Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Φραγκίσκος, ο πρώτος ξένος προσκεκλημένος στο “σαράι” του Ερντογάν

Το κατώφλι του νέου υπερπολυτελούς προεδρικού μεγάρου της Τουρκίας θα περάσει προσεχώς ο λιτός Πάπας Φραγκίσκος, στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Άγκυρα.

Ο αργεντινός ποντίφικας θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του Ατατούρκ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την Hurriyet, στην Πόλη αναμένεται να επισκεφθεί την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, την Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος , αλλά και την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Aksaray (λευκό παλάτι, στα τουρκικά) που περιλαμβάνει 1.000 δωμάτια και εντυπωσιακούς κήπους, αντικαθιστά το ιστορικό και σεμνό προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

Με επιφάνεια 200.000 τετραγωνικών μέτρων, το παλάτι οικοδομήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σε μια περιοχή την οποία είχε αγοράσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, προκειμένου να φτιάξει ένα «πρότυπο αγρόκτημα».

Η πολυτέλεια και το μέγεθός του έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία. Μάλιστα από ερώτηση που κατέθεσαν στην Εθνοσυνέλευση βουλευτές της Αντιπολίτευσης προέκυψε ότι το κόστος ανέγερσης αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο τουρκικός Τύπος ήταν μάλλον μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του για το κόστος, αφού σε καμία περίπτωση δεν μιλούσε για περισσότερα από 280 εκατ. ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων