Οι ριζοσπάστες της ηπείρου γίνονται όλο και πιο ελκυστικοί πέρα από την παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων τους.
Του Paul Hockenos
Οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι η ακροδεξιά της Ευρώπης θα σημειώσει καλύτερο αποτέλεσμα από ποτέ στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6 έως 9 Ιουνίου – και ότι οι νέοι ψηφοφόροι της ηπείρου θα τροφοδοτήσουν την άνοδό της. Οι νεαροί ενήλικες που έλκονται τώρα προς την ακροδεξιά δεν είναι ναζιστές ή ξενοφοβικοί ρατσιστές, αλλά μπορεί να έχουν συμμετοχή σε ένα αποτέλεσμα που θα μετατοπίσει, τουλάχιστον, τις προτεραιότητες και τους τόνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δεξιά. Μια ιδιαίτερα συμπαγής δεξιά κατάληξη -και η συνεργασία σε όλο το φάσμα της σκληρής δεξιάς- θα μπορούσε να κλονίσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαταράξει τη λειτουργία του μπλοκ σε μια εποχή που αντιμετωπίζει οξείες κρίσεις σε διάφορα μέτωπα, όχι λιγότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δεδομένου ότι νέοι νόμοι σημαίνουν ότι ακόμη και άτομα κάτω των 18 ετών θα έχουν δικαίωμα ψήφου σε ορισμένες χώρες -16 ετών στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Μάλτα και το Βέλγιο και 17 ετών στην Ελλάδα- υπήρχε η ελπίδα ότι αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι θα έβαζαν φρένο στο λαϊκιστικό κύμα που κατακλύζει την Ευρώπη. Η ιδέα πίσω από την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 16χρονους και τους 17χρονους βασίστηκε εν μέρει στη μακροπρόθεσμη επένδυσή τους στην πολιτική. Οι πολιτικές που σχεδιάζονται σήμερα θα τους επηρεάζουν για πολλές δεκαετίες, σε αντίθεση με τους παππούδες τους.
Και στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019, οι νέοι ψηφοφόροι καθώς προσήλθαν σε αριθμό ρεκόρ, πρόσφεραν ένα ελπιδοφόρο σημάδι που αντανακλά τον ενθουσιασμό τους για το κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο. Με το κίνημα για το κλίμα να συγκλονίζει τους δρόμους, οι ψήφοι τους πήγαν υπέρ των πράσινων κομμάτων που υπερασπίζονται την ισχυρή προστασία του κλίματος και τη βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -δύο σύνολα μακροπρόθεσμων συμφερόντων. Αυτό έφερε πράσινους εκπροσώπους από την Πορτογαλία έως τη Λετονία στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών και ώθησε τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το 2020.
Αλλά η δημοκρατική πληθωρικότητα των ψηφοφόρων που βρίσκονται στα τέλη της εφηβείας, και στις ηλικίες από τα 20 μέχρι τα 30 και κάτι, θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε μια πολύ διαφορετική τάση αυτόν τον Ιούνιο, καθώς ολοένα και περισσότεροι νεότεροι ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων – αυτών ακριβώς που θέλουν να καταστρέψουν την Πράσινη Συμφωνία και να περιορίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις πρόσφατες εθνικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στην Πορτογαλία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία, οι νέοι ψήφισαν σε πρωτοφανή αριθμό ακραία εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. (Αν και ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποστηρίξει ότι οι αναφορές σχετικά με αυτές τις τάσεις είναι ελλιπείς ή υπεραπλουστευμένες).
Και οι έρευνες στη Γερμανία δείχνουν ότι η ψήφος των νέων γίνεται ολοένα και πιο συμπαθής προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ένα ακροδεξιό κόμμα που έχει υποστεί μια ριζοσπαστικοποίηση που το καθιστά μεταξύ των πιο σφοδρών, ακροδεξιών εκλογικών κομμάτων της Ευρώπης. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα κόμματα έχουν κερδίσει τους νεότερους ψηφοφόρους”, δήλωσε η Catherine de Vries, Ολλανδή πολιτική επιστήμονας. “Τα κόμματα δεν φαίνονται πια τόσο ακραία, καθώς υπάρχουν εδώ και καιρό. Και οι νέοι πιστεύουν ότι τα mainstream κόμματα είχαν την ευκαιρία τους. Το σύστημα εξακολουθεί να μην λειτουργεί γι’ αυτούς, οπότε ας δοκιμάσουν και οι άλλοι”.
Γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος από ομάδα με επικεφαλής τον ερευνητή νεολαίας Simon Schnetzer έδειξε ότι ένα ολόκληρο 22% των νέων (στην προκειμένη περίπτωση, ηλικίας 14 έως 29 ετών) που συμμετείχαν στην έρευνα θα ψήφιζαν το AfD αν διεξάγονταν σήμερα γερμανικές εκλογές -δύο φορές περισσότεροι από ό,τι μόλις πριν από δύο χρόνια. Το ποσοστό για το Κόμμα των Πρασίνων μειώθηκε κατά ένα τρίτο κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Ένα ολόκληρο τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο ποιον θα ψήφιζε -ένα άλλο υψηλό αποτέλεσμα όλων των εποχών.
Οι λόγοι για την έντονη μετατόπιση είναι ασαφείς: Οι ερευνητές τείνουν να αναφέρουν μια γενική δυσαρέσκεια με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες μετά την πανδημία. “Φαίνεται σαν η πανδημία του κορονοϊού να άφησε [τους νέους] εκνευρισμένους σχετικά με την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, γεγονός που αντανακλάται σε βαθιά ανασφάλεια”, γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. Τα ζητήματα που περιέγραψαν οι συμμετέχοντες και τα οποία επηρεάζουν περισσότερο αυτή την ανασφάλεια περιλάμβαναν τα προσωπικά τους οικονομικά, τις επαγγελματικές ευκαιρίες, τον τομέα της υγείας και την κοινωνική αναγνώριση. Εξέφρασαν λιγότερη ανησυχία για την κλιματική κρίση και περισσότερη για τον πληθωρισμό, την οικονομία και τη φτώχεια των ηλικιωμένων.
“Μπορούμε να μιλήσουμε για μια σαφή μετατόπιση προς τα δεξιά στον νεαρό πληθυσμό”, δήλωσε ο Klaus Hurrelmann, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Hertie στο Βερολίνο. Η κύρια προτεραιότητα της προεκλογικής εκστρατείας του AfD, η διακοπή της μετανάστευσης και η ανακούφιση των προσφύγων, έπληξε ξεκάθαρα μια χορδή: Σε σύγκριση με μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη πριν από πέντε χρόνια, περίπου οι μισοί από τους νέους συμμετέχοντες (26%) στη μελέτη του 2024 δήλωσαν ότι δεν είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων. Αλλά εξίσου σημαντικό με το περιεχόμενο των μεταναστευτικών πολιτικών, υπογράμμισαν οι συγγραφείς, ήταν η ιδέα ότι οι νέοι αισθάνονται ότι δεν εισακούονται ή ότι δεν συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία.
Η αλλαγή της συμπάθειας πολλών νέων Γερμανών αντανακλά τα αποτελέσματα των ερευνών, τις εκλογές και τις δηλώσεις άλλων νέων σε όλη την Ευρώπη. Στις εκλογές της Ολλανδίας πέρυσι, το πιο δημοφιλές κόμμα μεταξύ των ατόμων κάτω των 35 ετών (σε ποσοστό 17%) ήταν το Κόμμα για την Ελευθερία, με επικεφαλής τον Geert Wilders, έναν ακροδεξιό λαϊκιστή με μακρά πορεία κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εξήγηση που δόθηκε από πολλούς Ολλανδούς εμπειρογνώμονες: Πρόκειται για το bestaanszekerheid, μια ολλανδική λέξη που μεταφράζεται ως “ασφάλεια διαβίωσης”. Αυτό αναφέρεται στην ύπαρξη ενός αξιοπρεπούς και τακτικού εισοδήματος, ενός άνετου σπιτιού, πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και ενός αποθέματος ασφαλείας έναντι απροσδόκητων προβλημάτων, δήλωσε ο de Vries στον Guardian. Οι κύριες ανησυχίες των νέων στην Ολλανδία είναι η στέγαση, οι υπερπλήρεις τάξεις και τα νοσοκομεία που αγωνίζονται, είπε, κάτι που ο Wilders αντιμετώπισε στην εκστρατεία του.
Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου στην Πορτογαλία, το ακροδεξιό κόμμα Chega, το οποίο έθεσε ως προτεραιότητα το φλερτ με τους νέους, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους τους από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Η σημασία του chega, που μπορεί να μεταφραστεί ως “φτάνει πια”, περιγράφει με ακρίβεια το κίνητρο πολλών νέων ψηφοφόρων για την υποστήριξή του. Οι γκρίνιες τους: “ένας πολύ χαμηλός μέσος μισθός και μια οικονομία που δεν μπορεί να απορροφήσει μορφωμένους νέους”, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα António Costa Pinto σε συνέντευξή του στο Euronews
“Στο παρελθόν, οι συμπαθούντες τη δεξιά κατηγόρησαν τους μετανάστες ότι τους παίρνουν τις δουλειές”, δήλωσε ο Eberhard Seidel, διευθύνων σύμβουλος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Βερολίνο που ονομάζεται Σχολεία χωρίς ρατσισμό. “Τώρα υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας, αλλά δεν υπάρχει αρκετή στέγαση για τους ανθρώπους που εργάζονται. Εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους”.
Οι παρατηρητές λένε ότι η ακροδεξιά έχει διαπρέψει στο να τραβάει την προσοχή των νέων, τουλάχιστον με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Η πρόσφατη γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι το 57% των νέων ανθρώπων απορροφούν τις ειδήσεις και την πολιτική τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Περισσότερο από το 90% χρησιμοποιεί την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, ακολουθούμενη από το Instagram (80 %) και το YouTube (77%). Το TikTok βρίσκεται στο 51%- περισσότεροι από τους μισούς από όλους τους νέους 14 έως 29 ετών χρησιμοποιούν πλέον τακτικά την εφαρμογή, σε σύγκριση με το 44% πέρυσι. Η επιφοίτηση προκάλεσε την άμεση ανταπόκριση του Γερμανού υπουργού Υγείας Karl Lauterbach, ο οποίος σχετικά δήλωσε στο πρώτο του βίντεο στην πλατφόρμα, που δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου: “Επανάσταση στο TikTok: Ξεκινάει σήμερα”.
Άλλες έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι νέοι ψηφοφόροι είναι ποικίλοι, διχασμένοι και αναποφάσιστοι. Μια δημοσκόπηση της YouGov που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2023 έδειξε ότι οι νέοι Ευρωπαίοι ανησυχούν σε συντριπτικό βαθμό για την κλιματική κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις της και είναι πιο πρόθυμοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία να αλλάξουν συμπεριφορά για να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις. Μια άλλη δημοσκόπηση, που διεξήχθη στη Γερμανία, έδειξε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των νέων, ακολουθούμενες από την κλιματική αλλαγή, τη σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση των παιδιών.
Οι νεότεροι ψηφοφόροι εξακολουθούν να μην είναι οι οδηγοί της ξενοφοβίας με τον τρόπο που ήταν η γενιά των γονέων τους, δήλωσε ο Seidel. Η ψήφος στο AfD δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τάσσονται υπέρ της απέλασης των μεταναστών από τη Γερμανία ή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Θεωρούν τα βασικά στοιχεία της δημοκρατίας και του κοινωνικού συστήματος δεδομένα”, είπε. “Και δεν έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών μιας δεξιάς παρέκκλισης του πολιτικού τους συστήματος”. Ούτε και οι ψηφοφόροι του Brexit, σημείωσε ο Seidel. Και το ανακάλυψαν με τον δύσκολο τρόπο.