-mail, που αποτελούν μέρος της προσωρινής έκθεσης της εταιρίας Price Waterhouse Coopers που ήλεγξε τη Follie Follie, υπάρχουν αναφορές του 57χρονου διευθυντή ασφαλείας για παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να κωλυσιεργήσει τις ελεγκτικές διαδικασίες και παρεμβάσεις για τη Folli Follie. Σημειώνεται ότι σε ένα από τα e-mail στις 13 Μαΐου 2018 περιγράφεται για σημαντικό μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πως «είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα».
Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο και πραγματοποιήθηκε νέα έρευνα από τον εισαγγελέα, βασισμένη στα νέα στοιχεία. Ο εισαγγελέας έκρινε πως προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του πρώην προέδρου της ελεγκτικής αρχής, καθώς φέρεται να κατέληξε στην κρίση ότι όταν αποκαλύφθηκε η έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM), τον Μάιο του 2018, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όφειλε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG προκειμένου να μη ζημιωθούν με χιλιάδες ευρώ οι μέτοχοι.