Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Φορολογικός ανταγωνισμός ή πολιτική ενοποίηση;

H σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ήρθε να αποκαλύψει ότι η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 1 τρις. ευρώ, ή αλλιώς 1000 δις. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 45 είναι ελληνικά. Με δυο λόγια το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι γενικό και μεγάλο και οι 27 αναγκάζονται λόγω κρίσης να το ακουμπήσουν, αλλά μάλλον εξ απαλών ονύχων.

• Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τρίτη ζητά να μειωθεί στο μισό ως το 2020
• Και η Κομισιόν ζητά να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 η Ε.Ε. να έχει διασφαλίσει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια κ.λπ.).

Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Γιατί όμως; Γιατί όλη η φοροδιαφυγή πηγαίνει και αράζει στις τράπεζες των χωρών με τα τρία Α. Έτσι, όταν ο αρμόδιος επίτροπος Algridas Semeta πρότεινε τη συνεργασία των φορολογικών αρχών και την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τραπεζών, οι υπουργοί Οικονομικών τον γείωσαν, κυρίως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο που ζητούν να συμφωνήσουν και άλλες εκτός ΕΕ χώρες, δηλαδή η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και το Μονακό. Τι σημαίνει αυτό; Μα πίσω από αυτό κρύβεται ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για την προσέλκυση εταιρειών. Και ποιες εταιρείες έλκονται από τους φορολογικούς συντελεστές; …Μα οι μεγάλες πολυεθνικές που πρωταγωνιστούν στη φοροδιαφυγή με το γαϊτανάκι κεφαλαίων και κερδών από πωλήσεις εκμεταλλευόμενες την διαφορά φορολογικών συντελεστών.

Που σημαίνει ότι ή κάθε χώρα θα κάνει ό, τι θέλει ρίχνοντας νερό στο μύλο της φοροδιαφυγής ή θα προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο αν προηγουμένως έχουμε γίνει Ομοσπονδία…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων