Γράφει η Ναταλία Πέππα
Μετά την εφαρμογή των μνημονίων παρατηρείται ανοδική πορεία των συντελεστών φορολόγησης. Την ίδια ώρα νέοι φόροι γίνονται πραγματικότητα. Πρώτιστος σκοπός η βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου. Μήπως τελικά η Ελλάδα δέχεται πληθώρα από νεοφιλελεύθερα ψέματα περί της φορολογίας; Μήπως ο ελληνικός λαός δεν είναι ο μόνος ο οποίος έχει ανάγει την φοροδιαφυγή σε εθνικό σπορ; Αντί, λοιπόν, να δεχόμαστε άκριτα τις κατηγορίες που προσδίδει ο ξένος τύπος , θα ήταν δόκιμο να εξετάσουμε και τις συμπεριφορές άλλων λαών.
Μόλις 2 χρόνια πριν οι Ελβετικές Τράπεζες έθεταν στο στόχαστρο την φοροδιαφυγή. Το 2012 δεν ήταν λίγοι οι Γερμανοί που διατηρούσαν μη δηλωθέντα εισοδήματα (υπολογίζονται περί τα 132,9 δις Ευρώ). Οι τότε τελωνειακές αρχές έκαναν λόγο για κρυμμένα χρήματα σε μυστικές ζώνες, μπαταρίες αυτοκινήτων, εσώρουχα και παπούτσια.
Λίγο καιρό πριν ο κύριος Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθιξε το θέμα των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν μέσω υποτιμολογήσεων εισαγόμενων πολυτελών αυτοκινήτων.
Ενώ, λοιπόν, στην Ελλάδα καταβάλλονται οι όποιες προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής και συλλήβδην της παραοικονομίας, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν κάποια σημαντικά ποσοστά. Καταρχάς, καμία ελεύθερη οικονομία δεν διατηρεί ποσοστό παραοικονομίας μικρότερο από 16%. Μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα (πχ Β. Κορέα) το ποσοστό αγγίζει το 0%. Εκεί όμως, όλες οι παράνομες δραστηριότητες παρεμποδίζονται λόγω της επιβολής της θανατικής ποινής. Χρήζει μνείας τα ποσοστά των μεγάλων οικονομιών με την Γερμανία να αγγίζει το 20% και τις ΗΠΑ το 19%. Η κλίμακα Heritage Foundation του 2015 κατατάσσει την Ελλάδα στο 54%, ενώ ποσοστό μικρότερο του 50% συγκεντρώνουν τα απολυταρχικά καθεστώτα.
Εντούτοις, το ΔΝΤ εξηγεί σε ειδική μελέτη πως οι Έλληνες προτρέπονται από το φορολογικό σύστημα να φοροδιαφεύγουν, ώστε να επιβιώσουν. Επίσης, έρευνα που δημοσίευσε η Die Welt για λογαριασμό του Γερμανικού Ιδρύματος Hans Bockler αναφέρει πως η φορολόγηση των χαμηλότερων στρωμάτων αυξήθηκε κατά 337,7% σε σχέση με το 2008, χάνοντας εν μέσω κρίσης το 86% του εισοδήματος τους. Στον αντίποδα, για τα ανώτερα στρώματα η αύξηση άγγιζε μόλις το 9% με ποσοστό απώλειας εισοδήματος 16-20%. (Τα στοιχεία αναφέρονται σε δείγμα 260.000 νοικοκυριών με χρονική βάση τα έτη 2008 ως 2012.) Η Ευρώπη φαίνεται να μην υπηρετεί ούτε στο ελάχιστο το φιλελεύθερο μοντέλο που θέλει να πρεσβεύει. Διότι, σύμφωνα με αυτό η ελάχιστη καταβολή φόρων δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της ζήτησης με τον κόσμο να ξοδεύει σε μεγαλύτερο ποσοστό τα χρήματα του. Καθίσταται ηλίου φαεινότερο πως η συνταγή των <<φιλελευθέρων>> ουδεμία εφαρμογή δε βρίσκει στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα της Wall Street Journal χαρακτηρίζουν την φοροδιαφυγή ως χαρακτηριστικό <<γνώρισμα>> του ελληνικού λαού, με ρίζες στην Οθωμανική περίοδο, όπου η αποφυγή πληρωμής φόρου οριζόταν ως <<πατριωτικό>> καθήκον. Λυπάμαι, αλλά καμία επανάσταση δεν θα είχε αρχίσει αν οι επαναστατημένοι Έλληνες συνέχιζαν να καταβάλουν τους δυσβάσταχτους φόρους. Για καμία Ελλάδα δε θα είχε να κάνει λόγο κανένα ξένο δημοσίευμα αν δεν εμφανιζόταν το φαινόμενο πειρατείας, ληστείας, συλλογής λαφύρων και τόσων άλλων. Αδιαμφισβήτητα, η φοροδιαφυγή αποτελεί ποινικό αδίκημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Με σύνεση όμως στην πραγματικότητα και λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτυχημένα μοντέλα, ακόμα και των πιο ισχυρών οικονομιών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Οφείλουμε, λοιπόν να είμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία των προγόνων μας, οφείλουμε να προστατέψουμε την ιστορία μας από την <<φορο(παρα)λογία>> του τύπου.