Με την ταξιδιωτική απαγόρευση να έχει ξεπεράσει τις 500 ημέρες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι, από τον ερχόμενο Νοέμβριο, η απαγόρευση θα αρθεί για ταξιδιώτες από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο (μαζί με αυτούς και σε επισκέπτες από πολλές άλλες χώρες).
Απόδοση από άρθρο της Alex Ledsom για το Forbes
Αυτά είναι καλά νέα για τις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα που έχουν μείνει μακριά ο ένας από τον άλλον· όπως και για τον αεροπορικό κλάδο, ακριβώς επειδή τα υπερατλαντικά δρομολόγια μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τόσο επικερδή (ειδικά μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου).
Μια πρόσφατη έκθεση με τίτλο «Η καλοκαιρινή οικονομική απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων» προέβλεπε ότι η απώλεια στο ΑΕΠ θα έφτανε τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο και 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τον τουρισμό, αν η άρση της απαγόρευσης κρατούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο και η έκθεση ανέφερε ακόμη πως για κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο του 2020, χάνονταν περίπου 5.164 θέσεις από αεροπορικές και άλλες εταιρείες σχετικές με τον κλάδο.
Ο συντονιστής αντιμετώπισης του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου Τζέφρι Ζίντς ανακοίνωσε πως οι πολίτες που δεν είναι Αμερικανοί θα πρέπει να δείχνουν αποδεικτικό εμβολιασμού και αρνητικό τεστ για την Covid-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως και τρεις μέρες πριν την αναχώρηση.
Η ταξιδιωτική απαγόρευση των ΗΠΑ είναι υπό διαπραγμάτευση από τον Μάρτιο του 2020.
Στις 14 Μαρτίου του 2020, η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ στους ταξιδιώτες από την ΕΕ· Στη λίστα προστέθηκαν η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και πολύ αργότερα, τον Μάιο, η Βραζιλία.
Τον Νοέμβριο του 2020, ο Τραμπ συζητούσε την άρση της απαγόρευσης, αφότου του ασκήθηκε πίεση από εκπροσώπους των εταιρειών American Airlines, United Airlines Holdings, και Delta Air Lines, τη λεγόμενη Airlines For America.
Αυτές πρότειναν, αντί να πραγματοποιείται αρνητικό τεστ πριν την πτήση, να γίνεται κατά την άφιξη σε διεθνείς αεροπορικές διαδρομές, όπως από την Ατλάντα στη Ρώμη και από το JFK της Νέας Υόρκης στο Χίθροου στο Λονδίνο και τα αποτελέσματα φαινόντουσαν ελπιδοφόρα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, που ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2021, έκανε ξεκάθαρο ότι ήταν πολύ νωρίς για την άρση της απαγόρευσης εξαιτίας της νέας μετάλλαξης της Covid-19, της μετάλλαξης Βήτα, που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Βρετανία. Η απόφαση του Τραμπ να άρει την απαγόρευση μια εβδομάδα πριν αποσυρθεί απορρίφθηκε πολύ σύντομα.
Από τις 26 Ιανουαρίου και μετά, η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε υποχρεωτικό για όλους όσους έφταναν στις ΗΠΑ να έχουν αρνητικό PCR για την Covid-19.
Μέχρι το τέλος του Μάρτιου του 2021 λεγόταν ότι ο Μπάιντεν εξέταζε την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης στις αφίξεις από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία μέχρι τα μέσα Μαίου, περίοδο που αναμενόταν να έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός παγκόσμια και να μπορέσουν πάλι να επιτραπούν τα ταξίδια. Ήταν ένα αισιόδοξο δείγμα, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε.
Τον Απρίλιο του 2021, με τα σύνορα κλειστά σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο CDC και η βρετανική κυβέρνηση έδωσαν την επίσημη έγκριση για ελεύθερα ταξίδια σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες, όταν θα άνοιγαν και πάλι τα σύνορα.
Τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε 130 χώρες στη λίστα απαγόρευσης (με πολλές από αυτές να είναι στην Ευρώπη) βάσει του αυξανόμενου επιδημιολογικού ρίσκου από τον CDC, που τότε αφορούσε το 80% του πλανήτη.
Την ίδια στιγμή, οι υπερατλαντικές αεροπορικές εταιρείες έκαναν ανοιχτή έκκληση και στις δυο κυβερνήσεις να επιτρέψουν ξανά τα ταξίδια στις 17 Μαίου (την ημερομηνία που το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδίαζε να επιτρέψει τα ταξίδια μεταξύ των ασφαλών χωρών).
Στις 17 Μαίου το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε για 12 χώρες (αλλά όχι για τις ΗΠΑ) και ανακοίνωνε το σύστημα που θα ακολουθούσε το ερχόμενο καλοκαίρι για να προσθέσει 12 χώρες στη λίστα, εκεί όπου η καραντίνα δεν ήταν απαραίτητη για την επιστροφή στη χώρα, μετά από εκείνη την ημερομηνία. Παρόλες τις εκκλήσεις των αεροπορικών, οι ΗΠΑ παρέμενε εκτός λίστας και οι εταιρείες έστειλαν μια ακόμα ανοιχτή επιστολή στους υπουργούς μεταφορών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ζητώντας μια εκτίμηση για την ημερομηνία που θα αίρονταν οι απαγορεύσεις. Οι αεροπορικές πίεζαν για να γίνει αυτό πριν τη σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας, όπου θα παρευρίσκονταν οι πρόεδροι Μπάιντεν και Τζόνσον.
Τον Μάιο του 2021 οι ΗΠΑ, μετά από μια επιτυχημένη καμπάνια εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την πλήρη απαγόρευση, έβαλε τη Βρετανία στη λίστα με τις χώρες που οι ταξιδιώτες θα έπρεπε να σκεφτούν αν θέλουν να ταξιδέψουν.
Τον Ιούλιο του 2021, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέθεσε σε ομάδες το νέο άνοιγμα των συνόρων και ανακοίνωσε αυτό το νέο στη σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας.
Στις 15 Ιουλίου του 2021 ο Μπάιντεν είπε ότι θα έκανε ανακοίνωση για την άρση της απαγόρευσης «μέσα στις επόμενες μέρες». Είχε συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2021 η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως, πλέον,θα επέτρεπε στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να εισέρχονται στη χώρα από τον Νοέμβριο και μετά.