Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Φόβοι για νομισματικό πόλεμο

Η ισοτιμία του ευρώ (1,35 δολ) θα είναι πιθανότατα ένα από τα καυτά, εκτός ατζέντας, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα, εκτός κι αν το Βερολίνο κατορθώσει να κρατήσει το ζήτημα στο παρασκήνιο. Χθες πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert δήλωσε ότι το ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο και ότι η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ισοτιμίας. Ουσιαστικά απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που βλέπει στην ισοτιμία του ευρώ ένα από εμπόδια της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Οι αναλυτές βλέπουν πως οι πολιτικοί, προκειμένου να μαλακώσουν τις πολιτικές λιτότητας και για να ξεφύγουν από την ύφεση, αρχίζουν να «παίζουν» με τις ισοτιμίες, είτε με πολιτικές δηλώσεις, είτε με άλλες μεθόδους, με στόχο να κερδίσουν ανταγωνιστικότητα. Αν το σκηνικό αυτό επικρατήσει, ουσιαστικά θα σημάνει την έναρξη νομισματικών πολέμων, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υψηλό γεωπολιτικό, αλλά και κοινωνικό κόστος.

Οι ισοτιμίες για τις δυτικές οικονομίες είναι από τα ελάχιστα «όπλα» που διαθέτουν για να αντιπαραταχθούν στο φθηνό εργατικό κόστος των ασιατικών οικονομιών. Το «όπλο» της ισοτιμίας απέδιδε συνήθως στο παρελθόν σε συνδυασμό με τον μηχανισμό των επιτοκίων. Μόνο που τώρα αυτός ο μηχανισμός έχει ουσιαστικά πάψει να υπάρχει… και αυτή είναι μια ποιοτική διαφορά που δεν έχει σταθμιστεί, ούτε από τις κυβερνήσεις, ούτε από τις αγορές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων