Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

Foreign Affairs: Παρά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών το εκλογικό σύστημα λειτούργησε

Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί κανείς να αισθανθεί για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2020, ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: το σύστημα λειτούργησε όπως έπρεπε. Μόλις πριν από λίγους μήνες, το COVID-19, οι απειλές ξένων παρεμβάσεων και η προεδρική υπερπροσέγγιση έθεσαν αυτήν την πιθανότητα σε αμφιβολία.

Επιπλέον, τις επόμενες μέρες, το εκλογικό σύστημα του έθνους θα συνεχίσει να λειτουργεί. Οι εκλογικοί αξιωματούχοι θα λάβουν και θα πιστοποιήσουν ακριβείς μετρήσεις των ψήφων. Αυτές οι πιστοποιημένες μετρήσεις θα καθορίσουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών – όχι τα δικαστήρια και όχι τον πρόεδρο.

Σκεφτείτε τι έχει ήδη επιτευχθεί. Εν μέσω μιας πανδημίας, περίπου 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, ή 67 τοις εκατό των επιλέξιμων ψηφοφόρων, συμμετείχαν. Η προσέλευση ήταν η υψηλότερη από τις αμερικανικές εκλογές σε 120 χρόνια.

Μια τέτοια συμμετοχή στο ρεκόρ ήταν δυνατή μόνο επειδή οι πολιτειακές και τοπικές αρχές έκαναν ευέλικτες προσαρμογές σε νέες συνθήκες. Αυξάνουν την πρόσβαση στην ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου και πρόσθεσαν ημέρες πρόωρης ψηφοφορίας για να μειώσουν την πυκνότητα στα εκλογικά μέρη

Έμαθαν επίσης από καταστροφικές εμπειρίες στις εκλογές, όταν δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι απολύθηκαν επειδή οι αιτήσεις ψηφοφορίας αλληλογραφίας δεν διεκπεραιώθηκαν έγκαιρα και οι εργαζόμενοι στην ψηφοφορία ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, αφήνοντας τους χώρους ψηφοφορίας να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Τώρα βρισκόμαστε ακριβώς εκεί που περιμέναμε: περιμένουμε τα κράτη να ολοκληρώσουν τη μέτρηση όλων των ψηφοφόρων και να δημοσιεύσουν ανεπίσημα αποτελέσματα. Το μεσοδιάστημα δεν είναι καθόλου εκπληκτικό – σε τέσσερις από τις έξι τελευταίες προεδρικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής, τα ΜΜΕ δεν μπορούσαν να προβάλουν έναν νικητή με αυτοπεποίθηση πριν από το τέλος της Ημέρας των Εκλογών.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιτίθεται στη μέτρηση των ψήφων μετά την Ημέρα των Εκλογών σε κράτη όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν. Αλλά αυτός ο χρόνος ήταν η επιλογή των Ρεπουμπλικανών ηγετών σε αυτά τις πολιτείες.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι θα μετράνε κάθε ψήφο, θα ελέγχουν εκ νέου τα μαθηματικά τους και θα πιστοποιούν τα αποτελέσματα όταν είναι βέβαιοι ότι είχαν το σωστό αποτέλεσμα. Πολλά κράτη θα διενεργήσουν ελέγχους και απολογισμούς μετά την εκλογή. Αυτά είναι επίσης ένα κανονικό μέρος της διαδικασίας και ένα πρόσθετο επίπεδο επαλήθευσης. Μόλις κάθε κρατικός αξιωματούχος πιστοποιήσει την ψηφοφορία σύμφωνα με τους κανόνες του κράτους, οι εκλογικές ψήφοι αυτού του κράτους θα εκχωρηθούν σε έναν από τους υποψηφίους.

Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι η εκλογή του έχει κλαπεί και ότι θα «πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο» για να σταματήσει η καταμέτρηση δεν έχει σημασία. Ο πρόεδρος δεν αποφασίζει αν έχει κερδίσει. Ο επικεφαλής εκλογικών αντιπροσώπων σε κάθε πολιτεία ανακοινώνει αυτή την απόφαση, και φέτος, αυτοί οι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα βιαστούν ούτε θα εκφοβιστούν.

Οι αγωγές μετά από τιςεκλογές δεν είναι ασυνήθιστες. Η εκστρατεία Trump έχει ήδη κάνει μήνυση στο Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια για να σταματήσει την καταμέτρηση ορισμένων ψήφων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα δικαστήρια θα παρέμβουν με τρόπο που θα αλλάξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Νομικοί ειδικοί στα εκλογικά ζητήματα έχουν παρακολουθήσει τις τρέχουσες προσπάθειες της εκστρατείας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να πετύχουν.

Ο ρόλος των δικαστηρίων δεν είναι να αποφασίζουν τις εκλογές. Πρόκειται για την επιβολή των κανόνων που υπήρχαν ήδη στα βιβλία πριν από την Ημέρα των Εκλογών. Ένα δικαστήριο που θα αποτρέψει την καταμέτρηση των ψηφοφόρων που νόμιμα ψηφίστηκαν σύμφωνα με τους νόμους ενός κράτους θα ήταν εξαιρετικά απίθανο, ακόμη και για ένα Ανώτατο Δικαστήριο τόσο συντηρητικό όσο αυτό που ισχύει τώρα. (Σε αντίθεση με τον Μπους εναντίον του Γκορ, ο οποίος περιελάμβανε μια αρίθμηση, η εκστρατεία του Τραμπ αμφισβητεί την καταμέτρηση των ψηφοφόρων που δεν έχουν καν λάβει αρχικό αποτέλεσμα.)

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι σε θέση να βασίζονται στους κρατικούς κανόνες και πρακτικές που ίσχυαν κατά την ψηφοφορία. Στο βαθμό που οι εκλογικοί αξιωματούχοι ακολουθούν αυτούς τους κανόνες –όπως φαίνεται να κάνουν το 2020– τα δικαστήρια δεν μπορούν να κάνουν λίγα για να αποτρέψουν την πιστοποίηση νόμιμων αποτελεσμάτων και την ακρόαση της φωνής του λαού.

Foreign Affairs: The U.S. Election System Worked
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων