Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η φορολογική διοίκηση αντιμετωπίζει διαφορετικά όσους προχωρούν σε δωρεές προς το Δημόσιο.
Η διάκριση συνίσταται στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Αυτή εξαρτάται από το εάν ο δωρητής παράγει τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που προσφέρονται ως δωρεά ή όχι.
Συγκεκριμένα, απαλλάσσεται υπό προϋποθέσεις από τον ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών από προμηθευτή προς δωρητή, ο οποίος με τη σειρά του χρησιμοποιεί τα αγαθά ή τις υπηρεσίες στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς προς το Δημόσιο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Μαρτίου 2020, για την παραπάνω απαλλαγή, αναφορικά με τη δωρεά νοσοκομειακού εξοπλισμού, μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων, στο πλαίσιο καταπολέμησης του κορωνοϊού, δεν απαιτείται έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά αρκεί κοινοποίηση της αποδοχής της.
Για να υπάρχει απαλλαγή από το ΦΠΑ, θα πρέπει το συνολικό ποσό της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών από τον προμηθευτή προς τον δωρητή να ανέρχεται έως του ποσού της δωρεάς, ενώ ο προμηθευτής συνεχίζει να έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών σχετικά με τις εν λόγω πράξεις.
Ωστόσο, όταν υπάρχει αυτοπαράδοση από το δωρητή ο ΦΠΑ καταβάλλεται κανονικά.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να δωρίσουν προς το Δημόσιο αγαθά ή υπηρεσίες που οι ίδιες παράγουν θα πρέπει να προβούν σε απόδοση ΦΠΑ.
Πρόκειται για τον λεγόμενο ΦΠΑ αυτοπαράδοσης αγαθών ή ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών και στην ουσία συνίσταται στην απόδοση του ΦΠΑ δαπανών της που έχει ήδη εκπέσει η επιχείρηση κατά την παραγωγή των αγαθών ή παροχή υπηρεσιών.