Αν και θα αποδειχθεί ένας προκλητικός εταίρος, το Κάιρο έχει κρίσιμα συμφέροντα και ισχυρή μόχλευση στη Γάζα.
Ενώ το Ισραήλ και η Χαμάς παραμένουν εγκλωβισμένες σε σύγκρουση, τα διπλωματικά φώτα στρέφονται προς την Αίγυπτο. Πριν από τον πόλεμο, η Αίγυπτος περιθωριοποιήθηκε όλο και περισσότερο στην αραβική πολιτική, παραγκωνισμένη από τις εξεγέρσεις του 2011 και τα επακόλουθά τους και υποφέροντας από μια προβληματική οικονομία. Όσον αφορά τη Γάζα, ωστόσο, η Αίγυπτος έχει κρίσιμα συμφέροντα καθώς και ισχυρή μόχλευση. Έτσι, παρόλο που θα αποδειχθεί ένας προκλητικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και πολλούς από τους δυτικούς συμμάχους τους, η Αίγυπτος είναι και θα συνεχίσει να είναι ουσιαστικός παράγοντας στη διεθνή απάντηση στον πόλεμο.
Η ιστορία της Αιγύπτου με τη Χαμάς είναι γεμάτη. Ο αιγυπτιακός στρατός είχε διαρκές ενδιαφέρον για τη Λωρίδα της Γάζας από τότε που την κατείχε αρχικά για σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία του Ισραήλ το 1948, και παρέμεινε απόλυτα προσαρμοσμένος στο περιβάλλον ασφαλείας της περιοχής. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi, όπως πολλοί από τους προκατόχους του, είναι βαθιά εχθρικός προς τη Χαμάς, η οποία ξεπήδησε από το συχνά απαγορευμένο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου.
Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι ηγέτες έχουν επίσης μακρά ιστορία εμπλοκής με τη Χαμάς, ιδιαίτερα αφότου έγινε ο de facto κυρίαρχος της Γάζας μετά την κατάληψη της εξουσίας το 2007. Σε προηγούμενες κρίσεις, η Αίγυπτος υπηρέτησε ως συνομιλητής με την οργάνωση, διευκολύνοντας τις ανταλλαγές κρατουμένων και βοηθώντας στη διαπραγμάτευση κατάπαυσης – πυρός.
Η Αίγυπτος φέρνει πολλά στο τραπέζι καθώς ο κόσμος αναζητά μια λύση στη σύγκρουση στη Γάζα. Η Αίγυπτος ελέγχει το πέρασμα της Ράφα, το μόνο επίσημο σημείο εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Στο παρελθόν, η Αίγυπτος άνοιξε και έκλεισε αυτό το πέρασμα για να ασκήσει πίεση στη Χαμάς. Σήμερα, αποτελεί ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας για τη μεταφορά διεθνούς βοήθειας στη Γάζα, καθώς η ζώνη αντιμετωπίζει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Η Ράφα είναι επίσης πιθανό να χρησιμεύσει ως σημείο εξόδου για τους Αμερικανούς και άλλους υπηκόους τρίτων χωρών να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη. Το Ισραήλ έχει επίσης συμφέρον να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για να διασφαλίσει ότι όπλα και άλλες στρατιωτικές προμήθειες δεν εισέρχονται στη Γάζα μέσω της Ράφα.
Εκτός από τη Ράφα, η Χαμάς έχει κατασκευάσει ένα δίκτυο σηράγγων από τη Γάζα στην Αίγυπτο. Αυτές οι σήραγγες έδωσαν συχνά τη δυνατότητα στους ανθρώπους στη Γάζα να αγοράζουν λαθραία αγαθά, όπως ζώα και βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Το Ισραήλ συχνά συναινούσε σε αυτό το λαθρεμπόριο για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση. Ωστόσο, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες έχουν χρησιμοποιήσει επίσης αυτές τις σήραγγες για να μεταφέρουν όπλα στη Γάζα και Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν περάσει από αυτές για να ταξιδέψουν για στρατιωτική εκπαίδευση στον Λίβανο και αλλού. Μερικοί Αιγύπτιοι αναμφίβολα κερδίζουν από το εμπόριο. Ωστόσο, μια μακροχρόνια εξέγερση στη γειτονική περιοχή της Αιγύπτου ώθησε τον αιγυπτιακό στρατό να πατάξει το δίκτυο σήραγγας τα τελευταία χρόνια και το Ισραήλ είναι πιθανό να απαιτήσει τον τερματισμό αυτού του λαθρεμπορίου ως μέρος οποιασδήποτε ευρύτερης διαπραγματευτικής προσπάθειας.
Παρόλο που η Αίγυπτος δεν συμπαθεί τη Χαμάς, η μαχητική ομάδα έχει ιστορικό συνεννόησης με τον αιγυπτιακό στρατό. Έτσι, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς «από προσώπου γης», αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για συμβιβασμούς, η κυβέρνηση Σίσι έχει αφήσει τον εαυτό της ανοιχτό να βρει τις απαραίτητες συνεννοήσεις.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος θα έχει πολιτική εξουσία στη Γάζα τους επόμενους μήνες, αλλά όποιος και αν είναι θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με τους Αιγύπτιους. Τουλάχιστον, θα θέλουν διεθνή βοήθεια να εισρεύσει στη Γάζα. Ορισμένα μέλη της Χαμάς μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τουλάχιστον κάποια ικανότητα για λαθρεμπόριο όπλων και άλλων στρατιωτικών αναγκών. Πιθανότατα θα επιδιώξουν επίσης μια περιορισμένη ικανότητα να στείλουν ανθρώπους έξω από τη λωρίδα, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων που φεύγουν από την ισραηλινή στρατιωτική δράση. Ίσως το πιο σημαντικό, όποιος μείνει όρθιος στη Γάζα θα αναζητήσει αιγυπτιακή εγγύηση για οποιαδήποτε συμφωνία υπογραφεί τελικά για τον τερματισμό των μαχών.
Το Ισραήλ, φυσικά, θα πιέσει το Κάιρο να σταματήσει κάθε λαθρεμπόριο και να συλλάβει οποιουσδήποτε αξιωματούχους της Χαμάς θα προσπαθήσουν να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος θα καθορίσει τους όρους αυτής της συμφωνίας.
Ο λαός της Γάζας και της Χαμάς —ή οποιαδήποτε εναλλακτική κυβέρνηση προκύψει— δεν έχει ένα τεράστιο ποσό να προσφέρει στην Αίγυπτο, αλλά έχει κάποια περιουσιακά στοιχεία. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αυξήσουν ή να μειώσουν την αιγυπτιακή ασφάλεια στη χερσόνησο του Σινά και μπορούν να μοιραστούν τα έσοδα από το λαθρεμπόριο. Οι σύμμαχοί τους μπορούν επίσης να ανταμείψουν τους Αιγύπτιους που κοιτάζουν αντίστροφα για το λαθρεμπόριο. Το πιο κρίσιμο, εάν η εναλλακτική λύση της Αιγύπτου στο να έχει μια συνεννόηση με τη Χαμάς ή τους διαδόχους της είναι η βία και το χάος σε μια περιοχή που γειτνιάζει με την Αίγυπτο, η κατανόηση φαίνεται πολύ πιο ελκυστική.
Ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διαπραγματεύτηκε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Αιγύπτου στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Το ξεφάντωμα δανεισμού του Καΐρου τα τελευταία χρόνια σήμαινε ότι το εξωτερικό χρέος της Αιγύπτου σήμερα είναι πολλαπλάσιο αυτού του ποσού και η οικονομία της στενάζει υπό το βάρος των αποπληρωμών. Εάν η Αίγυπτος έπαιζε κεντρικό ρόλο στη διευθέτηση των ζητημάτων της Γάζας, θα ωφελούσε πολύ την περιοχή. Για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του Καΐρου, οι κυβερνήσεις του Κόλπου και οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να διασφαλίσουν ότι η Αίγυπτος θα δει οικονομικά οφέλη από αυτό.
Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει επίσης θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια στη Γάζα. Για περισσότερο από μια δεκαετία στο βόρειο Σινά, η Αίγυπτος πολεμά μια εξέγερση που αποτελείται από τζιχαντιστές, Βεδουίνους και εγκληματικές συμμορίες. Οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίου στη Γάζα έχουν βοηθήσει στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των ανταρτών, και η Αίγυπτος θέλει να σταματήσουν. Ακόμη περισσότερο, η Αίγυπτος φοβάται ότι μια πλημμύρα προσφύγων από τη Γάζα θα αποσταθεροποιήσει ένα ήδη ταραγμένο τμήμα του Σινά, θέτοντας απαιτήσεις σε θέσεις εργασίας και πόρους και ριζοσπαστικοποιώντας περαιτέρω τον τοπικό πληθυσμό.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι εισαγγελείς αποκάλυψαν ένα συγκλονιστικό κατηγορητήριο που ισχυριζόταν ότι οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες είχαν στρατολογήσει τον Αμερικανό γερουσιαστή Bob Menendez, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για να χρησιμοποιήσει την επίσημη θέση του για να ωφελήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια δωροδοκίες. Με άλλα λόγια, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Κάιρο είναι ιδιαίτερα τεταμένες αυτή τη στιγμή.
Οι αραβικές κυβερνήσεις, επίσης, έχουν παραπονεθεί ότι η Αίγυπτος μπορεί να είναι ένας δοκιμασμένος εταίρος. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει έντονη αίσθηση τόσο της δικής της σημασίας όσο και των συμφερόντων της. Η αιγυπτιακή συνεργασία έχει ένα τίμημα.
Αν και η ειρηνευτική διάσκεψη του Σίσι για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν έδωσε τίποτα ουσιαστικό, η Αίγυπτος θα είναι ένας ολοένα και πιο ζωτικός παίκτης εάν όλα τα μέρη αναζητήσουν μια παράκαμψη σε αυτήν την κρίση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προτιμότερο να συνεργαστούν με την Αίγυπτο παρά να προσπαθήσουν να την περιθωριοποιήσουν.
Βραχυπρόθεσμα, η αιγυπτιακή συνεργασία είναι μοναδικά απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της προμήθειας καυσίμων και φαρμάκων μέσω της Ράφα. Μακροπρόθεσμα, η Αίγυπτος θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση όποιων πολιτικών διευθετήσεων προκύψει στη Γάζα, είτε η Χαμάς επιβιώσει ως κυβέρνηση είτε εάν κάποιο υπηρεσιακό καθεστώς αναλάβει την εξουσία. Ως αραβικό κράτος πρώτης γραμμής, θα παίξει αναπόφευκτα κάποιο ρόλο στην επιβολή αυτής της ρύθμισης επίσης. Η Αίγυπτος θα επιδιώξει τα δικά της συμφέροντα δεδομένης της σημασίας της ασφάλειας των συνόρων Αιγύπτου-Σινά, αλλά το Κάιρο μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ηγετικό ρόλο, οδηγώντας τις αραβικές κυβερνήσεις στη νομιμοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας.
Κάποιοι θα αντιταχθούν στη βαθύτερη συνεργασία με μια αιγυπτιακή κυβέρνηση που έχει διαπράξει και συνεχίζει να διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντί να το δουν ως μια δυσάρεστη αλλά απαραίτητη συναλλακτική σχέση που αφήνει και τις δύο πλευρές να αισθάνονται ότι εκμεταλλεύονται, ωστόσο, και οι δύο χώρες θα πρέπει να το δουν ως ευκαιρία να αναδιατυπώσουν τη σχέση δωρητή-πελάτη που έχει αποδειχθεί τόσο διαβρωτική μετά από 45 χρόνια.
Ούτε η Αίγυπτος ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να λύσουν την κρίση στη Γάζα μόνοι τους. Ταυτόχρονα, κανένα δεν μπορεί να το κάνει χωρίς το άλλο. Η σχέση έχει συχνά θεμελιωθεί επειδή δεν υπήρξε κανένα σημαντικό έργο που να αισθάνονται εξίσου έντονα οι δύο πλευρές. Η Γάζα θα μπορούσε να αποδειχθεί μια διαρκή πρόκληση και για τις δύο πλευρές. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να γίνει αρένα συνεργασίας.
ΠΗΓΗ: foreignpolicy.com