Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Φορολογικές Δηλώσεις: «Τα αναπάντητα ερωτήματα και οι προθέσεις της Κυβέρνησης»

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

«Πότε ξεκινάει η συζήτηση και ποιοι θίγονται;»

Μέσα στο πανδαιμόνιο των πολιτικών εξελίξεων που απασχολούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ένα ακανθώδες ζήτημα έρχεται να προστεθεί στα δύσκολα θέματα που πονοκεφαλιάζουν την κυβέρνηση και αυτό δεν είναι άλλο από την διευθέτηση των φορολογικών δηλώσεων για το τρέχων έτος.

Πολλά είναι τα επίφοβα σημεία στην περίπλοκη εξίσωση που ονομάζεται φορολογικό και ορισμένα από αυτά έχουν να κάνουν με εύλογα ερωτήματα αλλά και μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η συζήτηση για τις φορολογικές δηλώσεις υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει γύρω στα μέσα Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η επιβάρυνση αναμένεται να σταθεί βραχνάς στον λαιμό των μεσαίων αλλά και υψηλών εισοδημάτων.

Ημέρα ορόσημο αναμένεται να αποτελέσει, είτε η 14η ή 21η Μαρτίου, καθώς τότε σκέφτονται στην κυβέρνηση να θέσουν σε λειτουργία σύστημα «Taxisnet».

«Τα αναπάντητα ερωτήματα»

Ένα από τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί η κυβέρνηση να δώσει πειστική απάντηση είναι η μελλοντική στάση και η πρόθεση απεργίας των 20.000 λογιστών και φοροτεχνικών που, αντιδρώντας στις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, έχουν ξεκαθαρίσει πως εάν περάσει το νομοσχέδιο, τότε εκείνοι από την πλευρά τους δε θα βάζουν δηλώσεις στο σύστημα.

Επιπροσθέτως, ουδείς γνωρίζει το τι θα γίνει και το τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να συμβουλεύει τους φορολογούμενους να κρατούν όλες τις αποδείξεις από τις αγορές τους, έως ότου καθοριστεί το πλαίσιο που θα ισχύσει για αποδείξεις και αφορολόγητο.

«Οι προθέσεις της κυβέρνησης»

Το κυβερνητικό σχέδιο σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαρροές στον Τύπο προβλέπει την καθιέρωση μίας ενιαίας φορολογικής κλίμακας για

1)μισθωτούς,
2)συνταξιούχους,
3)ελεύθερους επαγγελματίες,
4)ατομικές επιχειρήσεις,
5)αλλά και τους αγρότες.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που αυτόματα συμπληρώνει αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ θα μείνει ως έχουσα.

Υπό αυτό το πρίσμα, μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι για την κλίμακα των μισθωτών για εισόδημα έως 25.000 να υπάρξει συντελεστής 22%, για εισόδημα από 25.001 έως 35.000 συντελεστής 32%, για εισόδημα από 35.001 έως 60.000 συντελεστής 42% και για εισόδημα από 60.001 και πάνω συντελεστής 60%.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως λογικά η κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα αντικατασταθεί από την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε εάν θα ισχύσει η παροχή έκπτωσης έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.

«Τί θα γίνει με τα ενοίκια;»

Στα ενοίκια οι κλίμακες θα περιλαμβάνουν αλλαγές, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το εάν οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2015, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, ή τα εφετινά.

Η νέα κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

1)Για εισόδημα έως 12.000 αύξηση του συντελεστή από 11% σε 15%.
2)Για εισόδημα από 12.001 έως 40.000 αύξηση του συντελεστή από 33% σε 35%3)Για εισόδημα από 40.001 και πάνω επιβολή νέου συντελεστή 45%. επιβαρύνσεις.

Εν κατακλείδι, όπως όλοι γνωρίζουμε κυβέρνηση και θεσμοί επεξεργάζονται σειρά αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος οι οποίες, όπως προαναφέραμε, θα αφορούν τις νέες φορολογικές κλίμακες για τη φορολόγηση των εφετινών εισοδημάτων από διάφορες πηγές, με πολλούς να υποστηρίζουν πως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να οδηγήσει αθροιστικά σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για το σύνολο της κοινωνίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων