Οι αρχές στα Κατεχόμενα άνοιξαν ξανά την παραλία που ανήκει στην περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου που μέχρι την Πέμπτη είχε κλείσει για το κοινό από το 1974, όταν το νησί χωρίστηκε μετά την εισβολή της Τουρκίας.
Η κίνηση να ανοίξει εκ νέου ένα μέρος της παραλίας στα Βαρώσια , το οποίο υποστηρίχθηκε από την Τουρκία, τον προστάτη του μη αναγνωρισμένου εδάφους, πιθανότατα θα πυροδοτήσει εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Απειλεί επίσης να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για επανεκκίνηση ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κατεχόμενων.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell εξέφρασαν αμφιβολίες για την κίνηση. «Σίγουρα, αυτό δεν θα βοηθήσει. Αντιθέτως, θα καταστήσει δυσκολότερο να επιτευχθεί συμφωνία για μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο », δήλωσε ο Μπόρελ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια κλειστής συνόδου την Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος της Κύπρου.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διοργανώνονται από τα Ηνωμένα Έθνη αναμένονται λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα την Κυριακή. Οι εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή τους τελευταίους μήνες λόγω ανταγωνιστικών ισχυρισμών για καταθέσεις αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία – σύμμαχο του ΝΑΤΟ – εάν δεν σταματήσει τις προσπάθειες γεώτρησης και εξερεύνησης ενέργειας σε ύδατα που διεκδικούν η Κύπρος και η Ελλάδα.
Μετά από χρόνια εθνικών εντάσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί το 1974 μετά από πραξικόπημα από Έλληνες αξιωματικούς του στρατού που προσπάθησαν να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα. Τούρκικα στρατεύματα κατέλαβαν τελικά το 36% του νησιού. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 1983, αλλά αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Πάνω από 35.000 τουρκικά στρατεύματα εδρεύουν εκεί.
Μόλις θεωρήθηκε η «Γαλλική Ριβιέρα της Κύπρου», τα Βαρώσια προσέλκυσαν τους Richard Burton, Elizabeth Taylor και Brigitte Bardot. Όμως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του θέρετρου έφυγαν όταν πλησίαζαν τα τουρκικά στρατεύματα πριν από 46 χρόνια, με αποτέλεσμα τα κάποτε ακμάζοντα ξενοδοχεία και εστιατόρια να καταρρεύσουν. Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 απαγόρευσε την επανεγκατάσταση στην περιοχή.
Την Πέμπτη, η Τουρκία είπε ότι μόνο η παραλία θα ανοίξει ξανά και η υπόλοιπη πόλη θα παραμείνει εκτός ορίων στο κοινό προς το παρόν, πράγμα που προκάλεσε όπως ήταν εύλογο την έντονη αντίδραση τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και της Ελλάδας.
Foreign Policy: Northern Cyprus Beach Reopening Stokes Regional Tensions
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής