ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ — Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα, σε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ξένες συναντήσεις της προεδρίας Μπάιντεν. Αν και οι στόχοι της συνάντησης ήταν περιορισμένοι, δοκίμασε αν η προεδρική διπλωματία -και το σωστό επίπεδο προσωπικής σχέσης μεταξύ των ηγετών του κόσμου- μπορεί πράγματι να ανοίξει το δρόμο για σημαντικές ανακαλύψεις μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων για να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια. Όπως ένας αναδυόμενος νέος ψυχρός πόλεμος.
Πολλοί δυτικοί και ασιάτες διπλωμάτες, καθώς και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, επαίνεσαν τις προσπάθειες του Μπάιντεν να μειώσει τις εντάσεις με την Κίνα, αν και μένει να φανεί εάν αυτή η συνάντηση θα αποφέρει αποτελέσματα. «Η συνάντηση Μπάιντεν-Σι στέλνει ένα τόσο αναγκαίο μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι, ακόμη και όταν οι δύο χώρες ανταγωνίζονται, οι ηγέτες τους είναι αφοσιωμένοι στη διαχείριση τουλάχιστον των εντάσεων και στην αποφυγή των συγκρούσεων», δήλωσε ο Πρασάνθ Παραμεσβαράν, συνεργάτης στο Wilson Center. . Ωστόσο, πρόσθεσε, «αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα βήμα σε έναν μακρύ δρόμο για την εύρεση μιας λύσης στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας και δεν θα είναι μια πορεία χωρίς εμπόδια».
Κάθε σύγχρονος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στοιχηματίσει σε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο για να κερδίσει μεγάλα κέρδη από σημαντικές πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι, και η ιστορία δείχνει ασυνεπή αποτελέσματα όταν η προεδρική διπλωματία και η προσωπική σχέση μεταξύ των ηγετών του κόσμου στοχεύουν σε σημαντικές νίκες στην εξωτερική πολιτική.
“Η Κίνα δεν είναι μια κανονική χώρα – είναι ένα κράτος-επιθετικό”, δήλωσε ο γερουσιαστής Jim Risch, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. «Ο Μπάιντεν υποχωρεί στον Σι με αντάλλαγμα μια σειρά ανούσιων ομάδων εργασίας και μηχανισμών δέσμευσης».
Το ερώτημα για πολλούς αξιωματούχους στο Σαν Φρανσίσκο -και πίσω στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες συμμάχων των ΗΠΑ- είναι εάν ακόμη και οι διαπροσωπικές συζητήσεις μπορούν τελικά να βελτιώσουν τους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας.
«Οι Κινέζοι παρατηρητές έχουν δει αυτή την ταινία πολλές φορές στο παρελθόν και δεν τελειώνει ποτέ καλά για την Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ειδικός στην Κίνα στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών. «Παρά τα σημάδια ανανεωμένης δέσμευσης, τόσο ο Σι όσο και ο Μπάιντεν παραμένουν προσηλωμένοι στην τρέχουσα συγκρουσιακή τους πορεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι προοπτικές σταθεροποίησης παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση μακρινές και στη χειρότερη ανόητες».
Ο Σι κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησής του με τον Μπάιντεν αναγνώρισε τα διακυβεύματα της συνάντησης και την παγκόσμια δύναμη που μπορεί να έχει η σχέση μεταξύ αυτών των δύο ανδρών. «Για δύο μεγάλες χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη δεν αποτελεί επιλογή», είπε. “Κύριε Πρόεδρε, εσύ και εγώ, είμαστε στο τιμόνι των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Αναλαμβάνουμε βαριές ευθύνες για τους δύο λαούς, για τον κόσμο και για την ιστορία».
Το τρέχον στοίχημα του Μπάιντεν στην προσωπική διπλωματία με τον Σι δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του ρόλου του προσωπικού χεριού του προέδρου στη σύγχρονη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Είχε ένα προβάδισμα, γνωρίζοντας τον Xi κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπροέδρου από το 2009 έως το 2017.
Υπάρχουν πολλά συστημικά ζητήματα στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας που ορισμένοι διπλωμάτες και νομοθέτες βλέπουν ως ανυπέρβλητα: στρατιωτικές εντάσεις για την Ταϊβάν, σκάνδαλα κατασκοπείας (και κατασκοπευτικών μπαλονιών), η απότομη αυταρχική στροφή του Xi στο εσωτερικό και καταστολή των εθνοτικών Ουιγούρων στο Xinjiang που η αμερικανική κυβέρνηση και άλλοι θεωρούν μια γενοκτονία, τεράστιες εμπορικές διαμάχες και τη συνολική αύξηση της αντικινεζικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον.
Δύο άλλα μπαλαντέρ το επόμενο έτος θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την περιορισμένη πρόοδο που επιδίωξαν να πετύχουν οι Μπάιντεν και Σι στη σύνοδο κορυφής της APEC. Η πρώτη είναι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, το νησί που διοικείται από ανεξάρτητο επίπεδο που η Ουάσιγκτον υποστηρίζει διπλωματικά και στρατιωτικά, αλλά το οποίο η Κίνα θεωρεί ως αποσχισμένο κράτος. Η δεύτερη είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ, ο οποίος προσπάθησε να επικεντρώσει την εξωτερική του πολιτική στην καταπολέμηση της ανόδου της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή.
Η φύση της σύγχρονης διπλωματίας και της σύγχρονης πολιτικής είναι ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ απλώς δεν κάνουν πια τέτοιου είδους μακρινά ταξίδια. Η περιοδεία του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της APEC, όπου συναντήθηκε με πολλούς ηγέτες της Ασίας-Ειρηνικού, διήρκεσε μόλις δύο ημέρες. Η συνάντηση εργασίας του με τον Σι διήρκεσε τέσσερις ώρες.
Έκανε τη διαφορά για τον Μπάιντεν και τον Σι; Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της APEC συμφώνησαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Κίνα θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες που συνήφθησαν στο Σαν Φρανσίσκο. Άλλοι λένε ότι οι συμφωνίες είναι καλές, αλλά χωρίς τρόπους επιβολής τους, θα μπορούσαν να είναι μια συζήτηση που έπεσε στο κενο. «Μπορούμε να έχουμε κάθε είδους διαπραγματεύσεις, αλλά αν δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να καταλήξει σε αποτελέσματα δε σημαίνει τίποτα», δήλωσε η Carolyn Bartholomew, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας, η οποία μόλις δημοσίευσε μια καυστική έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τις ελπίδες για προσωπική επαφή και διπλωματία.
Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, βγήκε από όλες τις συνεδριάσεις της APEC επιμένοντας ότι διάβασε καλά τον Σι. «Νομίζω ότι ξέρω τον άνθρωπο. Γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας του», είπε στους δημοσιογράφους. «Έχουμε διαφωνίες. Έχει διαφορετική άποψη από μένα για πολλά πράγματα. Αλλά ήταν στρέιτ. Δεν εννοώ ότι είναι καλός, κακός ή αδιάφορος. Απλώς ήταν στρέιτ».
ΠΗΓΗ: foreignpolicy.com