Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Forbes: Οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούν ότι ο covid-19 θα είναι στις ζωές μας για καιρό

Ο απερχόμενος επικεφαλής του ομοσπονδιακού προγράμματος εμβολίων για τη νόσο Covid-19, προειδοποίησε ότι θα πρέπει άπαντες να παραμείνουν σε εγρήγορση και στο πιο μακρινό μέλλον.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουμε αυτόν τον ιό υπό τον έλεγχο μας», δήλωσε ο διευθυντής του Operation Warp Speed ​​σε ένα πάνελ στο ετήσιο συνέδριο της J.P. Morgan Healthcare. «Αλλά δεν θα μπορούμε να τον ξεχάσουμε εντελώς. Ξεχάσαμε τον Έμπολα. Ξεχάσαμε τη Ζίκα. ” Ενώ το ευρύ κοινό μπορεί να εξακολουθεί να ελπίζει ότι όλα αυτά θα εξαφανιστούν, η φαρμακευτική βιομηχανία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό επαναλαμβανόμενα και μακροπρόθεσμα.

«Η διατριβή μας ως εταιρεία δείχνει ότι ο Sars-CoV-2 δεν θα πάει μακριά, θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό μια και καλή», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel. Το κλειδί για να κάνουμε βήματα μπροστά, όπως είπε, «είναι να παραμείνουμε στην κορυφή των παραλλαγών και των μεταλλάξεων και να βρούμε πολύ γρήγορα μια οδό για την εξέλιξη του προϊόντος μας, ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε τους ανθρώπους». Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας του εμβολίου και τη συχνότητα με την οποία τα άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν ενισχυτικά.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το τι πρόκειται να κάνει το εμβόλιο για να ανταποκριθεί στις διάφορες μεταλλάξεις και παραλλαγές», δήλωσε η Angela Hwang, πρόεδρος της ομάδας βιοφαρμακευτικών προϊόντων στην Pfizer, η οποία συνεργάζεται με τη BioNTech. Αν και αναγνώρισε ότι κάποια στιγμή μπορεί να υπάρχει ανάγκη για ένα νέο εμβόλιο.

Όμως, μέρος της ομορφιάς του mRNA, της τεχνολογίας πίσω από τα εμβόλια Pfizer και Moderna, είναι ότι θα ήταν σχετικά εύκολο να παραχθεί ένα νέο εμβόλιο μέσα σε λίγες εβδομάδες, αντί για τα συνηθισμένα που έπαιρναν αρκετά χρόνια. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε μακροχρόνιες μελέτες ασθενών σε δοκιμές για να κατανοήσουμε τη διάρκεια της απόκρισης στο εμβόλιο, δήλωσε ο Hwang. «Αυτό το βλέπουμε ως μια ανθεκτική επιχείρηση», είπε ο Hwang.
“Είναι μια επιχείρηση και μια έρευνα που θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.”

Ενώ οι κατασκευαστές έχουν αυξήσει τη παραγωγή τους, η πραγματική διάθεση που θα καταλήξει στους ανθρώπους έχει μειωθεί. Με 29,3 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν διανεμηθεί, έχουν χορηγηθεί μόνο 10,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με το CDC. Η Bancel εξέφρασε την πεποίθησή της ότι αν η Pfizer και η Moderna καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους του Operation Warp Speed ​​για ένα συνδυασμό 400 εκατομμυρίων εμβολίων που παραδόθηκαν μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα είναι μια από τις πρώτες χώρες μεγέθους που θα λάβουν επαρκή προστασία ” Από την άλλη πλευρά, «δεν θα εκπλαγώ αν κάτι ανάλογο θα ταλαιπωρήσει την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους», είπε.

Ενώ η Pfizer και η Moderna ήταν οι εταιρείες με τα πρώτα εμβόλια που έλαβαν έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πολλά άλλα εμβόλια που μπαίνουν στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των Johnson & Johnson, AstraZeneca και Novavax. Μία από τις μεγάλες αναπάντητες ερωτήσεις είναι αν θα είναι εξίσου αποτελεσματικές. Το εμβόλιο της γρίπης έχει περίπου 40 έως 60% αποτελεσματικότητα ανάλογα με το έτος, αλλά η Pfizer και η Moderna ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες, με ποσοστά αποτελεσματικότητας περίπου 95%. Τι γίνεται αν αυτά τα άλλα εμβόλια έχουν χαμηλότερα ποσοστά;

Ο δείκτης αναφοράς 95%, είπε ο Σλάουι, κάνει τους ανθρώπους να βελτιώνονται για το ατομικό όφελος έναντι του πληθυσμού. «Η επιστημονική απάντηση είναι ότι το εμβόλιο 70 ή 80% μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόκληση ασυλίας της αγέλης», πρόσθεσε. Ένα άλλο ζήτημα με τα περισσότερα από τα εμβόλια Covid-19 είναι ότι απαιτούν ένα σχήμα δύο δόσεων που λαμβάνεται σε απόσταση τριών εβδομάδων.

«Στην πραγματική ζωή, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση δεν θα λάβουν τη δεύτερη δόση», δήλωσε ο Slaoui. Και ενώ εξακολουθεί να μελετάται η απόδοση εμβολιασμών μίας δόσης έναντι δύο δόσεων, είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι μία δόση «πιθανότατα θα δείξει επίσης πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα».

Το πιο σημαντικό από την άποψη της δημόσιας υγείας είναι η λήψη οποιουδήποτε εμβολίου με περισσότερο από 50 τοις εκατό αποτελεσματικότητα διαθέσιμη το συντομότερο δυνατό. «Θα υπάρξουν περισσότερες πανδημίες. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε “, είπε ο Σλάουι. «Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο γρήγοροι και καλύτερα εξοπλισμένοι για την επόμενη παδημία σε σχέση με αυτή που βιώνουμε».

Πηγή: https://www.forbes.com/sites/katiejennings/2021/01/13/the-pharma-industry-expects-covid-19-to-be-around-for-the-long-haul/?

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων