Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Forbes: Σε τι διαφέρει το Σουηδικό μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας;

Λίγο πολύ όλες οι χώρες έχουν επιβάλλει ολικό lockdown, ήτοι απαγόρευση κυκλοφορίας, κάποιες όμως διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις διαμορφώνοντας το δικό τους μοντέλο.

Ο λόγος για την Σουηδία, μία χώρα με χαρούμενους ανθρώπους σε ασφαλές περιβάλλον με μεγάλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Αν και οι Σκανδιναβικές χώρες μας έχουν συνηθίσει να εφαρμόζουν πολιτικές σαν ένα, η Σουηδία έχει επιλέξει να διαφοροποιηθεί στο θέμα του κορωνοϊού.

Υπάρχει αυξανόμενη κριτική μεταξύ των γιατρών και των πανεπιστημιακών για την προσέγγιση “βλέποντας και κάνοντας” της Σουηδίας.

Η Σουηδία έχει λάβει σχετικά λίγα μέτρα. Σημαντικά γεγονότα όπως η έναρξη της σεζόν του σουηδικού ποδοσφαίρου αναβάλλονται και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, αλλά κατά τα άλλα η καθημερινή ζωή συνεχίζεται.

Αν κάνει κάποιος μία βόλτα στους δρόμους της Σουηδίας θα δυσκολευτεί να βρει τη διαφορά με πριν το χτύπημα του ιού. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, όπως και τα σύνορα. Τα περισσότερα καφέ, εστιατόρια και καταστήματα είναι ανοιχτά.

Οι ντόπιοι παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους

Αν και η κυβέρνηση επιλέγει να εκδώσει οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των περιορισμών κατά του κορωνοϊού, πολλοί ντόπιοι παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Η εταιρεία δημοσίων μεταφορών της Στοκχόλμης ανακοίνωσε πτώση στους αριθμούς επιβατών κατά 50% την περασμένη εβδομάδα.

Η επιστήμη πίσω από τη σουηδική μοντέλο

Ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επικρίνει πολλούς για αυτή τη στάση, είναι στην πραγματικότητα τα δεδομένα από τις υγειονομικές αρχές που είναι ο οδηγός.

Ωστόσο, κατά την εκτέλεση των δεδομένων μέσω των βρετανικών μοντέλων, ο αριθμός των θανάτων που προβλέπονται για τη Σουηδία είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο λόγος φαίνεται να είναι ότι οι σουηδικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά μολυσμένα άτομα χωρίς συμπτώματα και ότι νοσηλεύονται ένας στους πέντε.

Η στρατηγική λειτουργεί;

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του Σουηδικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της 30ης Μαρτίου, ο αριθμός των θετικών περιπτώσεων του COVID-19 στη χώρα έχει περάσει 4.000. Ο αριθμός είναι παρόμοιος με το ποσοστό μόλυνσης στη Νορβηγία, όμως διπλάσιοι άνθρωποι ζουν στη Σουηδία.

Ενώ οι αριθμοί μόλυνσης είναι δύσκολο να συγκριθούν, η διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας είναι πιο ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή έχουν πεθάνει 146 άτομα με COVID-19 στη Σουηδία. Στη Νορβηγία, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 32.

Forbes: Why Sweden’s Coronavirus Approach Is So Different From Others
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων