Oι θετικές εξελίξεις με την επανεκκίνηση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ Freeport σε συνδυασμό με τα ιστορικά υψηλά -για την εποχή του χρόνου- ποσοστά αποθήκευσης στην Ευρώπη, διατηρούν σε πτωτική τροχιά τις τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην Ολλανδία και τη Βρετανία.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της LSEG οι ταχύτητες του ανέμου στη βορειοδυτική Ευρώπη υποχωρούν, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά η γερμανική ηλιακή παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 40% έως τις 25 Ιουλίου, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση αυτού.
Η γαλλική πυρηνική παραγωγή είναι στα 42 γιγαβάτ και επίσης προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά κατά 8 GW έως τις 14 Αυγούστου.
«Παρόλο που οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, οι συνολικές εισαγωγές παρέμειναν σταθερές επειδή η Ευρώπη μπόρεσε να εισαγάγει πρόσθετους όγκους από άλλους προμηθευτές, οι οποίοι πιθανώς παρέδωσαν λιγότερους σε ορισμένους αγοραστές (ιδιαίτερα στην Κίνα)», δήλωσαν οι αναλυτές της Engie EnergyScan. .
Πτώση στη ζήτηση
Η Ευρώπη καταγράφει σημαντική πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, με πρόβλεψη περαιτέρω μείωσης 25% για το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με αναλυτές της S&P Global Commodity Insights.
Αυτό ακολουθεί μια πτώση 31% το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τα επίπεδα κατανάλωσης φυσικού αερίου να είναι τα χαμηλότερα από το 2001.
Αυτή η τάση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που εξακολουθεί να καθυστερεί να ανακάμψει.
Οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας CCGT θα παραμείνουν σχετικά αχρησιμοποίητοι λόγω της αύξησης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η εικόνα στη Γερμανία
Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή τάση, οι γερμανικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο παρουσίασαν αύξηση της παραγωγής τους κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αυτή η αύξηση οφείλεται στη θέση σε λειτουργία νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου και στο οριστικό κλείσιμο σταθμών με καύση άνθρακα και λιγνίτη, οι οποίες είχαν διατηρηθεί σε απευθείας σύνδεση ή επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο του 2022.
Μέχρι το 2024, περίπου 10 GW άνθρακα σε δυναμικότητα καύσης θα πρέπει να κλείσει στη Γερμανία, ενώ σχεδόν 2 GW νέας δυναμικότητας καύσης αερίου είναι πλέον σε λειτουργία.
Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει σημαντικές δυνατότητες για μετατροπή άνθρακα σε αέριο, αν και ο λιθάνθρακας παίζει πλέον δευτερεύοντα ρόλο και ο λιγνίτης είναι πιο δύσκολο να αντικατασταθεί λόγω των χαμηλότερων τιμών εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ.
Η Ιταλία προηγείται
Στην Ιταλία, η ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 25% το δεύτερο τρίμηνο και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 16% το τρίτο τρίμηνο.
Ωστόσο, με μέσο όρο 10,2 GW, η Ιταλία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο.
Οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία διατηρούν τα περιθώρια παραγωγής φυσικού αερίου κερδοφόρα, παρά τα ολοένα και πιο στενά περιθώρια διασποράς για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με απόδοση 50%.
Προβληματισμοί
Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές της S&P υπογραμμίζουν ότι η σημαντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της συνολικής αργής ανάκαμψης της ενεργειακής ζήτησης, υπογραμμίζει μια σημαντική μεταμόρφωση στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα.
Αν και η Γερμανία και η Ιταλία παρουσιάζουν διαφορετικές τροχιές λόγω των ειδικών ενεργειακών πλαισίων τους, η γενική τάση προς λιγότερη εξάρτηση από το αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σαφής.
Αυτή η εξέλιξη θέτει προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, καταλήγει η έρευνα.
Η κατανάλωση
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνεται σταθερά από τα μέσα του 2022, λόγω του συνδυασμού του ήπιου χειμερινού καιρού και των κυβερνητικών πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Το 2023, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) μειώθηκε κατά 18% από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας (2017–21) σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat . Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 (Ιανουάριος–Μάιος), η κατανάλωση παρέμεινε 19% κάτω από τον μέσο όρο 2017–2021 για τους ίδιους μήνες.
Οι τέσσερις χώρες της ΕΕ-27 με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου —Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία— αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της κατανάλωσης στην περιοχή. Η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε σε αυτές τις χώρες κατά συνολικά 5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d) το 2023 και 6 Bcf/d κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας (2017–21). πριν από τις κυβερνητικές πολιτικές. Η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27. Από τη θέσπιση της πολιτικής, οι 10 κορυφαίες χώρες που καταναλώνουν φυσικό αέριο έχουν δει την κατανάλωση μειωμένη σε ένα εύρος από 1% έως 28%.
Χτίζοντας αποθέματα
Η μειωμένη ζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο οδήγησε σε σημαντική αύξηση στα αποθέματα φυσικού στην Ευρώπη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 83%.
Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι την 1η Απριλίου 2024, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν γεμάτες κατά 59%—το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για το τέλος μιας περιόδου θέρμανσης (1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου)—
Στις 31 Μαρτίου 2024 -την τελευταία ημέρα της περιόδου θέρμανσης- τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν κατά 83% πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης 13ετίας (2011–23) για την ίδια ημέρα. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024, τα αποθέματα αποθήκευσης στην Ευρώπη παρέμειναν στα υψηλά όλων των εποχών, παρακολουθώντας στενά τα επίπεδα αποθήκευσης του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (ΕΙΑ) η Ευρώπη έχει χρησιμοποιήσει κυρίως τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αντισταθμίσει τις μειωμένες εισαγωγές από τη Ρωσία. Το 2023, οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ-27 και στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά μέσο όρο 14,5 Bcf/ημέρα, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητες από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ομίλου Εισαγωγέων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (GIIGNL). Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2023, παρέχοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών LNG. Εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG προστέθηκαν στη Γερμανία το 2023 και η Γερμανία αντιπροσώπευε το 5% όλων των εισαγωγών στην ΕΕ-27 και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεγαλύτερο μέρος —83%— των εισαγωγών LNG του 2023 στη Γερμανία εισήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή energypress.gr