Υπό αίρεση τίθεται ο προϋπολογισμός για το 2015 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, καθώς η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό, που αποτελεί και το «μήλο της έριδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεν συνάδει με αυτή των δανειστών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Στο μεταξύ, φορολογία ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την άμεση και έμμεση φορολογία φέρνει ο νέος προϋπολογισμός του 2015 με τον οποίο περιορίζονται κατά 1,5 δισ. ευρώ οι δαπάνες, ορίζοντας το ύψος της λιτότητας για το νέο έτος στα 2,9 δισ. ευρώ. Προϋπολογισμό Μνημονίου βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Το παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση, αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουν κάνει λάθη», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού και λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, που κατέληξαν… στο κενό. Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης», αλλά όπως είπε, «μπορεί να έρθει και να συμφωνήσουμε σε μία μέρα».
Σε άλλη ερώτηση για το αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση». Από πλευράς Κομισιόν ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ούτως ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των κλιμακίων μας στην Αθήνα».
Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.
Αναλυτικά ο προϋπολογισμός
Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός για το 2015, που θέτει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ. Ο νέος προϋπολογισμός αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από τα 3,3 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ το 2014, στα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ το 2015. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί περαιτέρω από το 1,3% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015.
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ. Από την άλλη, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ανέλθουν στα 97 δισ. ευρώ, με 13,9 δισ. ευρώ από αυτές να φιλοδοξεί η κυβέρνηση να τα καλύψει με δανεισμό από τις αγορές.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.