Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πολεμούν με πυραύλους και memes
Στις 12 Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν στρατιωτικά πλήγματα κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη. Οι επιθέσεις αυτές ήταν μια απάντηση στις επιθέσεις της ομάδας κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο. Οι ενέργειες των Χούθι τους κατέστησαν για λίγο τα πιο εξέχοντα μέλη ενός στρατιωτικού συνασπισμού που έχει γίνει όλο και πιο ενεργός σε ολόκληρη την περιοχή μετά τη δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι και άλλων ηγετών της Χαμάς στη Βηρυτό στις 2 Ιανουαρίου. Διότι μετά τους θανάτους τους, ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ορκίστηκε αντίποινα και δήλωσε ότι ο αγώνας κατά του Ισραήλ δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από έναν “άξονα αντίστασης”. Τις ώρες που ακολούθησαν την υπόσχεση του Νασράλα, τα λόγια του κόπηκαν σε επιμελώς φτιαγμένα βίντεο και διαδόθηκαν ευρέως. Στη συνέχεια ο άξονας επιτέθηκε. Η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε με 62 ρουκέτες την αεροπορική βάση επιτήρησης Meron του Ισραήλ- η ομάδα Ισλαμική Αντίσταση με έδρα το Ιράκ έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν σε βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ και στόχευσε την ισραηλινή πόλη Χάιφα με πύραυλο κρουζ μεγάλου βεληνεκούς- οι Χούθι χτύπησαν στην Ερυθρά Θάλασσα- και το Ιράν κατέλαβε ένα πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν.
Αν και τόσο οι δυτικές όσο και οι περιφερειακές χώρες ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να μετατραπεί σε περιφερειακή πυρκαγιά, το Ιράν, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και άλλα μέλη του άξονα παίζουν ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι. Υπομονετικά και μεθοδικά εδραιώνουν μια συμμαχία δυνάμεων σε ένα περιφερειακό πεδίο μάχης. Ξεκίνησε με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αλλά εξελίσσεται ταχύτατα σε κάτι μεγαλύτερο από τα μέρη του. Τα άλλα μέλη της περιλαμβάνουν τους Χούθι στην Υεμένη, τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, καθώς και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Ο σχηματισμός αυτού του άξονα αποτελεί άμεση πρόκληση για την περιφερειακή τάξη που η Δύση δημιούργησε και υπερασπίστηκε στη Μέση Ανατολή επί δεκαετίες. Αποτελεί επίσης -όπως καταδεικνύουν οι επιθέσεις του Ιράν και των Χούθι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα- απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο και τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατέδειξε τις δυνατότητες και την επιρροή του άξονα, οι οποίες εκτείνονται πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη και περιλαμβάνουν το Ιράν, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη. Η Δύση θεωρεί την Τεχεράνη ως τον εγκέφαλο πίσω από αυτό το δίκτυο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άξονας αντίστασης αντανακλά τις στρατηγικές προοπτικές του Ιράν. Πράγματι, οι Φρουροί της Επανάστασής του Ιράν, έχουν προσφέρει στα μέλη του άξονα φονικές στρατιωτικές δυνατότητες και συντονιστική υποστήριξη. Αλλά η Τεχεράνη δεν είναι ο μαριονοπαίχτης και η συνοχή και ο περιφερειακός ρόλος του άξονα αντανακλούν πολύ περισσότερα από τις επιταγές του Ιράν.
Αντίθετα, ο άξονας συνδέεται με ένα κοινό μίσος για την αμερικανική και ισραηλινή “αποικιοκρατία”. Η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ παρεμβαίνουν στον Λίβανο, και η Χαμάς, οι Χούθι και οι σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ιράκ πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και στα εδάφη τους. Όπως το έθεσε ο Νασράλα, οι ετερόκλητες ομάδες ενώνονται από την πραγματικότητα ότι, είτε είναι Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι ή Υεμενίτες, αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα και τον ίδιο εχθρό. Αυτό σημαίνει ότι τα όσα συμβαίνουν σε μια περιοχή έχουν άμεση σχέση με τις άλλες. Αντί να είναι όργανο του Ιράν, ο άξονας βλέπει τον εαυτό του ως μια συμμαχία που οικοδομείται γύρω από κοινούς στρατηγικούς στόχους με το πνεύμα του “όλοι για έναν και ένας για όλους”. Τα μέλη του άξονα πιστεύουν ότι όλοι τους διεξάγουν τον ίδιο πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και, έμμεσα, εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι αμερικανικές προειδοποιήσεις ούτε οι αμερικανικές επιθέσεις θα αναγκάσουν τον άξονα να υποχωρήσει. Αν δεν σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα, αν δεν ανακουφιστεί η πίεση στον πληθυσμό της και αν δεν χαραχθεί μια αξιόπιστη πορεία προς την παλαιστινιακή κυριαρχία και αυτοδιάθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από ένα επικίνδυνο σπιράλ κλιμάκωσης.
Το μεγάλο σχέδιο της Τεχεράνης
Ο άξονας της αντίστασης δεν ζωντάνεψε στις 7 Οκτωβρίου. Αντίθετα, σφυρηλατήθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Ο ιδρυτής του, η Δύναμη Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και ο πρώην διοικητής της, Qasem Soleimani, έχτισαν το δίκτυο με βάση τους στενούς δεσμούς του Ιράν με τη Χεζμπολάχ, αντλώντας από τις εμπειρίες τόσο του Ιράν όσο και της Χεζμπολάχ από τις μάχες κατά του Ιράκ και του Ισραήλ τη δεκαετία του 1980. Από την αρχή, ο Σουλεϊμανί επεδίωξε να δημιουργήσει ένα ευέλικτο δίκτυο στο οποίο κάθε συστατικό μέρος του άξονα ήταν αυτάρκες. Αν και η εκπαίδευση και τα πυρομαχικά μπορεί να προέρχονται από το Ιράν, κάθε μονάδα αναμενόταν να κατακτήσει και να αναπτύξει τακτικές, τεχνολογία και οπλισμό.
Τις πρώτες μέρες του, ο νεοσύστατος άξονας είχε ως πρωταρχικό στόχο την ήττα των αμερικανικών σχεδίων για την κατοχή του Ιράκ. Για τον σκοπό αυτό, η Τεχεράνη και η Χεζμπολάχ δημιούργησαν με επιτυχία τοπικές παραστρατιωτικές ομάδες που πολεμούσαν τα αμερικανικά στρατεύματα. Στη συνέχεια, αφού το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS, πήρε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων του Ιράκ και της Συρίας το 2014, δημιουργήθηκαν παρόμοιες παραστρατιωτικές ομάδες για να πολεμήσουν αυτές τις μαχητικές θρησκευτικές δυνάμεις που απειλούσαν τόσο το καθεστώς Άσαντ στη Συρία όσο και τον σιιτικό έλεγχο του Ιράκ. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έγινε σημείο καμπής για τον άξονα, καθώς το Ιράν, η Χεζμπολάχ και οι σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία πολέμησαν εναντίον του κοινού εχθρού τους. Με τον τρόπο αυτό, αυτές οι χώρες και οι ομάδες εμβάθυναν τις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές τους ικανότητες και τελειοποίησαν τη στρατηγική λογική της συμμαχίας τους. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που το Ιράν ενίσχυσε τους δεσμούς του με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, αναδιπλώνοντάς τους στην εκκολαπτόμενη πλέον συμμαχία και υιοθετώντας τη σημαία του άξονα της αντίστασης.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν αναπτύξει προηγμένους πυραύλους. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες στη Γάζα, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη. Έχουν επίσης εκπαιδεύσει τη Χαμάς και τους Χούθι στην κατασκευή του δικού τους οπλισμού. Η επιτυχία αυτής της προσέγγισης φαίνεται από την επιδέξια ανάπτυξη και χρήση πυραύλων από τη Χαμάς και τους Χούθι. Τα μέλη του Άξονα έχουν επίσης εκπαιδευτεί στην επικοινωνία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν βοηθηθεί στη δημιουργία οικονομικών καναλιών και έχουν διδαχθεί πώς να υποστηρίζουν την αντίσταση των πολιτών, ιδίως στη Δυτική Όχθη. Ο διάδοχος του Σουλεϊμανί, Εσμαήλ Κανί, βασίστηκε σε αυτή την κληρονομιά και αποκέντρωσε περαιτέρω τον άξονα, αναθέτοντας όλο και περισσότερο τη λήψη τακτικών και επιχειρησιακών αποφάσεων στις τοπικές μονάδες και τους διοικητές τους.
Το δίκτυο που προέκυψε βοήθησε την Τεχεράνη να προωθήσει τον διαρκή στόχο της να εκδιώξει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Μέση Ανατολή. Από την επανάσταση του 1979, η Τεχεράνη έχει επικεντρωθεί στην προστασία της χώρας από την Ουάσινγκτον, η οποία, όπως είναι πεπεισμένοι οι Ιρανοί ηγέτες, είναι αποφασισμένη να καταστρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία. Για τον σκοπό αυτό, το Ιράν έχει επιδιώξει να περιφρονήσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να το περιορίσουν οικονομικά και στρατιωτικά. Έχει επιδιώξει να εκδιώξει τον αμερικανικό στρατό από τις χώρες που συνορεύουν με το Ιράν και τον Περσικό Κόλπο και να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο άξονας ήταν πολύτιμος, λοιπόν, για την Τεχεράνη, διότι απέσπασε τις αμερικανικές δυνάμεις μακριά από τα σύνορα του Ιράν.
Η στρατηγική αξία του άξονα για την Τεχεράνη έχει αυξηθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια λόγω της αυξανόμενης πολεμικής συμπεριφοράς της Ουάσινγκτον. Το 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επέβαλε μέγιστες κυρώσεις στη χώρα, ενώ το 2020 διέταξε τη δολοφονία του Σολεϊμανί. Οι ενέργειες αυτές έπεισαν την Τεχεράνη για την ανάγκη ενός πιο ισχυρού και συνεκτικού άξονα συμμάχων, που θα εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο και θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στην Ουάσινγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έγινε σημαντικό όχι μόνο ως διαπραγματευτικό χαρτί για την άρση των κυρώσεων, αλλά και ως αποτρεπτικό μέσο που θα μπορούσε να προστατεύσει τον άξονα από αμερικανική επίθεση.
Τα άλλα μέλη του άξονα αντίστασης ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Τεχεράνης σε ολόκληρη την περιοχή, οι οποίοι αντανακλούν επίσης τα δικά τους τοπικά συμφέροντα. Η Χεζμπολάχ, για παράδειγμα, καθοδηγείται από την επιθυμία να προστατεύσει τον νότιο Λίβανο από τις επεκτατικές φιλοδοξίες του Ισραήλ, τις οποίες θεωρεί ότι επεκτείνονται και σε εδάφη της Συρίας και της Ιορδανίας. Οι σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ επικεντρώνονται στην απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, καθώς και στο να θριαμβεύσουν σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι ένας ημιτελής εμφύλιος πόλεμος με τους σουνίτες της χώρας. Οι Χούθι θέλουν να αποκτήσουν την εξουσία σε ολόκληρη την Υεμένη και δυσανασχετούν με τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να τους εμποδίσουν.
Όλοι για έναν
Παρόλα αυτά, ο άξονας της αντίστασης είναι τελικά μια στρατιωτική συμμαχία, και έτσι τα μέλη του είναι ισχυρότερα μαζί. Αν και η Χαμάς σχεδίασε και εκτέλεσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ιράν και η Χεζμπολάχ ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς. Πράγματι, όπως δείχνει μια σειρά από συναντήσεις στη Βηρυτό στις οποίες συμμετείχαν ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, των Φρουρών της Επανάστασης και των παραστρατιωτικών ομάδων των Χούθι και του Ιράκ πριν από την επίθεση, τα μέλη του άξονα πιθανότατα γνώριζαν τα σχέδια της Χαμάς και τα υποστήριζαν. Για τη Χαμάς, ο κύριος στόχος της επίθεσης ήταν να διαταράξει το status quo που έσβηνε αργά αλλά σταθερά την παλαιστινιακή υπόθεση και να επαναφέρει τον αγώνα της στο προσκήνιο της αραβικής πολιτικής.
Για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, επίσης, η επαναφορά του παλαιστινιακού ζητήματος στο επίκεντρο είχε το πλεονέκτημα ότι έβαζε το Ισραήλ σε δεύτερη μοίρα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα περαιτέρω εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών. Τους ιντριγκάρει επίσης η πιθανότητα να βυθίσουν το Ισραήλ σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο που θα κατανάλωνε τους πόρους του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η σύγκρουση επιτυγχάνει έναν μακροχρόνιο ιρανικό στόχο: Η Τεχεράνη πιστεύει εδώ και καιρό ότι αν το Ισραήλ δεν είναι απασχολημένο με τις δικές του υποθέσεις, θα είναι απασχολημένο με τις υποθέσεις του Ιράν.
Αλλά το αποτέλεσμα της επίθεσης της Χαμάς, η κλίμακα και η σφοδρότητα της απάντησης του Ισραήλ, η ανθρωπιστική καταστροφή που ακολούθησε και η έκταση της παγκόσμιας προσοχής ήταν απροσδόκητα. Η Χαμάς και οι σύμμαχοί της στον άξονα δεν περίμεναν ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου θα ήταν τόσο επιτυχής, αντίθετα πιθανότατα προέβλεπαν μια γρήγορη επιδρομή στο Ισραήλ που θα τελείωνε γρήγορα και με περιορισμένες απώλειες και ομήρους. Το Ισραήλ θα είχε επιτεθεί τότε στη Γάζα, αλλά όχι με την καταστροφική αγριότητα που εξαπέλυσε. Η επιτυχία της επίθεσης της Χαμάς και η κλίμακα της αντίδρασης του Ισραήλ εξέπληξαν τον άξονα, ο οποίος, ως αποτέλεσμα, αναπροσάρμοσε τους στόχους και τη στρατηγική του. Αν και ούτε το Ιράν ούτε η Χεζμπολάχ επιθυμούν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, εντούτοις έχουν στοχοποιήσει τόσο τις ισραηλινές όσο και τις αμερικανικές δυνάμεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Οι Χούθι έχουν μπει στη μάχη διαταράσσοντας τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Το έκαναν αυτό τόσο για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους όσο και να αποτρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ από το να επεκτείνουν τον πόλεμο στον Λίβανο, δείχνοντας την προθυμία των μελών του άξονα να πολεμήσουν. Ελπίζουν ότι αυτή η αποφασιστικότητα θα αποτρέψει το Ισραήλ από την επέκταση της σύγκρουσης και θα στερήσει από το Τελ Αβίβ τη δυνατότητα να επεκτείνει τον πόλεμο σε ένα μέτωπο της δικής του επιλογής, χωρίς να αντιμετωπίσει μια σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα του άξονα.
Όλα τα μέλη του άξονα συμμετείχαν στον πόλεμο στη Γάζα και, κατά συνέπεια, όλα εμπλέκονται σύμφωνα με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ενίσχυσε περαιτέρω τους δεσμούς εντός του άξονα. Τώρα, όλοι εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον και από την αποτροπή μιας ξεκάθαρης ισραηλινής νίκης στη Γάζα. Διότι αν το Ισραήλ θριαμβεύσει, πιθανότατα θα στρέψει την προσοχή του σε άλλα μέλη του άξονα, ξεκινώντας από τη Χεζμπολάχ και καταλήγοντας στο Ιράν.
Ο πόλεμος των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης
Οι κάμερες ήταν εξίσου σημαντικές για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με τα φονικά όπλα. Χρησιμοποιώντας κάμερες GoPro που ήταν προσαρμοσμένες σε μαχητές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταγράφουν τις παραβιάσεις του ισραηλινού τείχους ασφαλείας, η Χαμάς άρχισε να δημοσιεύει βίντεο έτοιμα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της αφήγησης από την αρχή. Από τότε η Χαμάς είναι εξίσου έμπειρη με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και της ανταλλαγής ομήρων τον Νοέμβριο του 2023, η ομάδα απελευθέρωσε τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους της στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με τις κάμερες σε ετοιμότητα για να καταγράψουν τα χαμόγελα, τις χειραψίες και τα high-five με τους απαγωγείς τους. Αυτό σχεδιάστηκε για να αντιμετωπιστούν οι αφηγήσεις των ισραηλινών πολιτικών για “άγριους”, “ανθρώπινα ζώα” τρομοκράτες. Η κοινή γνώμη σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον παγκόσμιο Νότο, ακόμη και στη Δύση, θεωρεί όλο και περισσότερο τη σύγκρουση ως συνέπεια μιας κατοχής δεκαετιών και όχι ως απάντηση στην ισλαμική τρομοκρατία. Αυτό επικυρώνει σιωπηρά την αντιαποικιοκρατική κοσμοθεωρία του άξονα και συμβάλλει στο να γίνει ο άξονας πιο δημοφιλής σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο άξονας ελπίζει ότι θα αυξηθεί και η παγκόσμια δημοτικότητά του. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, η παλαιστινιακή υπόθεση είναι διεθνώς εξέχουσα, κάτι που οι ηγέτες του άξονα θεωρούν ευλογία. Η άνοδος του παλαιστινιακού ζητήματος απομονώνει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυξάνει την παγκόσμια κριτική στην αποικιοκρατία των εποίκων, την κατοχή και το απαρτχάιντ. Οι ηγέτες του Άξονα καλωσορίζουν την αντιπαράθεση με τη Δύση σε μια εποχή που οι αντιδυτικές ιδέες αποκτούν νέα σημασία. Για τον σκοπό αυτό, οι ηγέτες του άξονα έχουν θέσει τις συγκεκριμένες έννοιες στο επίκεντρο των μηνυμάτων τους. Η σκοτεινή θρησκευτική ορολογία που αποτελούσε για τόσο πολύ καιρό βασικό στοιχείο της αφήγησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ έχει εξαφανιστεί- στη θέση της υπάρχουν λέξεις και φράσεις οικείες από τη βιβλιογραφία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
Ένα διδακτικό παράδειγμα συνέβη πρόσφατα, όταν οι Χούθι κυκλοφόρησαν ένα αγγλόφωνο βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας σε όλα τα εμπορικά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή προορίζονται για ισραηλινά λιμάνια. Το βίντεο ανέφερε ότι αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις “συμμορφώνονται με τις διατάξεις του άρθρου 1 της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας. Το άρθρο αυτό επιτάσσει ότι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης έχουν την υποχρέωση να προλαμβάνουν την εκδήλωση γενοκτονίας και να τιμωρούν τους υπεύθυνους για την τέλεσή της”. Το βίντεο τελειώνει με το μήνυμα: “Ο αποκλεισμός θα σταματήσει όταν σταματήσει η γενοκτονία”. Στις 11 Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν την Υεμένη, την ίδια ημέρα που η Νότια Αφρική κατέθεσε την αγωγή της κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο. Για άλλη μια φορά, σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, διαδόθηκε το μήνυμα ότι η Νότια Αφρική και η Υεμένη έλαβαν μέτρα για να σταματήσουν τη γενοκτονία, ενώ το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον βομβάρδιζαν για άλλη μια φορά την περιοχή για να διατηρήσουν την καταπίεση.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, οι Χούθι, ειδικότερα, απέκτησαν απήχηση παγκοσμίως στις τάξεις της γενιάς Z, με τα βίντεό τους να γίνονται viral στο TikTok. Κατά τη διάρκεια των 20 ετών του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”, τα μέλη του άξονα της αντίστασης είτε ήταν διεθνώς άγνωστα είτε θεωρούνταν απλώς τρομοκράτες που υποκινούνταν από μίσος για τη Δύση. Μετά την 7η Οκτωβρίου, ο άξονας μπόρεσε να αυτοπροσδιοριστεί με τους δικούς του όρους και να συνδέσει με επιτυχία τις δράσεις του με τα παγκόσμια αντιαποικιοκρατικά κινήματα. Έχει ήδη γνωρίσει μια προηγουμένως απρόσμενη επιτυχία: διαδηλωτές στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα φώναζαν “Υεμένη, Υεμένη, κάνε μας περήφανους, γύρισε πίσω ένα ακόμη πλοίο”.
Ο άξονας, λοιπόν, πολεμά τώρα το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο στα πεδία των μαχών στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -σε πλατφόρμες όπως το Instagram, το Telegram, το TikTok και το X- για την παγκόσμια κοινή γνώμη. Πράγματι, οι δηλώσεις του Nasrallah και του Khamenei δείχνουν ότι οι ηγέτες του άξονα θεωρούν τη διεθνή κοινή γνώμη ως το σημαντικότερο στρατηγικό μακροπρόθεσμο βραβείο. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν στρατιωτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι ελπίζουν να δημιουργήσουν επαρκή δημόσια πίεση ώστε να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να υποχωρήσει από τη Μέση Ανατολή και να σεβαστεί την κυριαρχία των Παλαιστινίων. Για τον λόγο αυτό ο Νασράλα πανηγύρισε για το γεγονός ότι “το Ισραήλ θεωρείται πλέον ως ένα κράτος τρομοκράτης που δολοφονεί παιδιά, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”. Λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συνέχισε ο Νασράλα, υπάρχει μια παγκόσμια αντίληψη για το Ισραήλ ως “δολοφόνο παιδιών και γυναικών, που εκτοπίζει ανθρώπους και είναι υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη γενοκτονία στον τρέχοντα αιώνα”. Ο Νασράλα πανηγύρισε επίσης την ικανότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διαδίδουν την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν ευθύνη. “Ο πόλεμος στη Γάζα είναι αμερικανικός, οι βόμβες είναι αμερικανικές, η απόφαση είναι αμερικανική”, είπε. “Ο κόσμος το γνωρίζει αυτό σήμερα”.
Για τον άξονα, αυτή η εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ γνωρίζουν εδώ και καιρό τη σημασία της ήπιας ισχύος, αλλά ιστορικά δεν κατάφεραν να την επηρεάσουν. Αναγνώρισαν όμως αυτή την ανεπάρκεια και ξόδεψαν την τελευταία δεκαετία για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ευέλικτης υποδομής μέσων μαζικής ενημέρωσης -που τώρα λειτουργεί σε πολλές γλώσσες- ακριβώς για τέτοιου είδους στιγμές. Σήμερα, ο άξονας της αντίστασης δημοσιεύει καθημερινώς βίντεο από τις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης, με εφέ αργής κίνησης για να αναδείξει τα απευθείας χτυπήματα σε ισραηλινούς στρατιώτες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δημοσιεύει στο TikTok βίντεο με Χούθι να χορεύουν πάνω σε πλοία που έχουν κατασχεθεί στην Ερυθρά Θάλασσα και παράγει memes με σκοπό να δημιουργήσει παγκόσμια συμπάθεια για βασικά πρόσωπα του άξονα, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα. Παράγεται επίσης υλικό που εξυμνεί τον Νασράλα, αντιπαραβάλλοντας τον ηγέτη της Χεζμπολάχ με τους αρχηγούς αραβικών κρατών που κατηγορούνται ότι κάνουν ελάχιστα για τους Παλαιστίνιους. Αυτό το προϊόν συμπληρώνει το υλικό που παράγεται στο εξωτερικό για την υποστήριξη της Παλαιστίνης, επεκτείνοντας την εμβέλεια του άξονα με πρωτοφανείς τρόπους.
Οι στρατιωτικές εκστρατείες και οι εκστρατείες ήπιας ισχύος που έχει οργανώσει ο άξονας παρουσιάζουν πρωτοφανείς περιφερειακές προκλήσεις για τη Δύση, και ιδίως για την Ουάσινγκτον. Εάν ο πόλεμος δεν τελειώσει σύντομα και δεν δημιουργηθεί σαφής δρόμος για μια δίκαιη διευθέτηση για τους Παλαιστίνιους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν μια περιοχή της οποίας η πολιτική θα διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από την οργή που έχει καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας. Μια επέκταση της σύγκρουσης πέρα από τη Γάζα, από το Ισραήλ στο Λίβανο ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην Υεμένη, θα τροφοδοτήσει μόνο αυτή την οργή και θα πυροδοτήσει περαιτέρω την κοινή γνώμη, εδραιώνοντας την επιρροή του άξονα. Η Ουάσινγκτον μπορεί να αντιστρέψει αυτή την τάση μόνο με τη διαπραγμάτευση μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και στη συνέχεια με τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε οριστική διευθέτηση.
Ο άξονας της αντίστασης έχει προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό. Ο πόλεμος στη Γάζα έδωσε στο δίκτυο τη μεγαλύτερη ευκαιρία μέχρι στιγμής να εξαπολύσει στρατιωτική και επικοινωνιακή επίθεση εναντίον της Δύσης. Ήδη, έχει επιβληθεί στην περιοχή με τα όπλα και τους στρατιώτες του και παγκοσμίως με το μήνυμα και την αποστολή του. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει αλλάξει τη Μέση Ανατολή: τεράστια δημόσια οργή έχει ξεσηκωθεί, ενώ η εχθρότητα προς τη Δύση θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο εξτρεμισμό και πολιτική αστάθεια. Για τους ηγέτες της περιοχής, ακόμη και για εκείνους τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί συμμάχους, ο πόλεμος έχει αλλάξει θεμελιώδεις αντιλήψεις σχετικά με τη δική τους ασφάλεια και τις σχέσεις τους με τη Δύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν ούτε να διαλύσουν εύκολα τον άξονα ούτε να νικήσουν τις ιδέες που τον γέννησαν. Ο μόνος τρόπος για να κόψουν την ορμή του άξονα είναι να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα και να διαπραγματευτούν μια πραγματική και δίκαιη διευθέτηση του ισραηλινο-παλαιστινιακού ζητήματος. Αν δεν γίνει αυτό, ο άξονας θα είναι μια περιφερειακή πραγματικότητα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναμετρώνται για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Πηγή : Foreign Affairs