Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Foreign Office για Κυπριακό: «Σταθερή στήριξη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας»

Στήριξη σε λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας εκφράζει εκ νέου το βρετανικό Foreign Office σε απαντητική επιστολή προς 25 Κύπριους της Βρετανίας που είχαν ζητήσει από τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία κατά των προκλητικών ενεργειών της, με αφορμή το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων

Στην επιστολή με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου, το αρμόδιο για την Ανατολική Μεσόγειο τμήμα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ανησυχεί για την κατάσταση στα Βαρώσια και το άνοιγμα της παραλίας στην περίκλειστη περιοχή στις 8 Οκτωβρίου.

«Προβήκαμε σε παραστάσεις προς την Τουρκία μέσω της πρεσβείας μας στην Άγκυρα τόσο πριν όσο και μετά από αυτή την ενέργεια. Αυτές έχουν ενισχυθεί από συζητήσεις με τον Τούρκο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο», σημειώνεται.

Αναφέρεται παράλληλα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ζήτησε τη διεξαγωγή κεκλεισμένων διαβουλεύσεων για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 Οκτωβρίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει τα πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το θέμα των Βαρωσίων, ιδιαίτερα τα 550 (1984) και 789 (1992)», διαβεβαιώνει η επιστολή.

Συμπληρώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό το Λονδίνο υποστηρίζει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναβεβαίωνε τη στήριξη του Σ.Α. στα σχετικά ψηφίσματα και εξέφραζε βαθιά ανησυχία.

«Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Καλωσορίζουμε, ως εκ τούτου, τη δεδηλωμένη ετοιμότητα των πλευρών να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για λύση και προσβλέπουμε στην επανέναρξη του διαλόγου», επισημαίνει στη συνέχεια η επιστολή του Foreign Office.

Και καταλήγει: «Το θέμα των Βαρωσίων υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού ως επείγον ζήτημα και ως τέτοιο συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να συνδιαλεγόται εποικοδομητικά και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους».

Η επιστολή έχει ως παραλήπτη τον κ. Δώρο Παρτασίδη ως εκπρόσωπο των εξής υπολοίπων μελών της παροικίας: Αντώνη Σαββίδη, Ανδρέα Ταμπουρίδη, Λεωνίδα Λεωνίδου, Σπύρου Παπαχαραλάμπους, Τάσου Πογιατζή, Στέλλας Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκου Σαββίδη, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννη Κούβαρου, Γιώργου Πίππα, Σπύρου Νεοφύτου, Νικόλα Γαλάζη, Παντελή Δημοσθένους, Ελίσας Ξενοφώντος, Κίκη Χριστοφίδη, Γιώργου Γεωργίου, Ηλία Δινένη, Ντένις Ζήνων, Κλαρίσας Γερμανού, Γλαύκου Βασιλείου, Ορέστη Ρωσίδη, Τζον Στεργίδη και Γιώργου Χατζηπαυλή.

Οι 25 κατήγγειλλαν με την επιστολή τους προς τον κ. Ράαμπ ως «ανεύθυνη και απάνθρωπη» την «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας να αποφασίσει το παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων