Τα σενάρια είναι πολλά. Άλλα ρίχνονται για να μετρηθούν και άλλα για να καούν. Η κυβέρνηση πάντως, είναι σαφές ότι αφενός δεν έχει αποφασίσει και αφετέρου προβληματίζεται για την καλύτερη δυνατή στιγμή, σε σχέση πάντοτε με το τελικό αποτέλεσμα.
Τα τελευταίο σενάριο, που φέρεται ως το επικρατέστερο, έως το επόμενο φυσικά θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να μελετά το ενδεχόμενο για 3 +3 κάλπες το Μάιο.
Δηλαδή, στις 19 Μαΐου να στηθούν τρεις κάλπες: μια για τους δήμους, μία για τις περιφέρειες και μία για τις εθνικές εκλογές.
Και την επόμενη Κυριακή, 26 Μαΐου, άλλες τρεις: δύο για τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών και μία για τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με όσους το εισηγούνται στον πρωθυπουργό τα ενδεχομένως θετικά του για την κυβέρνηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται μεγαλύτερη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, καθώς αυτές συμπίπτουν με τις αυτοδιοικητικές που συνήθως κινητοποιούν περισσότερο τους ανθρώπους στις τοπικές κοινωνίες.
Έτσι, υποστηρίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσει τη συσπείρωσή του, η οποία σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλή σε σύγκριση με εκείνην της ΝΔ. Το δεύτερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου σεναρίου είναι ότι η κάλπη στην οποία παραδοσιακά εκφράζεται η ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης, εκείνη των ευρωεκλογών, πηγαίνει για τη δεύτερη Κυριακή, μετά δηλαδή την κάλπη για τις εθνικές εκλογές. Έτσι αποφεύγεται το σενάριο ένα ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές να επηρεάσει τις εθνικές.
Φυσικά, αυτά αποτελούν σχεδιασμό και όπως όλοι γνωρίζουν για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις πρέπει να συνεκτιμηθούν -με τα σημερινά δεδομένα- δύο σημαντικοί παράμετροι.
Οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων και φυσικά οι αποφάσεις των δανειστών για το θέμα της οικονομίας και ειδικότερα για τη νέα περικοπή των συντάξεων το 2019
Για τα Σκόπια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα ακριβή δεδομένα καθώς προηγούνται το δημοψήφισμα και η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ και έπονται οι ενέργειες της Ελλάδας.
Αυτά έχουν άμεση συνάρτηση και δεν αποκλείεται τελικά να διολισθήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσουμε στο Μάιο χωρίς να χρειαστεί να δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι επισήμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το θέμα θα κλείσει αμέσως μόλις τα Σκόπια εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές οι συντάξεις είναι η κορυφή του παγόβουνου. Προφανώς, όμως, πάνω σε αυτές θα στηθεί το προεκλογικό παιχνίδι των κομμάτων.
Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 5η Νοεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Από τις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών, η ελληνική κυβέρνηση έχει σχηματίσει μια αισιόδοξη εικόνα καθώς από τη μια δεν φαίνεται να τίθεται θέμα «μεταρρύθμισης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ενώ από την άλλη, σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα νούμερα φαίνεται να «βγαίνουν». Το πραγματικό «εμπόδιο» για την ελληνική πλευρά θα είναι να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο κάτι που θα γίνει στο Eurogroup. Εκεί αναμένεται να ανοίξει τα «χαρτιά» της και η Γερμανία, η στάση της οποίας θα είναι καθοριστική για την όλη υπόθεση.
Πάντως, στην πρώτη «μεταμνημονιακή» έκθεσή τους για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με την Αθήνα, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κάνουν καμία αναφορά, πουθενά για το επίμαχο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων.
Οι θεσμοί σε μια τελείως τυπική και περιγραφική ανακοίνωση, αναφέρουν απλώς ότι επισκέφθηκαν την Ελλάδα για την πρώτη αποστολή μετά το πέρας του προγράμματος. Ανακοινώνουν επίσης το ήδη γνωστό, ότι η Κομισιόν μετά τη λήξη του προγράμματος έχει ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας και τονίζει ότι ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Τονίζουν δε ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.
Οι θεσμοί αναφέρουν ακόμη ότι αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των θεσμών:
«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.
Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.
Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής»