Η μείωση του κόστους και η πίεση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων παρέχουν ευνοϊκό περιβάλλον για τους παραγωγούς καθαρής ενέργειας, παρά τη μείωση της συνολικής ζήτησης ενέργειας.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει μειωθεί φέτος λόγω του Covid-19 και ο ενεργειακός τομέας ήταν μεταξύ των πιο επεισοδίων, με τις τιμές του πετρελαίου σε ένα σημείο να γίνονται αρνητικές καθώς η ζήτηση μειώθηκε.
Ωστόσο, ένα μέρος της ενεργειακής βιομηχανίας αψηφά την ύφεση – και πρόκειται να σημειώσει ρεκόρ ανάπτυξης φέτος και επόμενο. Η μείωση του κόστους και η διαρκής υποστήριξη πολιτικής αναμένεται να οδηγήσουν σε ισχυρή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτό θα δει ότι η συνολική αιολική και ηλιακή φωτοβολταϊκή χωρητικότητα υπερβαίνει το φυσικό αέριο το 2023 και ο άνθρακας το 2024, με τον υπεράκτιο άνεμο να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές καθώς το κόστος του πέφτει. Μέχρι το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν καταλάβει τον άνθρακα για να καταστούν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φοβόταν ότι η ορμή του θα σταματούσε στα ίχνη του από την πανδημία, αλλά αυτό δεν συνέβη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η νέα έκθεσή της για τις Ανανεώσιμες Πηγές 2020 αναφέρει ότι θα εγκατασταθούν σχεδόν 200GW νέας χωρητικότητας καθαρής ισχύος το 2020, σχεδόν το 90% του συνόλου της νέας ισχύος σε όλο τον κόσμο.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθεί κατά 7% παγκοσμίως το 2020, υποστηριζόμενη από τις νέες προσθήκες δυναμικότητας, λέει ο Οργανισμός. Αυτή η ανάπτυξη έρχεται παρά την ετήσια πτώση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 5%, τη μεγαλύτερη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή η επέκταση οφείλεται σε αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, και εν μέρει ενισχύθηκε από προγραμματιστές που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα που λήγουν τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ.
Η ανάπτυξη του επόμενου έτους – αναμένεται να είναι σχεδόν 10%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2015 – πρόκειται να ηγηθεί από την Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη πριν ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία η πανδημία. Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας αναμένεται να διπλασιαστεί το 2021.
Η παγκόσμια ανάπτυξη της ανανεώσιμης ικανότητας κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2020 είναι ήδη 15% υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά την πανδημία, και η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτά τα ισχυρά βασικά στοιχεία έχουν αυξήσει τις τιμές των μετοχών στον τομέα παρά την πανδημία, με τα ηλιακά αποθέματα τον Οκτώβριο να υπερδιπλασιάζουν την αξία τους στο τέλος του 2019.
Για να συνεχιστεί η ανάπτυξη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα φιλόξενο περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα, λέει ο IEA, ο οποίος παραδοσιακά έχει μια πολύ συντηρητική άποψη για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ορισμένες αγορές πρέπει να δράσουν, αλλά το συναίσθημα στον τομέα έχει ενισχυθεί από νέες καθαρές δεσμεύσεις από τρεις από τις μεγαλύτερες εκπομπές της Ασίας – την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα – και την εκλογή του Joe Biden ως προέδρου των ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν έκανε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μία από τις βασικές πλατφόρμες εκστρατείας του και δεσμεύτηκε να επανενταχθεί στην Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα την πρώτη ημέρα της θητείας του.
Ακόμη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του να εργαστεί για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Αυτό θα ασκήσει πίεση σε άλλες καθυστερήσεις όπως η Αυστραλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, για να εισαγάγουν και πιο φιλικές προς το κλίμα πολιτικές. Αλλά μέτρα όπως αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ηλιακή και την αιολική αγορά να αναπτυχθεί κατά ένα άλλο τρίμηνο το 2022.
Υπό ευνοϊκές συνθήκες πολιτικής, όπως η αποτελεσματική υποστήριξη για ηλιακή στέγη, οι ετήσιες προσθήκες φωτοβολταϊκών θα μπορούσαν να φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ 150GW έως το 2022, αύξηση σχεδόν 40% σε μόλις τρία χρόνια, λέει ο IEA.
Όμως, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τομέα της ενέργειας πηγαίνουν από δύναμη σε δύναμη, η κρίση του Covid έχει πλήξει τα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές θερμότητας.
Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και η επακόλουθη πτώση των τιμών του πετρελαίου μείωσαν τη χρήση βιοκαυσίμων, ενώ η επιβράδυνση περιόρισε την επέκταση της αγοράς EV και τη ζήτηση για βιοενέργεια στη βιομηχανία.
Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020 θα είναι μόλις 1%, αν και συγκρίνεται ευνοϊκά με τη μείωση της συνολικής ζήτησης ενέργειας κατά 5%.
Forbes: Renewable Electricity set to power past coal and gas by 2025
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής