Αν και δεν χρειάζεται να πει κανείς πόσο κακές είναι οι διατλαντικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πανδημία ήρθε να το επιβεβαιώσει και να το αναδείξει ως πρόβλημα άξιο άμεσης επίλυσης.
Μπροστά στις ελλείψεις ιατρικού εφοδιασμού, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη έχουν στραφεί προς τα μέσα. Η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή στην εταιρεία 3Μ να σταματήσει τις εξαγωγές της από μάσκες N95 και να επαναπροσανατολίσει την παραγωγή της εντός των Ηνωμένων Πολιτειών ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την εξαγωγή μασκών, γαντιών, και προστατευτικών ενδυμάτων για τον ίδιο λόγο. Όπως είναι εύλογο τέτοιου είδους πολιτικές απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση της πανδημίας.
Ωστόσο, η πανδημία πρέπει να καταστήσει μια άλλη πραγματικότητα εξίσου σαφής: η διατλαντική συνεργασία είναι απαραίτητη για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων σε κοινές προκλήσεις – για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και για τον κόσμο. Η κρίση προσφέρει ευκαιρίες, τόσο για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων πολιτικών όσο και για την οικοδόμηση μιας ανανεωμένης αίσθησης διατλαντικής αλληλεγγύης που μπορεί να διαρκέσει σε αυτήν την έκτακτη ανάγκη και πέραν αυτής.
Δέσμη μέτρων από ΗΠΑ και ΕΕ
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αρθούν όλες οι απαγορεύσεις και οι δασμοί εξαγωγής ιατρικού εξοπλισμού. Η Ευρώπη είναι η κύρια πηγή εισαγωγών αναπνευστικών μασκών στις ΗΠΑ, σαρωτών CT, απολυμαντικών χεριών, μόνιτορ ασθενών και εξοπλισμού ακτινογραφίας.
Αυτά τα εμπορικά εμπόδια έχουν επίσης καταστρέψει τις υπάρχουσες συμμαχίες. Κατά τα πρώτα στάδια της επιδημίας του κοροναϊού, η Γαλλία και η Γερμανία εμπόδισαν την εξαγωγή του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού σε άλλα μέλη της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ υποτίθεται ότι είναι μια ενιαία αγορά.
Οι εμπορικές κυρώσεις κατέστρεψαν τις υπάρχουσες συμμαχίες
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα δημιούργησε ένα άνοιγμα που η Ρωσία και η Κίνα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν. Στις 22 Μαρτίου, μόλις 24 ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού της Ιταλίας Giuseppe Conte, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε εννέα αεροσκάφη φορτωμένα με ιατρικά εφόδια στην Ιταλία.
Άλλες χώρες, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, εξέφρασαν επίσης την εκτίμησή τους για την κινεζική βοήθεια. Τον Απρίλιο, η ΕΕ άρχισε να κινητοποιεί, ανακοινώνοντας σημαντικά προγράμματα οικονομικής, οικονομικής και ιατρικής υποστήριξης, αλλά είχε ήδη σημειωθεί σημαντική ζημιά στην ευρωπαϊκή συνοχή.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν ένα ανοιχτό εμπορικό σύστημα μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. ο κοροναϊός δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να τον αναιρεί επιδεινώνοντας τις ήδη υπάρχουσες διατλαντικές εμπορικές εντάσεις. Η πανδημία θα πρέπει αντ ‘αυτού να είναι μια στιγμή για τη διατλαντική κοινότητα να επαναβεβαιώσει και να επαναλάβει τις κοινές αρχές της εξυπηρέτησης των πολιτών και των συμμάχων – είτε αυτό σημαίνει να δώσει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας τον προστατευτικό εξοπλισμό που χρειάζονται ή να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν. Η άρση αυτών των επιβλαβών απαγορεύσεων θα ήταν μία ορθή πολιτική και μία ακόμα ορθότερη γεωπολιτική κίνηση.
Επέκταση αρμοδιοτήτων ΝΑΤΟ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν τον ιό ως ευκαιρία να διευρύνουν τις πολιτικές τους ατζέντες για την εθνική και διεθνή ασφάλεια ώστε να συμπεριλάβουν τη δημόσια υγεία. Ο κορωνοϊός κατέστησε σαφές ότι ένα μικρόβιο μπορεί να σκοτώσει τόσο εύκολα όσο μια σφαίρα.
Για το σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει να επεκτείνουν την ικανότητα του ΝΑΤΟ. Ο οργανισμός έχει ήδη αποδειχθεί ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, παρέχοντας επείγον ιατρικό εξοπλισμό και χρησιμοποιώντας τις στρατιωτικές του δυνατότητες μεταφοράς για προσπάθειες ανακούφισης. Ωστόσο, δεδομένης της συλλογικής ανάγκης για ιατρικά εφόδια που έχει προκύψει κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παρέχει περαιτέρω βοήθεια δημιουργώντας αποθέματα δημόσιας υγείας. Εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να αποθηκεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό, μπορεί επίσης να αποθηκεύσει ιατρικό εξοπλισμό σε συλλογική βάση.
Η υποχρέωση του ΝΑΤΟ να αποθηκεύει ιατρικά εφόδια θα επιβεβαιώσει επίσης ότι ο οργανισμός σχετίζεται με απειλές του 21ου αιώνα. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο ενθουσιασμός του κοινού για τη συμμαχία έχει μειωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Pew Research Center, οι ευνοϊκές απόψεις του ΝΑΤΟ έχουν μειώσει 16 ποσοστιαίες μονάδες στη Γερμανία – από 73 τοις εκατό το 2009 σε 57 τοις εκατό το 2019 – και 22 ποσοστιαίες μονάδες στη Γαλλία – από 71 τοις εκατό το 2009 σε 49 τοις εκατό το 2019. Τα αποθέματα που περιλαμβάνουν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και άλλα ιατρικά εφόδια θα επιτρέψουν στον οργανισμό να ενισχύσει τη βοήθειά του κατά τη διάρκεια πανδημίας και θα καταστήσει σαφές ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να προστατεύσει τα μέλη της από τις σημερινές άμεσες υπαρξιακές απειλές, είτε από μια επιθετική Ρωσία, μια ασταθή Μέση Ανατολή ή μια πανδημία.
Σύστημα εποπτείας για νέο χτύπημα πανδημίας
Τέλος, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πρέπει να ανταποκριθούν στις μελλοντικές διεθνείς πανδημίες δημιουργώντας ένα κοινό σύστημα παγκόσμιας ιατρικής παρακολούθησης. Όταν οι διατλαντικοί σύμμαχοι ανιχνεύουν ξέσπασμα μιας νόσου προς μια επιδημία σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, πρέπει να είναι έτοιμοι να στείλουν ιατρικές ομάδες ταχείας απόκρισης για να εκτιμήσουν την έκταση της απειλής και την απαιτούμενη αντίδραση. Αυτή η πολιτική πρέπει να βασίζεται σε μια συμφωνημένη διατλαντική στρατηγική πανδημίας που καθορίζει τι συνιστά πανδημία, εξηγεί τα πρωτόκολλα για τον πρώιμο περιορισμό και τον μετριασμό, και περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας συλλογικά εάν εξαπλωθεί παγκοσμίως.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει αντί να βάλλουν κατά του ΠΟΥ, να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τον ρόλο του μέσω πρωτοβουλιών όπως μια ολοκληρωμένη παγκόσμια δέσμευση έγκαιρης προειδοποίησης που αναλαμβάνεται όχι μόνο από τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και από τις περιφερειακές αρχές υγείας, τα ερευνητικά εργαστήρια και εταιρείες να αναφέρουν εστίες επιδημιών.
Τώρα είναι η στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αξιοποιήσουν το τεράστιο παγκόσμιο ηγετικό δυναμικό τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους στενότερους συμμάχους τους στην Ευρώπη, μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία και να ωθήσουν τους άλλους να συνεργαστούν.
Foreign Affairs: The Pandemic and the Toll of Transatlantic Discord
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής