Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Φορολογικός αυταρχισμός

Όσο πλησιάζει ο τριμηνιαίος έλεγχος της Τρόικας, όσο διογκώνεται το ποσό των οφειλών των ιδιωτών και των εταιρειών προς το κράτος, τόσο αυξάνει ο φορολογικός αυταρχισμός. Δύο νέες εξελίξεις το αποδεικνύουν:

Πρώτον, το υπουργείο Οικονομικών αφού διαπίστωσε ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ γιατί οφείλουν να πληρώσουν ταυτόχρονα το 40%, αποφάσισε να αποδεσμεύσει την υποβολή της δήλωσης από την πληρωμή και ετοιμάζει ειδική διάταξη που θα επιβάλει στους υπόχρεους να υποβάλλουν την περιοδική τους δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ. Μέχρι εδώ η «ρύθμιση» μοιάζει ρεαλιστική.

Τα δύσκολα αρχίζουν αμέσως μετά, καθώς οι υπόχρεοι θα έχουν περιθώριο 10 ημερών να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ που οφείλουν, χωρίς δόσεις. Αν δεν το κάνουν η οφειλή καθίσταται αυτόματα ληξιπρόθεσμη, και θα επιβάλλονται κατασχέσεις με προτεραιότητα τις καταθέσεις.Αν δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση, τότε, με προσωρινό έλεγχο εξπρές θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι προσαυξήσεις και θα εξοφλείται εφάπαξ. Αν πάλι δεν πληρώσει ο ενδιαφερόμενος, τότε  επιβάλλονται άμεσα κατασχέσεις.

Το δεύτερο και χειρότερο είναι η μείωση του ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο από τα 1.000 στα 600 ευρώ. Αν και από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν πως η σχετική διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον κώδικα για την είσπραξη δημοσίων εσόδων του ΓΛΚ, κατατέθηκε στη Βουλή εκ παραδρομής και δεν πρόκειται να ισχύσει, η πρόθεση της κατατρομοκράτησης των φορολογούμενων φάνηκε για μία εισέτι φορά.

Και αυτό είναι το σημαντικό. Ότι δηλαδή το κράτος διολισθαίνει σε ένα ωμό φορολογικό αυταρχισμό, ειδικά τώρα που αποδεδειγμένα πλέον η φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας των φορολογούμενων έχει εξαντληθεί.  Αν το κράτος περάσει στις κατασχέσεις –και εδώ δεν αναφερόμαστε στο νεοκλασικό του Άκη και του κάθε Άκη- τότε, θα έχει προσχωρήσει σε πρακτικές που εφαρμόζει αντίστοιχα ένα ακραίο αντιμνημονιακό κόμμα και το οποίο η τρικομματική κυβέρνηση στηλιτεύει…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων