Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Φον ντερ Λάιεν: Τέλος το ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ – Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων

Το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανακοινώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ειδικά για το κρίσιμο ζήτημα των ενεργειακών εισαγωγών η Λάιεν τόνισε:

«Θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση εισαγωγής ρώσικου πετρελαίου, από τη θάλασσα και από αγωγούς, αργό και διυλισμένο. Θα διασφαλίσουμε την σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου με τρόπους έτσι ώστε τόσο εμείς όσο και οι σύμμαχοί μας να διασφαλίσουμε εναλλακτικές διαδρομές για τις προμήθειες και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους».

Οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών μελών της ΕΕ, με την Σλοβακία ήδη να ζητεί να εξαιρεθεί και την Ουγγαρία να χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή» τις κυρώσεις στις ενεργειακές προμήθειες.

Άλλα μέτρα που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας είναι:

-Καταγραφή των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και άλλον ατόμων που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα καθώς και των υπευθύνων για την πολιορκία της Μαριούπολης
-Απαγόρευση μετάδοσης στην ΕΕ σε τρία κρατικά ρωσικά ραδιοτυλεοπτικά δίκτυα.
-Εκδίωξη της SberBank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από το σύστημα πληρωμών Swift και δύο ακόμη τραπεζών.
-Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει μια αυξημένη ευθύνη έναντι της Ουκρανίας και επίσης πρότεινε ένα «φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης» για τη χώρα.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων