Το 2002, μια ομάδα ειδικών επιχειρήσεων εξασκήθηκε κάνοντας επιδρομή σε ένα χρηματοκιβώτιο. Η ομάδα πλησίασε αθόρυβα ένα διώροφο κτίριο, χτισμένο για στρατιωτική εκπαίδευση, όπου κρυβόταν ένας τεχνητός αρχηγός τρομοκρατών. Ένας στρατιώτης ανέβηκε σε ένα ανοιχτό παράθυρο και πέταξε σε ένα μικρό drone που πιλοτάριζε τεχνητή νοημοσύνη. Το drone AI άρχισε να πετά αυτόνομα μέσα από το κτίριο, δωμάτιο με δωμάτιο, μεταδίδοντας πλάνα από την κάμερά του απευθείας στο tablet του διοικητή. Μέσα σε λίγα λεπτά, η ομάδα είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης του εσωτερικού του κτιρίου. Ήξερε ποια δωμάτια ήταν άδεια, ποια ήταν τα μέλη της οικογένειας που κοιμόντουσαν και πού ήταν ο πρωταρχικός στόχος. Η ομάδα μπήκε στο κτίριο γνωρίζοντας ακριβώς πού να πάει, μειώνοντας τον κίνδυνο για κάθε μέλος. Η άσκηση ήταν επιτυχής: αν ήταν αληθινή, η ομάδα θα είχε σκοτώσει τον αρχηγό των τρομοκρατών.
Το νέας γενιάς drone με πιλότο AI, σχεδιασμένο από την Shield AI, έχει χρησιμοποιηθεί από τότε σε πραγματικές επιχειρήσεις. Είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να αναδιαμορφώνει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιστοποιήσει τα πάντα, από τη συντήρηση του εξοπλισμού μέχρι τις δημοσιονομικές αποφάσεις. Οι αναλυτές νοημοσύνης βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να σαρώσουν «βουνά» πληροφοριών για να εντοπίσουν σχετικά μοτίβα που τους επιτρέπουν να κάνουν καλύτερες κρίσεις και να τις κάνουν πιο γρήγορα. Στο μέλλον, οι Αμερικανοί μπορούν να περιμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αντίπαλοί τους πολεμούν στο πεδίο της μάχης. Εν ολίγοις, η τεχνητή νοημοσύνη πυροδότησε μια επανάσταση στον τομέα της ασφάλειας – μια επανάσταση που μόλις αρχίζει να ξεδιπλώνεται.
H διακοπή της προόδου της αμερικανικής τεχνητής νοημοσύνης είναι αδύνατη: τα μαθηματικά θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης είναι πανταχού παρόντα, οι ανθρώπινες δεξιότητες για τη δημιουργία νέων μοντέλων έχουν πολλαπλασιαστεί ευρέως καθώς και οι κινητήριες δυνάμεις της έρευνας και ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης θριαμβεύουν. Επίσης τόσο η ανθρώπινη δημιουργικότητα όσο και το εμπορικό κέρδος είναι πολύ ισχυρά κίνητρα. Θα ήταν επίσης λάθος να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την πρόοδο. Η Κίνα εργάζεται σκληρά για να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για στρατιωτικές εφαρμογές.
Η ικανότητα της Κίνας να χρησιμοποιεί τον κυβερνοχώρο και τον ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον δικτύων και ζωτικής σημασίας υποδομών των ΗΠΑ θα βελτιωθεί επίσης επικίνδυνα. Με απλά λόγια, το Πεντάγωνο πρέπει να επιταχύνει —όχι να επιβραδύνει— την υιοθέτηση της υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης. Εάν δεν το κάνει, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χάσει τη στρατιωτική υπεροχή που εγγυάται τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, την ασφάλεια των συμμάχων και των εταίρων τους και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Όταν η τεχνητή νοημοσύνη παίζει ρόλο στη χρήση δύναμης, ο πήχης για ασφάλεια και αξιοπιστία πρέπει να παραμένει πολύ ψηλός.
Οι ηγέτες του Κογκρέσου δίνουν μεγάλη προσοχή στην τεχνητή νοημοσύνη και συζητούν πώς μπορούν να ρυθμίσουν τη βιομηχανία και ωστόσο να την διατηρήσουν ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας έχει εκδώσει ένα πλαίσιο πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη για να επισπεύσει την υπεύθυνη και ασφαλή υιοθέτησή του από το Υπουργείο Άμυνας. Η ουσιαστική προσπάθεια για την ταυτόχρονη ενίσχυση της τεχνητής νοημοσύνης και την τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων γύρω από τη χρήση της -στόχους που φαινομενικά βρίσκονται σε ένταση- βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για να διασφαλίσει ότι οι αμυντικές εφαρμογές AI είναι ασφαλείς και επιτυχημένες, το Πεντάγωνο θα χρειαστεί να ενισχύσει περαιτέρω τα προστατευτικά κιγκλιδώματα τεχνητής νοημοσύνης, να προσθέσει νέο τεχνικό προσωπικό και να αναπτύξει νέους τρόπους δοκιμής και προμήθειας τεχνητής νοημοσύνης. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για να μείνουν πίσω οι Ηνωμένες Πολιτείες.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Παρόλο που οι πολιτικές και οι κανονισμοί εξακολουθούν να γράφονται, η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει ήδη την ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, για παράδειγμα, αρχίζει να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να τη βοηθήσει να διαθέσει πόρους και να προβλέψει πώς μια μεμονωμένη απόφαση μπορεί να αναδιαμορφώσει το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της. Εάν οι ηγέτες της Πολεμικής Αεροπορίας, για παράδειγμα, προσθέσουν μια άλλη μοίρα F-35, η πλατφόρμα κατανομής πόρων με δυνατότητα AI μπορεί αμέσως να επισημάνει όχι μόνο το άμεσο κόστος της απόφασης αλλά και τις επιπτώσεις της στο προσωπικό, τις βάσεις, τη διαθεσιμότητα αεροσκαφών και άλλους σημαντικούς τομείς .
Ομοίως, ο στρατός αρχίζει να χρησιμοποιεί μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στη συντήρηση σύνθετων οπλικών συστημάτων, από πλοία μέχρι μαχητικά αεροσκάφη. Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν πλέον να συλλέγουν δεδομένα από τους αισθητήρες μιας πλατφόρμας και να προβλέψουν πότε και τι είδους συντήρηση θα μεγιστοποιήσει την ετοιμότητα και τη μακροζωία της, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος.
Στην κοινότητα των πληροφοριών, η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε τους αναλυτές να προβλέψουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μήνες νωρίτερα, επιτρέποντας στις Ηνωμένες Πολιτείες να προειδοποιήσουν τον κόσμο και να αρνηθούν στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Στη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ, η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από την Rhombus Power χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην προειδοποίηση των αξιωματούχων σχετικά με την κίνηση πυραύλων με πυρηνικά όπλα που συχνά διέφευγαν τον εντοπισμό στο παρελθόν.
Η προγνωστική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να δώσει στην Ουάσιγκτον μια καλύτερη κατανόηση του τι μπορεί να σκέφτονται οι πιθανοί αντίπαλοί της, ειδικά οι ηγέτες στο Πεκίνο. Σε αντίθεση με την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όταν υπήρχαν λεγεώνες ειδικών στη σοβιετική λήψη αποφάσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν πώς η ηγεσία της Κίνας μεταφράζει την πολιτική σε συγκεκριμένες ενέργειες. Η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αναπτύξει ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που θα προσλάμβανε όλα τα διαθέσιμα γραπτά και τις ομιλίες των Κινέζων ηγετών, καθώς και τις αναφορές των πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα στοιχεία, και στη συνέχεια να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μπορεί να αποφασίσει να εκτελέσει τις πολιτικές του προθέσεις.
Η τεχνητή νοημοσύνη πυροδότησε μια επανάσταση στην ασφάλεια που μόλις αρχίζει να ξεδιπλώνεται.
Οι αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών χρησιμοποιούν ήδη καθημερινά την τεχνητή νοημοσύνη για να περιηγηθούν σε χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο. Στο παρελθόν, οι αναλυτές έπρεπε να παρακολουθήσουν χιλιάδες ώρες βίντεο πλήρους κίνησης για να βρουν και να επισημάνουν αντικείμενα ενδιαφέροντος, είτε συγκέντρωση τανκς είτε διασκορπισμένους κινητούς πυραύλους. Αλλά με την τεχνητή νοημοσύνη, οι προγραμματιστές μπορούν να εκπαιδεύσουν ένα μοντέλο ώστε να εξετάζει όλο αυτό το υλικό και να αναγνωρίζει μόνο τα αντικείμενα που αναζητά ο αναλυτής—συνήθως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Το γεγονός αυτό δίνει στις δυνάμεις των ΗΠΑ ένα τεράστιο -ίσως και πολύ καθοριστικό – πλεονέκτημα.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υποστηρίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, εάν ένας αντίπαλος επρόκειτο να μπλοκάρει ή να επιτεθεί στα δίκτυα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών των ΗΠΑ, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει έναν έξυπνο παράγοντα μεταγωγής και δρομολόγησης που θα ανακατευθύνει τη ροή πληροφοριών μεταξύ αισθητήρων, υπευθύνων λήψης αποφάσεων για να διατηρήσουν τρόπους ενημέρωσης της κρίσιμης κατάστασης. Η κατοχή αυτών των δυνατοτήτων θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της μπορούν να λάβουν καλύτερες αποφάσεις γρηγορότερα από τους αντιπάλους τους, ακόμη και στη σφοδρή μάχη.
Ορισμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται σε εξέλιξη επιτρέπουν σε έναν άνθρωπο χειριστή να ελέγχει πολλαπλά μη επανδρωμένα συστήματα, όπως ένα σμήνος drones στον αέρα, στο νερό ή υποθαλάσσια. Για παράδειγμα, ένας πιλότος μαχητικού θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από ιπτάμενα drones για να μπερδέψει ή να συντρίψει το ραντάρ και το σύστημα αεράμυνας ενός αντιπάλου. Ένας διοικητής υποβρυχίου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποθαλάσσια μη επανδρωμένα οχήματα για να πραγματοποιήσει αναγνώριση σε μια βαριά προστατευμένη περιοχή ή για να κυνηγήσει υποθαλάσσιες νάρκες που απειλούν τα πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων.
ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ
Το Πεκίνο, φυσικά, δεν έχει καμία πρόθεση να παραχωρήσει την τεχνολογική κυριαρχία στην Ουάσιγκτον. Εργάζεται σκληρά για να αναπτύξει τις δικές της προηγμένες στρατιωτικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Η Κίνα επενδύει πολλά σε πολλές από τις ίδιες περιπτώσεις χρήσης τεχνητής νοημοσύνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες—όπως η επιτήρηση, η αναγνώριση στόχων και τα drones που λειτουργούν ως σμήνη. Στον αγώνα για την τεχνολογική υπεροχή, η Κίνα έχει κάποια προφανή πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο μπορεί να υπαγορεύσει τις οικονομικές προτεραιότητες της χώρας του και να διαθέσει όποιους πόρους κρίνει απαραίτητους για την επίτευξη των στόχων της τεχνητής νοημοσύνης. Η πολιτική εθνικής ασφάλειας της Κίνας ενθαρρύνει Κινέζους χάκερ, αξιωματούχους και υπαλλήλους να κλέψουν δυτική πνευματική ιδιοκτησία, και το Πεκίνο προσπαθεί να στρατολογήσει κορυφαίους δυτικούς τεχνολόγους για να συνεργαστούν με κινεζικά ιδρύματα.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις δικές τους μοναδικές δυνάμεις. Η οικονομία της χώρας που βασίζεται στην αγορά και το πιο ανοιχτό πολιτικό σύστημα δίνουν στους προγραμματιστές χώρο να είναι δημιουργικοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επίσης ένα ζωντανό οικοσύστημα επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών κεφαλαίων που προσελκύουν ασύγκριτες εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις. Είναι το σπίτι σε πολλά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, επιτρέποντάς τους να προσελκύουν και να διατηρούν μερικά από τα καλύτερα ταλέντα τεχνολογίας στον κόσμο.
