Από το 2008, όταν το ΝΑΤΟ καλωσόρισε επίσημα τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι, η χώρα αυτή βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής της συμμαχίας. Τώρα, μετά από μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή, του ζητείται να περιμένει περισσότερο, χωρίς χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε τελικά να συμπεριληφθεί στη συμμαχία που προσφέρει στο Κίεβο ίσως τη μοναδική ευκαιρία να αποφύγει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις στην κυριαρχία του.
Το Foreign Policy έχει μάθει ότι η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στην ετήσια σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι σύμμαχοι αντ’ αυτού συντάσσουν ένα πακέτο που περιλαμβάνει λιγότερο από πλήρη ένταξη και διαβεβαιώσεις ασφάλειας που απέχουν πολύ από αυτό που η Ουκρανία πιστεύει ότι χρειάζεται για να αποκρούσει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.
Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πώς να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία επί του παρόντος συμμετέχει σε μια αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Η σύνοδος κορυφής αυτή την εβδομάδα προετοιμάζεται για εκείνη στο Βίλνιους, όπου οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ανακοινώσουν τις πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις τους προς την εμπόλεμη χώρα.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, μεγάλα και μικρά, είναι ενωμένα στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία τώρα και στο μέλλον, αλλά είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πλήρη προστασία του ΝΑΤΟ εν μέσω πολέμου. Φοβούνται ότι εάν η Ουκρανία συμπεριληφθεί στη συμμαχία, θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στον πόλεμο μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα σύμφωνα με το άρθρο 5, το οποίο θεωρεί την επίθεση σε έναν ως επίθεση σε όλα τα μέλη και υποχρεώνει κάθε κράτος μέλος να σηκώσει τα όπλα για την υπεράσπιση του αλλο.
Υπάρχει μια ευδιάκριτη αίσθηση ότι οι μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να επιλέγουν να βαδίζουν προσεκτικά και δεν θέλουν να προσδώσουν αξιοπιστία στην αφήγηση του Πούτιν. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ορισμένες χώρες δεν θέλουν να εγκλωβιστούν», είπε στο FP ο πρεσβευτής Juri Luik, μόνιμος εκπρόσωπος της Εσθονίας στο ΝΑΤΟ.
«Απλώς δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε στο FP ένας άλλος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Φαίνεται ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ακόμη και ορισμένων χωρών της Βαλτικής, σχετικά με την αναστολή της πρόσκλησης για πλήρη ένταξη. Αλλά υπάρχει κριτική στα μεγαλύτερα κράτη επειδή διστάζουν να υποσχεθούν ακόμη και έναν οδικό χάρτη για την Ουκρανία σχετικά με το πώς και πότε θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα μετά το τέλος του πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού η Ρωσία διεξήγαγε ένα ψευδές δημοψήφισμα και προσάρτησε τέσσερα ουκρανικά εδάφη. Έχει απειλήσει ότι μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους εάν δεν δοθεί στην Ουκρανία ένα «σήμα» ότι η ένταξη είναι επικείμενη μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα σύγκρουση. Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ συζητούν ένθερμα τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας για να κατευνάσουν τις ανησυχίες της Ουκρανίας και λένε ότι η τελική διατύπωση μπορεί να καταρρεύσει στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι απασχολημένα με συζητήσεις για ρυθμίσεις ασφαλείας που μπορούν να προσφέρουν, τόσο μέσω του πλαισίου του ΝΑΤΟ όσο και μέσω διμερών συμφωνιών για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στην Ουκρανία. Η Τζούλιαν Σμιθ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, περιέγραψε το περίγραμμα της σκέψης της συμμαχίας αυτή την εβδομάδα. Το ΝΑΤΟ εργαζόταν σε ένα πακέτο για την Ουκρανία που περιλαμβάνει «όχι μόνο πρακτική υποστήριξη για να τους βοηθήσει με τις τρέχουσες προσπάθειές τους να υπερασπιστούν την εδαφική τους ακεραιότητα».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει κάτι περισσότερο, στο πνεύμα των τεράστιων ποσών στρατιωτικής χρηματοδότησης και ανταλλαγής πληροφοριών που απολαμβάνει το Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Γαλλία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνίες με την Ουκρανία παρέχοντάς της εγγυήσεις ασφαλείας που θα τη βοηθήσουν να αμυνθεί μακροπρόθεσμα και να αποτρέψει τυχόν μελλοντικές επιθέσεις, όπως δήλωσαν οι ηγέτες μας στην κοινή δήλωση στην 36η γαλλο-βρετανική σύνοδο κορυφής». Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της χώρας του για τη θέσπιση μακροπρόθεσμων διευθετήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες μπορεί να είναι αυτές.
Υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των κρατών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης που βλέπουν τη διαρκώς απειλητική συμπεριφορά της Ρωσίας προς την Ουκρανία ως κίνδυνο και για την κυριαρχία τους, και πιστεύουν ότι τα μεγαλύτερα έθνη του ΝΑΤΟ δημιουργούν εσκεμμένα αποδυναμωμένες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Αυτές οι μεγαλύτερες χώρες του ΝΑΤΟ υπερασπίζονται τον εαυτό τους τονίζοντας ότι είναι αφοσιωμένες στην υπόσχεση που δόθηκε στο Βουκουρέστι το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέρος του ΝΑΤΟ κάποια μέρα — όχι ακόμη, ούτε στο άμεσο μέλλον.