Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε το μπαράζ φονικών επιθέσεων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο για τη σχέση της με την ισλαμιστική μαχητική ομάδα. Η Άγκυρα υπήρξε υλικός υποστηρικτής και υποστηρικτής της Χαμάς από το 2011. Ωστόσο, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν ότι αυτό ήταν πρόβλημα μόνο στο ότι χρησίμευε ως οδόφραγμα στις προσπάθειες της Τουρκίας να ομαλοποιήσει τη σχέση της με το Ισραήλ. Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ πιθανότατα θα αυξήσουν την πίεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διακόψει τις σχέσεις με τη Χαμάς.
Ποιες είναι οι πιθανότητες ο Ερντογάν να συμμορφωθεί με ένα τέτοιο αίτημα—και γιατί έχει σχέση με τη Χαμάς καταρχάς;
Ξεχάστε τη διακοπή των δεσμών με τη Χαμάς. Ο Ερντογάν είναι απίθανο να καταγγείλει ακόμη και απερίφραστα τις πρόσφατες θηριωδίες της Χαμάς, οι οποίες σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς πολίτες, ως θρασύτατη τρομοκρατική ενέργεια. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: ο Ερντογάν συμπάσχει με την υπόθεση της Χαμάς. Σε tweet που έστειλε απευθυνόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το 2018, ο Ερντογάν παρατήρησε: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι τρομοκράτες. Είναι ένα κίνημα αντίστασης που υπερασπίζεται την παλαιστινιακή πατρίδα ενάντια σε μια δύναμη κατοχής».
Και πράγματι, από την τελευταία επίθεση της Χαμάς, ο Ερντογάν αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «είναι ευθύνη μας να σταθούμε δίπλα στους καταπιεσμένους» και να καλέσουμε «όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει την άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα».
Αυτός δεν είναι νέος τρόπος σκέψης για τη Χαμάς για τον Ερντογάν. Στην κοσμοθεωρία του, η Χαμάς αντιπροσωπεύει την ίδια την ουσία του παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος. Αυτή η άποψη είναι ευρέως αντιπροσωπευτική του πώς οι Τούρκοι ισλαμιστές πλαισιώνουν εδώ και καιρό την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση.
Ο Ερντογάν εκπαιδεύτηκε σε αυτό το κίνημα, και ακόμη και πριν γίνει ηγέτης της Τουρκίας, εξέδιδε ελεύθερα αντισημιτικές και αντι-ισραηλινές απόψεις. Σε μια προσπάθεια να εγκατασταθεί στο νέο του ρόλο αφού έγινε πρωθυπουργός της Τουρκίας το 2003, κατέστειλε τα πραγματικά του συναισθήματα μέχρι το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009 στο Νταβός. Με την ευκαιρία αυτή επέπληξε τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι σκότωσε παλαιστίνια παιδιά.
Αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις, ο Ερντογάν ενέκρινε στη συνέχεια έναν «στολίσκο βοήθειας» στη Γάζα το 2010. Ο μικρός στόλος τουρκικών σκαφών επιχείρησε να παραβιάσει τον αποκλεισμό του Ισραηλινού Ναυτικού, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ατόμων σε ένα από τα σκάφη του, το Mavi Marmara, μετά από αυτό. εισέβαλαν ισραηλινές ειδικές δυνάμεις. Το περιστατικό οδήγησε σε ορατή πτώση της μακροχρόνιας και ευημερούσας σχέσης της Τουρκίας με το Ισραήλ και είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες στρατηγικές γκάφες εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν.
Μέχρι τότε, η Άγκυρα και το Ισραήλ είχαν αναπτύξει όχι μόνο μια στενή σχέση κυβέρνησης-κυβέρνησης, αλλά και σχέση λαού με λαό. Οι Ισραηλινοί θα συρρέουν μαζικά στις τουρκικές παράκτιες πόλεις τα καλοκαίρια, ενώ ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας επωφελήθηκαν από μια στενή σχέση με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, η οποία βοήθησε στον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης και του στόλου της αεροπορίας της Τουρκίας. Όλα αυτά εξαφανίστηκαν μετά το περιστατικό με το Mavi Marmara. Αμέσως μετά, ο Ερντογάν άρχισε ανοιχτά να καλλιεργεί μια σχέση με τη Χαμάς.
Η απόφαση να καλλιεργηθεί αυτή η σχέση είναι αποκλειστικά προσωπική επιλογή του Ερντογάν και όχι στρατηγική απόφαση που αντιπροσωπεύει τις θεσμικές προτιμήσεις του τουρκικού κράτους. Σε αυτό το σημείο, όμως, η σχέση της Χαμάς έχει βαθιές ρίζες στην Τουρκία και θα είναι δύσκολο να ξεριζωθεί.
Έχοντας πλήρη επίγνωση του Ερντογάν, η Χαμάς διατηρεί πολιτικά γραφεία στην Τουρκία και οι ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Χαλέντ Μασάλ, Ισμαήλ Χανίγιε και Σαλέχ αλ-Αροούρι, έχουν συναντηθεί ανοιχτά με τον Ερντογάν πολλές φορές. Στις περιπτώσεις των Arouri και Haniyeh, η Άγκυρα τους παρείχε τουρκικά διαβατήρια και άδεια διαμονής, γεγονός που τους επέτρεψε να ταξιδεύουν διεθνώς ανεμπόδιστα. Ο Αρούρι, ο λεγόμενος αρχηγός της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, είναι ένας τρομοκράτης που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ με χρηματική αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο κεφάλι του. Γιόρτασε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στα social media και πιθανότατα είναι ένας από τους εγκέφαλους των επιθέσεων.
Επιπλέον, η Τουρκία μπορεί επίσης να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη Χαμάς. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι κατέσχεσαν 16 τόνους εκρηκτικού υλικού που προερχόταν από την Τουρκία και είχε προορισμό τη Γάζα, προφανώς για την κατασκευή πυραύλων της Χαμάς.
Η υπεράσπιση της Χαμάς από τον Ερντογάν έχει κάνει την οργάνωση και την υπόθεσή της δημοφιλή μεταξύ της βάσης των ψηφοφόρων του. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία είδε αρκετές δημόσιες συγκεντρώσεις, όλες καταδίκασης του Ισραήλ. Μόλις δύο μέρες μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις, το Huda-Par—ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κόμμα και εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ερντογάν—διοργάνωσε μια εορταστική συγκέντρωση έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, φωνάζοντας: «Καταραμένο το Ισραήλ!».
Μια μέρα αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια (γνωστό με το τουρκικό ακρωνύμιο ως IHH)—μια τουρκική οργάνωση «βοήθειας» γνωστή για την υποτιθέμενη υποστήριξή της σε τζιχαντιστικούς σκοπούς— πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, όπου μερικοί οι υποστηρικτές του ορκίστηκαν να σκοτώσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον «Μεγάλο Σατανά» για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.
Πρόκειται για σημαντικές εξελίξεις, καθώς οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό στην Τουρκία από το 2013. Οι δύο που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη ρητή άδεια της κυβέρνησης.
Καθώς διεξάγονταν οι συγκεντρώσεις, ο Ερντογάν προσφέρθηκε εθελοντικά να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Δεδομένης της σχέσης του και των απόψεών του για τη Χαμάς, είναι σαφές ότι κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Την Πέμπτη, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή του, από τη χώρα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις. (Η Ισραηλινή Πρεσβεία φέρεται να αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές.)
Φαίνεται ότι ο Ερντογάν είναι για άλλη μια φορά έτοιμος να κάψει γέφυρες με το Ισραήλ, παρόλο που στις αρχές του 2022 είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τη χώρα, φιλοξενώντας τον Πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog και ανταλλάσσοντας για άλλη μια φορά πρεσβευτές. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν ήλπιζε να αποκόψει την Άγκυρα από τη σχετική κατάσταση της απομόνωσής της στην περιοχή καθώς και να κερδίσει φιλο-ισραηλινά πρόσωπα στην Ουάσιγκτον, ώστε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να κοιτάξει πιο ευνοϊκά την Άγκυρα και να άρει τις έντονες αντιρρήσεις του για την πώληση όπλων στην Τουρκία.
Ένα τέτοιο εργαλειακό κίνητρο δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Παρά το γεγονός ότι πέρασε σχεδόν μια δεκαετία προσπαθώντας να ανατρέψει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, ο Ερντογάν από το 2022 προσπάθησε να ξαναχτίσει τους δεσμούς με τη Δαμασκό, με κίνητρο την επιθυμία να κερδίσει μερίδιο στην πίτα ανασυγκρότησης της Συρίας, καθώς και να επαναπατρίσει έναν συμβολικός αριθμός Σύριων προσφύγων.
Ωστόσο, ο Ερντογάν φαίνεται τώρα έτοιμος να απομακρυνθεί από αυτή τη διαδικασία ανοικοδόμησης των δεσμών με το Ισραήλ. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν πτοείται από τις ανατροπές της εξωτερικής πολιτικής εάν τις θεωρεί αναγκαίες.
Πολλοί υπέθεσαν ότι η δημιουργία ουσιαστικών δεσμών δεν θα ήταν δυνατή έως ότου η Τουρκία σταματήσει να φιλοξενεί τη Χαμάς στο έδαφός της. Οι επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου έδωσαν στην Άγκυρα μια μοναδική ευκαιρία στον Ερντογάν να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, και μια ευκαιρία που είναι πιθανό να σπαταλήσει. Αντί να καταδικάσει τη Χαμάς και να αποστασιοποιηθεί από μια μαχητική ομάδα, ο Ερντογάν είναι έτοιμος να θυσιάσει και πάλι τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας υπέρ των ισλαμιστικών του πεποιθήσεων. Έχει ήδη ενημερωθεί για την εκτόξευση ενός άλλου στολίσκου βοήθειας στη Γάζα και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συντονίσει μια απάντηση στην εκκρεμή στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα με τον Ιρανό ομόλογό του, Πρόεδρο Ebrahim Raisi. Αυτή είναι μια στιγμή που πολλές δυτικές κυβερνήσεις αναρωτιούνται για την έκταση της ανάμειξης του Ιράν στις επιθέσεις.
Διαγράφοντας μια τέτοια πορεία, ο Ερντογάν για άλλη μια φορά ενεργεί με τρόπο που επιβεβαιώνει τις βαθύτερες υποψίες της Δύσης για τις πραγματικές του συγγένειες. Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ μέσω των διπλωματικών προσπαθειών του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony’s Blinken, ο μόνος σταθμός που λείπει από την περιοδεία του στην περιοχή είναι η Άγκυρα. Η Τουρκία φαίνεται να έχει επιλέξει να σταθεί στο πλευρό της Χαμάς, μόνο και μόνο επειδή το ήθελε έτσι ο Ερντογάν.