Για να προσελκύσει περισσότερα ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης και να αξιοποιήσει καλύτερα το τεχνολογικό εργατικό δυναμικό που ήδη διαθέτει, το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει και διαχειρίζεται εξειδικευμένους υπαλλήλους. Το Πεντάγωνο μπορεί να ξεκινήσει ακολουθώντας τη συμβουλή της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την τεχνητή νοημοσύνη και να ιδρύσει ένα ψηφιακό σώμα (μοντέλο του Ιατρικού Σώματος Στρατού) για να οργανώσει, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τεχνολόγους. Επιπλέον, όλες οι υπάρχουσες στρατιωτικές ακαδημίες θα πρέπει να αρχίσουν να διδάσκουν τα βασικά της τεχνητής νοημοσύνης και το Πεντάγωνο θα πρέπει επίσης να ιδρύσει μια ακαδημία ψηφιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ που θα εκπαιδεύει επίδοξους επιστήμονες, προσφέροντάς τους δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση με αντάλλαγμα τη δέσμευση να υπηρετήσουν στην κυβέρνηση για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.
Στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας, η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει δημιουργήσει ένα άλλο είδος νόμου του Moore. Όποιος στρατιωτικά πρώτος θα οργανώσει, θα ενσωματώσει και θα θεσμοθετήσει τη χρήση δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις του τα επόμενα χρόνια θα αποκομίσει εκθετική πρόοδο, δίνοντάς του αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα έναντι των εχθρών του. Ο πρώτος που υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να έχει ταχύτερο κύκλο αποφάσεων και καλύτερες πληροφορίες στις οποίες θα βασίσει τις αποφάσεις. Τα δίκτυά του είναι πιθανό να είναι πιο ανθεκτικά όταν δέχεται επίθεση, διατηρώντας την ικανότητά του να διατηρεί επίγνωση της κατάστασης, να υπερασπίζεται τις δυνάμεις του, να εμπλέκεται αποτελεσματικά με στόχους και να προστατεύει την ακεραιότητα της διοίκησης, του ελέγχου και των επικοινωνιών του. Θα μπορεί επίσης να ελέγχει σμήνη μη επανδρωμένων συστημάτων στον αέρα, στο νερό και κάτω από τη θάλασσα για να μπερδέψει και να συντρίψει έναν αντίπαλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν πίσω.
Από την άλλη πλευρά και ο μηχανισμός εθνικής ασφάλειας δεν έχει την πολυτέλεια να δρα απερίσκεπτα. Χωρίς τις κατάλληλες διασφαλίσεις, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάθε είδους ακούσια βλάβη. Για παράδειγμα τα συστήματα θα μπορούσαν ακόμη και να σκοτώσουν στρατεύματα των ΗΠΑ ή άοπλους πολίτες μέσα ή κοντά σε περιοχές μάχης. Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα αίνιγμα. Τα διακυβεύματα της επιβράδυνσης της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαράδεκτα υψηλά, αλλά το ίδιο είναι και το στοίχημα του αγώνα μπροστά χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Ωστόσο, η κατανόηση του προβλήματος είναι μόνο το πρώτο βήμα. Για να το λύσουν και για να εξισορροπήσουν την ανάγκη για ταχύτητα με την ανάγκη για ασφάλεια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εφαρμόσουν καλύτερες προσεγγίσεις. Βασικός στόχος είναι η μεριμνα για την επιτάχυνση της υιοθέτησης καθώς και για τη διασφάλιση της ασφάλειας. Διαφορετικά, οι Αμερικανοί κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε έναν κόσμο σπειροειδών κινδύνων τεχνητής νοημοσύνης και μείωσης της ισχύος και της επιρροής των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: foreignaffairs.com / Απόδοση Μ.Ε