Πριν από μερικούς μήνες, η Ρωσία ξεκίνησε την εκστρατεία επιστράτευσης δύο φορές το χρόνο, όπου όλοι οι άνδρες που πληρούν τις προϋποθέσεις για στρατιωτική θητεία αξιολογούνται και τοποθετούνται σε στρατιωτικές μονάδες.
Είναι ένα σύστημα που πηγαίνει πίσω αιώνες με διάφορες μορφές – αν και φέτος, έχει ενημερωθεί σε ηλεκτρονικές κλήσεις και όχι σε έντυπες. Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, νεαροί άνδρες λαμβάνουν εντολές να παρουσιαστούν για αξιολόγηση για στρατιωτική θητεία. Και κάθε χρόνο, οι άνδρες προσπαθούν να αποφύγουν τη βάναυση στρατιωτική θητεία με μέσα που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση μεταπτυχιακών σπουδών, το ταξίδι στο εξωτερικό ή την αξίωση αναπηρίας. Παραδοσιακά, αυτή είναι η στρατολόγηση των φτωχών και άσχετων.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρίζονται ότι οι στρατεύσιμοι αναφέρονται στις μονάδες τους – και έχουν κάνει τον κόπο να τονίσουν ότι οι στρατεύσιμοι δεν θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Αλλά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αυτού του Σαββατοκύριακου από την παραστρατιωτική Ομάδα Βάγκνερ, τα πράγματα μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικά – και οι νεαροί Ρώσοι θα είναι ακόμη λιγότερο πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές κλήσης τους.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, επικράτησε η ενδημική και βάναυση σύγχυση στον ρωσικό στρατό, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ή της δολοφονίας στρατευσίμων – όπως και η διαφθορά που άφησε πολλούς στρατιώτες πεινασμένους, με κακοσχεδιασμένα ρούχα ή έλλειψη κρίσιμου εξοπλισμού στον πόλεμο.
Γνωρίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός ήταν ελλιπής στην Ουκρανία —και έπρεπε να βασιστεί στην ομάδα Wagner ως μέτρο αναστολής—πολλοί Ρώσοι ανησυχούσαν ότι η εαρινή στρατολογία θα παραβίαζε την υπόσχεση της κυβέρνησης να μην στείλει στρατεύσιμους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία . Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία έχει ήδη στείλει μερικούς εκεί—ενώ άλλοι πιέστηκαν να εγγραφούν στο στρατό, μεταπηδώντας από στρατεύσιμους σε συμβασιούχους στρατιώτες. Αλλά σε γενικές γραμμές, η Ρωσία έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει μαζικά στρατεύσιμους, φοβούμενη εν μέρει τη δημόσια αντίδραση.
Η ομάδα Wagner και ο αρχηγός της, Yevgeny Prigozhin, έχουν αποδείξει ότι ακόμη και οι Ρώσοι με τα όπλα μπορούν να αψηφήσουν τους ανώτερους ηγέτες του στρατού χωρίς να αντιμετωπίσουν σοβαρή τιμωρία. «Στρατιώτες και αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματικών – φυσικά βλέπουν ότι [ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν έχει αποδυναμωθεί», είπε ο Πέρσον. «Όσοι καλούνται για στρατιωτική θητεία δεν έχουν ακόμα επιλογή. Αλλά αυτά τα ταραχώδη 24ωρα θα έχουν αντίκτυπο».
Η διαφαινόμενη έλλειψη στρατιωτών δημιουργεί ένα επείγον πρόβλημα για τον στρατό, ο οποίος βασίζεται σε στρατεύσιμους και προσπαθεί σκληρά να τους παρακινήσει να παραμείνουν ως συμβασιούχοι. Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, του οποίου το μέλλον παραμένει άγνωστο μετά τα θυελλώδη γεγονότα των τελευταίων ημερών, βρίσκεται εν μέσω επέκτασης του ρωσικού στρατού -που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο- που θα δει τη δύναμη να αυξάνεται κατά περίπου 30 τοις εκατό, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνδρες.
Αυτό είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή η ανάγκη για ανάπτυξη, και η ανοιχτή περιφρόνηση του Prigozhin για τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, είχαν κάνει το Υπουργείο Άμυνας να αρχίσει να φιλοδοξεί να ενσωματώσει στρατιώτες Βάγκνερ στις τάξεις του. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, όμως, θα είναι μόνο μια προσωρινή ώθηση. «Κάποιοι στρατιώτες Βάγκνερ θα ενταχθούν στον επίσημο ρωσικό στρατό, αλλά πολλοί είναι πιθανό να φύγουν τώρα», είπε ο Πέρσον και ο Πάμπρικς παρατήρησε ότι «από την πορεία του Πριγκόζιν στη Μόσχα, όπως η Μουσολίνι, είδαμε πόσο σάπια είναι η πίστη των Ρώσων στο καθεστώς τους». Η στράτευση είναι υποχρεωτική θητεία, αλλά για να λειτουργήσει, ο στρατός πρέπει να κάνει την υπηρεσία ελκυστική. Βεβαίως, τα στρατιωτικά καθήκοντα είναι πάντα εξαντλητικά, αλλά για να αποδίδουν καλά οι στρατιώτες – και, πράγματι, να εμφανιστούν για στρατιωτική θητεία – πρέπει να αισθάνονται ότι τους δίνεται ένας ορισμένος βαθμός σεβασμού.
Πράγματι, ακόμη και αν η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, πέρυσι η Ρωσία είχε μόνο 254.500 στρατεύσιμους, εν μέρει χάρη στα τρομερά δημογραφικά στοιχεία της χώρας. Με περίπου 1,4 εκατομμύρια μωρά που γεννήθηκαν το 2005—περίπου τα μισά από τα οποία ήταν αγόρια—αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό στρατολόγησης κάτω του 40%. Το ποσοστό στρατολόγησης της Φινλανδίας, αντίθετα, βρίσκεται στη δεκαετία του ’70.
Αυτή είναι η πιο μακροπρόθεσμη συνέπεια του χάους από το περασμένο Σαββατοκύριακο και η Δούμα που εισάγει στρατολογήσεις τύπου Βάγκνερ. Ούτε οι πιο συμμορφωμένοι άνθρωποι δεν θα θυσιαστούν για ένα ίδρυμα που είναι πιθανό να τους φέρει μόνο πόνο.