Στις 23 Ιουλίου, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Ουκρανίας, ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός στην Οδησσό, υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσική επίθεση με πυραύλους. Η απεργία ανέδειξε ένα από τα μακροχρόνια αινίγματα της βίαιης εισβολής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία: η Μόσχα διεξάγει πόλεμο όχι μόνο σε έναν γειτονικό πληθυσμό, αλλά και σε έναν πληθυσμό που, όπως και ο δικός της, αποτελείται στη συντριπτική πλειοψηφία από Ορθόδοξους Χριστιανούς. Στην πραγματικότητα, η ρωσική κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει στο στόχαστρο τη δική της θρησκεία στην εκστρατεία της για να υποτάξει την Ουκρανία. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, τα μέλη του ορθόδοξου κλήρου της Ρωσίας ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του πολέμου και η κριτική από τους Ορθόδοξους ηγέτες σε άλλες χώρες ήταν συγκριτικά σιωπηλή.
Κατά κάποιο τρόπο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, λόγω των γνωστών δεσμών μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του καθεστώτος Πούτιν. Από τα πρώτα χρόνια της θητείας του Πούτιν στην εξουσία, η εκκλησία έχει αποκτήσει αυξανόμενη επιρροή στη ρωσική κοινωνία και έχει απολαύσει την ενίσχυση των ιστορικών δεσμών της με το ρωσικό κράτος και τον ρωσικό στρατό. Σε ενάμιση χρόνο από την έναρξη της εισβολής, η εκκλησία έπαιξε επίσης κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του πολέμου, με τον Πατριάρχη Κύριλλο, τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να γίνεται εξέχων φερέφωνο για τους στρατιωτικούς σκοπούς του Κρεμλίνου.
Μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ένας Ορθόδοξος ηγέτης στη Βόρεια Αμερική κάλεσε τους πιστούς σε όλο τον κόσμο να την υποστηρίξουν. Στην Ευρώπη, ένας από τους πιο εξέχοντες ορθόδοξους επισκόπους της Δύσης καταδίκασε τις ουκρανικές αρχές, όχι τον ρωσικό στρατό, για τις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί κατά των Χριστιανών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν μια φιλόδοξη εκστρατεία για να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Ρώσων Ορθοδόξων – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών – η οποία ηγήθηκε ενός βραχίονα της εκκλησίας με δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τη ρωσική κυβέρνηση.
Είναι τέτοια η τρέχουσα έκταση αυτών των προσπαθειών που έχουν τραβήξει την προσοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος, το FBI προειδοποίησε ιδιωτικά τα μέλη της Ορθόδοξης κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία πιθανότατα χρησιμοποιούσε την εκκλησία για να βοηθήσει στη στρατολόγηση πηγών πληροφοριών στη Δύση. Μέλη της κοινότητας μας έδωσαν αντίγραφα των εγγράφων του FBI που είχαν μοιραστεί μεταξύ Ρωσικών Ορθοδόξων και Ελληνορθόδοξων ενοριών. Τα έγγραφα εντοπίζουν και υπογραμμίζουν τις δραστηριότητες ενός ανώτερου στελέχους του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον οποίο το FBI υποπτεύεται ότι έχει δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η προειδοποίηση του FBI υποδηλώνει ότι η εκκλησία μπορεί να είναι ακόμη πιο στενά συνδεδεμένη με το καθεστώς Πούτιν από ό,τι υποθέτουν πολλοί παρατηρητές, με δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις για την επιρροή του Κρεμλίνου στο εξωτερικό. Δεδομένης της καθιερωμένης παρουσίας της εκκλησίας στις δυτικές χώρες, αυτοί οι δεσμοί θα μπορούσαν επίσης να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής ρωσικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.
Από μόνη της, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η εκκλησία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας. Για αιώνες, η εκκλησία ήταν στενά συνδεδεμένη με το ρωσικό κράτος, μια σχέση που εκτείνεται από τις εποχές της Ρωσικής Αυτοκρατορίας έως τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία του Πούτιν. Από τον δέκατο όγδοο αιώνα μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση, ο Ρώσος τσάρος ήταν ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία με τη σειρά της έδωσε νομιμότητα στην αυτοκρατορική κυριαρχία της Ρωσίας. Το σήμα της ορθοδοξίας της Ρωσίας βασίζεται στην ιδέα ότι η Μόσχα είναι «η Τρίτη Ρώμη» – ο διάδοχος των χριστιανικών αυτοκρατοριών της αρχαίας Ρώμης και της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης.
Στις τελευταίες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, παρά την επίσημη αθεϊστική ρητορική της σοβιετικής κυβέρνησης, η εκκλησία κρατήθηκε κοντά στο κράτος. Ένας από εμάς (Soldatov) είχε έναν παππού που ήταν υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Μόσχας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ήταν περήφανος που προσκλήθηκε στην Ορθόδοξη λειτουργία του Πάσχα στον καθεδρικό ναό Yelokhovo στη Μόσχα. Τότε, ήταν η κύρια εκκλησία της χώρας και η πρόσκληση ήταν σύμβολο της ελίτ. Η KGB παρακολουθούσε στενά την εκκλησία, αλλά όχι μόνο για σκοπούς επιτήρησης: οι πράκτορες αξιολογούσαν επίσης έντονα τους κληρικούς και τους λαϊκούς ως πιθανούς πράκτορες και πηγές.
Η στενή σχέση μεταξύ της εκκλησίας και του μηχανισμού ασφαλείας δεν τελείωσε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δημοκρατικές αλλαγές της δεκαετίας του 1990 άγγιξαν πολλούς τομείς της ρωσικής κοινωνίας, αλλά άφησαν δύο θεσμούς σχεδόν εντελώς ανέπαφους: την KGB, η οποία συνέχισε να λειτουργεί όπως πριν, παρόλο που ήταν χωρισμένη σε πολλά μέρη, και την εκκλησία. Αν και οι δημοκρατικοί μεταρρυθμιστές και οι φιλελεύθεροι ιερείς ζήτησαν μια σαρωτική μεταρρύθμιση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι προσπάθειές τους απέτυχαν. Αντίθετα, υπό τον Πούτιν, η εκκλησία βρήκε έναν νέο υποστηρικτή και προστάτη.
Την άνοιξη του 2023, το FBI διένειμε μια εξασέλιδη ειδοποίηση εντός της Ορθόδοξης κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών με τίτλο «Οι Ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών Θυματοποιούν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες». Η προειδοποίηση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του FBI, κατονομάζει και δείχνει μια φωτογραφία ενός ανώτερου αξιωματούχου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσίας —της εξωτερικής υπηρεσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας— και αναφέρει ότι υπάρχουν λόγοι να υποπτευόμαστε ότι ο άνδρας είναι «Ρώσος αξιωματικός πληροφοριών που λειτουργεί υπό μη επίσημη κάλυψη». Ο στόχος του στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την προειδοποίηση, ήταν να στρατολογήσει τον κλήρο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών.
Σύμφωνα με δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες, ο εν λόγω Ρώσος υπήκοος εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα και εργάστηκε στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Αυτή η δουλειά τον πήγαινε συχνά στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την ειδοποίηση του FBI, τον Μάιο του 2021, όταν έφτασε για μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αξιωματούχος της εκκλησίας σταμάτησε για λίγο και ερευνήθηκε από αξιωματικούς Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ. Αν και ο αξιωματούχος δεν φαίνεται να έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί επίσημα, μια επακόλουθη εξέταση του FBI των υλικών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας αποκάλυψε ότι είχε στη διάθεσή του αυτό που η ειδοποίηση του FBI περιγράφει ως «έγγραφα πληροφοριών».
Ιδιαίτερης σημασίας μπορεί να είναι η ημερομηνία του μνημονίου που σκιαγραφεί τη νέα σχέση μεταξύ της εκκλησίας και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ρωσικές πηγές που βρίσκονται κοντά στο πατριαρχείο στη Μόσχα και που έχουν δει το έγγραφο χρονολογούν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2009, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Πατριάρχη Κύριλλου τον Φεβρουάριο. Αυτό θα ταίριαζε με την ανάλυση μεταδεδομένων του FBI, η οποία χρονολογεί τη δημιουργία του στα τέλη Μαρτίου 2009. Οι ρωσικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι το έγγραφο πιθανότατα συντάχθηκε από τη διοίκηση της εκκλησίας μετά από άμεσο αίτημα του Πατριάρχη Κύριλλου. Εάν αυτό είναι σωστό, θα παρείχε περαιτέρω στοιχεία ότι ο Κύριλλος σχεδόν αμέσως ξεκίνησε να δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της εκκλησίας και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας, μια σχέση που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί τη δεκαετία που προηγήθηκε της εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
ΠΗΓΗ: foreignaffairs.com