Δεν υπάρχει Έλληνας φορολογούμενος που δεν επιθυμεί να είναι νόμιμος και εν τάξει με την εφορία. Όμως, ποτέ η Ελλάδα δεν απέκτησε ένα δίκαιο και σωστό φορολογικό σύστημα. Δίκαιο είναι ένα σύστημα που κάνει τον φορολογούμενο να αισθάνεται ότι ο φόρος που πληρώνει είναι δίκαιος και χρησιμοποιείται από το κράτος αποτελεσματικά. Σωστό είναι ένα φορολογικό σύστημα που οι συντελεστές φορολογίας συνδέονται ρεαλιστικά με το γενικό επίπεδο της οικονομίας.
Δηλαδή, όταν ο ΦΠΑ ήταν στο 18%, ήταν πολύ υψηλός για ένα συνταξιούχο ή μισθωτό για να ζητήσει απόδειξη από τον υδραυλικό. Εννοείται ότι υπήρχαν οι επαγγελματίες φοροφυγάδες. Αλλά ήταν το 18% που δημιουργούσε τη φοροδιαφυγή. Πόσο μάλλον τώρα που τα εισοδήματα έχουν καταρρεύσει και έχουν απέναντί τους ΦΠΑ 23%. Το 23% είναι και λάθος οικονομικά και άδικο κοινωνικά. Γι΄ αυτό και τα έσοδα του ΦΠΑ παραμένουν προβληματικά και υπάρχει και υστέρηση στην καταβολή του.
Συνεπώς, η συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν κοντόφθαλμη και προβληματική, ως προς το να επιτρέψει η Κομισιόν να έχεις 3 συντελεστές ΦΠΑ. Γι΄ αυτό προχθές, ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά αλλά και στους φόρους μεταβιβάσεων. Εννοείται ότι απαιτείται έγκριση της τρόικας.
Ο κ. Στουρνάρας είπε: «διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία».
Πρόκειται για λάθος προσέγγιση. Η μείωση του συντελεστή 23% πρέπει να είναι γενική και γενναία, π.χ να πέσει στο 13%! Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο κίνητρο για να ζητούν όλοι αποδείξεις. Θα ήταν ένα σήμα μείωσης των τιμών και κυρίως θα έκανε τις επενδύσεις πιο φθηνές. Ένας γενικός ΦΠΑ 13% θα μπορούσε να είναι το σούπερ καύσιμο για την ανάκαμψη και τις επενδύσεις που θα έφερνε και σταθερά έσοδα στο κράτος.