O υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Πίιρ Στάινμπρουκ, αντίπαλος τη Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου ζητά αναπτυξιακά μέτρα για Ελλάδα και Ισπανία με συνέντευξή του στη WSJ. Λέει «όχι» στη διαγραφή χρέους και «ναι» σε ένα Σχέδιο Μάρσαλ Β’ για την Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη. Διευκρίνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να στηριχθούν αναπτυξιακά μέτρα σε Ελλάδα και Ισπανία που θα επιδοτούν επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν νέους ανέργους. Τα χρήματα για αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δοθούν από τα υπάρχοντα ταμεία στήριξης της ΕΕ αλλά και από τον προτεινόμενο φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Επίσης θεωρεί πως η μείωση των ελλειμμάτων είναι απαραίτητη, αλλά θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος.
Χωρίς αμφιβολία οι προτάσεις του Πίιρ Στάινμπρουκ είναι θετικές και πιθανότητα θα είναι η πολιτική που θα ακολουθεί από την όποια γερμανική κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ήταν από την περίοδο της Βαϊμάρης ο έτερος πυλώνας ανάπτυξης του γερμανικού κεφαλαίου.
Ανεξάρτητα από αυτό, η προοπτική ενός Νέου Σχεδίου Ανάπτυξης (τύπου Μάρσαλ) ενέχει και κινδύνους. Το σχέδιο Μάρσαλ θεμελίωσε στην Ελλάδα εξαρτήσεις, πολιτικές και οικονομικές, προσανατολισμούς και εύνοιες σε συγκεκριμένα συμφέροντα και γενικά έθεσε τις βάσεις του πελατειακού κράτους. Συνεπώς, ένα νέο σχέδιο αυτού του τύπου θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση τις προτεραιότητες ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ευρείας αποδοχής και διαφάνειας, ούτως ώστε να αποφευχθεί η συγκρότηση της νέας νομενκλατούρας της διαπλοκής και της υφαρπαγής. Επίσης, ένα τέτοιο σχέδιο δεν πρέπει να καταστεί ο πολιορκητικός κριός της άλωσης των εθνικών πόρων.
Συνεπώς, το θέμα ενός Νέου Σχεδίου Ανάπτυξης με βάση ξένη βοήθεια είναι ένα θέμα εθνικό και μείζονος πολιτικής σημασίας.