Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Foreign Affairs: Στόχος του Μπάιντεν η διακομματική συνεργασία στην εξωτερική πολιτική

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη όταν απολαμβάνει διμερή υποστήριξη. Για να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, σταθεροποιητικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, οι σύμμαχοί και οι αντίπαλοί τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνησή του μιλά με μία φωνή και ότι οι πολιτικές της δεν θα αλλάξουν δραματικά με την αλλαγή των εσωτερικών πολιτικών ανέμων.

Μετά από τέσσερα χρόνια υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή στη σαφήνεια, τη συνέπεια και τη διμερή συνεργασία δεν θα είναι εύκολη. Το πολιτικό αφήγημα του Trump για πρώτη φορά στην Αμερική έχει αποδειχθεί συναρπαστική και πολιτικά ισχυρή. Παίρνει μια μακροχρόνια ένταση απομόνωσης στην πολιτική των ΗΠΑ και αντηχεί με πολλούς Αμερικανούς που αμφισβητούν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και της ατελείωτης στρατιωτικής εμπλοκής στο εξωτερικό.

Τα δεδομένα ιστορικού και δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι απίθανο να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές μόνο με βάση την εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, στις 3 Νοεμβρίου, οι ψηφοφόροι θα αντιμετωπίσουν μια σαφή επιλογή μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών οραμάτων για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο.

Εάν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη περισσότερο προς την απομόνωση και τη μονομερή προσέγγιση. Οι συμμαχίες που έχουν κρατήσει τον αμερικανικό λαό ασφαλή και ευημερούσα για δεκαετίες θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται και οι παγκόσμιοι θεσμοί που έχουν υπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα θα μαραθούν.

Αν εκλεγεί ο δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν, αντίθετα, ένας έμπειρος ηγέτης εξωτερικής πολιτικής θα πάρει το τιμόνι. Ο Μπάιντεν είναι μοναδικά τοποθετημένος όχι μόνο για την επισκευή των συμμαχιών των ΗΠΑ και την αποκατάσταση της ηγεσίας των διεθνών θεσμών των ΗΠΑ, αλλά για να θέσει τα θεμέλια για μια διμερή στρατηγική του 21ου αιώνα που μπορεί να κερδίσει τη διαρκή υποστήριξη του Κογκρέσου και του αμερικανικού λαού.

Εξωτερική πολιτική για τον μέσο Αμερικανό

Το κλειδί για μια διμερή εξωτερική πολιτική δεν ξεχνά ποτέ ποτέ το εσωτερικό μέτωπο. Για κάθε δράση που πραγματοποιούν στο εξωτερικό, οι ηγέτες των ΗΠΑ πρέπει να ρωτήσουν: Πώς επηρεάζει αυτή η πολιτική τη μεσαία τάξη στο σπίτι; Μπορεί να εξηγηθεί στους Αμερικανούς σε μια συνάντηση του Δημαρχείου; Κρίνοντας ότι η εσωτερική διάσταση δεν απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώκουν μόνο στενά οικονομικά συμφέροντα, να υποχωρούν εντός των συνόρων τους ή να αποσύρονται από πολυμερείς δεσμεύσεις.

Αλλά πρέπει να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν ενέργειες στο εξωτερικό που κάνουν τις αμερικανικές οικογένειες πιο ασφαλείς και που προωθούν το κοινό καλό. Αυτός ο τύπος εξωτερικής πολιτικής θα έχει τον αμερικανικό λαό πίσω από αυτό και θα χρησιμεύσει επίσης για τη συγκέντρωση της παγκόσμιας υποστήριξης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντισταθμίσουν την Κίνα μόνο με την καλύτερη εκδοχή της. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των μεγάλων σημερινών προβλημάτων, μπορούν να αποδείξουν στον κόσμο την έκκληση του αμερικανικού μοντέλου δημοκρατίας.

Η πολιτική της Κίνας δεν είναι ο μόνος τομέας όπου αρχίζει να διαμορφώνεται η διμερής συναίνεση. Η υποστήριξη διασχίζει το διάδρομο για την αμερικανική ηγεσία μιας ισχυρής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, για την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων και τη διατήρηση ενός πλεονεκτήματος καινοτομίας, καθώς και για τη σύνταξη εκτελεστών κανόνων για παγκόσμιες εμπορικές ρυθμίσεις που ωφελούν τον Αμερικανό εργαζόμενο.

Αλλά μετά από τέσσερα χρόνια υπό έναν μη συμβατικό, απρόβλεπτο πρόεδρο, είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι τέτοια συναίνεση υπάρχει σε αυτήν την διαφορετική χώρα. Εάν εκλεγεί ο Μπάιντεν, η πολιτική μπορεί ακόμα να μην σταματά στην άκρη του νερού, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν έναν ηγέτη που μπορεί να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να δημιουργήσει έναν ανανεωμένο παγκόσμιο ρόλο – έναν πρωταρχικό, ρεαλιστικό και συνειδητοποιημένο της διασυνδεδεμένης φύσης του σήμερα κόσμος. Μια διοίκηση του Μπάιντεν θα ακούσει τον αμερικανικό λαό και θα εξηγήσει τους δεσμούς μεταξύ του τι συμβαίνει στο εξωτερικό και του τι συμβαίνει στο σπίτι, σε συνεργασία με το Κογκρέσο για την οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού παγκόσμιου συστήματος υγείας και για την αποτροπή της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης σε όλο τον κόσμο.

Ο Τραμπ έχει λεκιάσει τη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διοίκησή του έχει κάνει τον αμερικανικό λαό ούτε ασφαλέστερο ούτε πιο ευημερούμενο. Ούτε έχει δημιουργήσει συνασπισμούς για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων. Μια προεδρία του Μπάιντεν θα προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να θέσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε μια νέα κατεύθυνση: μια που καλύπτει τις ανησυχίες των μέσων Αμερικανών και την επανεμφανιζόμενη διμερής συναίνεση του Κογκρέσου για μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στα αμερικανικά ιδανικά.

Foreign Affairs: A Bipartisan Foreign Policy Is Still Possible

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων