Στις φλόγες τυλίχθηκε το Ελληνικό Νοσοκομείο στου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να εκκενωθεί.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, με το που έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά επιχειρήθηκε η εκκένωσή του με τους ασθενείς να μεταφέρονται στα χέρια προκειμένου να απομακρυνθούν από τις φλόγες είτε σε αναπηρικά καροτσάκια είτε στις αγκαλιές των πυροσβεστών.
Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Balıklı Rum Hastanesi’nde yangın! Hastalar tahliye edildi
— Tele1 TV (@tele1comtr) August 4, 2022
İstanbul’da Balıklı Rum Hastanesi’nde yangın İstanbul Zeytinburnu’ndaki Balıklı Rum Hastanesi’nde çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor.
Süleyman Soylu
Brent
Fox Tv pic.twitter.com/eNkVhSbptj— Demirci Durgun
(@Ndd12__) August 4, 2022
#Canlı: İstanbul’un Zeytinburnu ilçesindeki Balıklı Rum Hastanesi‘nde çıkan yangına itfaiye ekiplerince müdahale ediliyor https://t.co/RHTVq5hWyn
— AA Canlı (@AACanli) August 4, 2022
Η ιστορία του νοσοκομείου
Το νοσοκομείο έλκει την ιστορία του από την εποχή λίγο μετά την Άλωση της Πόλης το 1454. Τότε βρισκόταν στην περιοχή Karaköy, όπου βρισκόταν το Büyük Balıklı Han. Σύμφωνα με τα αρχεία, το νοσοκομείο μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης στη σημερινή του θέση λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα.
Το σύγχρονο νοσοκομείο έλκει τις βάσεις του στο 1753 από την εμπορική στοά με το όνομα «Νοσοκομείο Yedikule». Όταν τα ξύλινα θεμέλια του νοσοκομείου καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή Γιώργου Χουμούζι.
Με το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ χτίστηκε το 1836-1838 νέο νοσοκομείο μαζί με το Νοσοκομείο Yedikule, όπου θα μεταφέρονταν οι ασθενείς των άλλων δύο ελληνικών νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις αρχές του 1839. Μετά τις ζημιές του νοσοκομείου στον σεισμό του 1894, χτίστηκαν νέα κτίρια. Χτισμένο το 1894, το κτίριο ανακαινίστηκε το 1991.