Με νέα ηλεκτρονικά «όπλα» στα χέρια τους θα βγουν στην αγορά στα τέλη Μαΐου οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι ελεγκτές της εφορίας θα έχουν «φορτώσει» στα τάμπλετ τους την ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣ Live» η οποία ξεκινά και ολοκληρώνει τον έλεγχο επί τόπου, εκδίδοντας και το ηλεκτρονικό σημείωμα με φόρους και πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις.
Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα κυριαρχήσει σε περίπου 30.000 ελέγχους σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς τη θερινή περίοδο, με αιχμή την εστίαση και τα καταλύματα.
Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν τα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κ.λπ) αλλά και χερσαίοι προορισμοί της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.
Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν στην οθόνη των φορητών τους υπολογιστών το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, θα βλέπουν on line τις διαβιβάσεις αποδείξεων, θα διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας θα ορίζουν την «καμπάνα» εκδίδοντας το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου.
Το «ραβασάκι» θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στο taxisnet για τα περαιτέρω.
Χιλιάδες έλεγχοι
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ φέτος προβλέπεται η διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων (19.500 έλεγχοι βεβαίωσης και 6.000 έλεγχοι επιστροφής φόρων), μεταξύ των οποίων:
- 3.250 στοχευμένοι έλεγχοι (ΦΠΑ, με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ΦΠ/ΝΠ με μεγάλο φορολογικό κενό, κλάδοι με μεγάλο φορολογικό κενό, δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων).
- 6.000 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών).
- 10.250 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων (διασταυρωτικοί, έκδοσης πράξεων κατόπιν δελτίων πληροφοριών/ προληπτικών ελέγχων, λοιπών περιπτώσεων).
Παράλληλα προβλέπεται η διενέργεια:
- τουλάχιστον 2.500 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
- τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις Υπηρεσίες Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
- τουλάχιστον 900 ερευνών από τις ΥΕΔΔΕ για απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, για αξιοποίηση νέων πληροφοριών και δεδομένων, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν και έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κλπ.
Ποινές
Για όσους εντοπισθούν να φοροδιαφεύγουν προβλέπεται «λουκέτο» από δύο έως και δέκα ημέρες. Μάλιστα, στις περιπτώσεις χρήσης βίας από τους επιχειρηματίες και εφόσον συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και τρία έτη.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:
1. Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
2. Άμεσα για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους, διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
3. Άμεσα για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
4. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr