Στο καίριο ερώτημα αν «δημιουργούν, όντως, οι περίοδοι κρίσεων ευκαιρίες για ανάπτυξη» απαντά με άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Ο κ. Φραγκογιάννης απαντά θετικά επιχειρηματολογώντας με «αποδείξεις» που «υπάρχουν και είναι κοντά μας» καθώς η Ελλάδα, όπως αναφέρει, «σήμερα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, διεκδικεί μια θέση μεταξύ των ισχυρών της Ε.Ε. και εδραιώνει τη θέση της ως γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης και ως πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας στην ευαίσθητη γειτονιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Αυτό συνέβη, όπως εξηγεί, «γιατί η ευκαιρία μας μέσα στην κρίση, ως κυβέρνηση που αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, ήταν η στροφή στη λογική, στη σοβαρότητα, στην υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό. Ήταν η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, και μεταξύ αυτών η εξωστρέφεια της οικονομίας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Οι μέχρι σήμερα καρποί της αξιοποίησης των ευκαιριών της κρίσης είναι υπαρκτοί και ορατοί».
Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών στοιχειοθετεί όλα τα βήματα που συντέλεσαν σε αυτή την αλλαγή, όπως είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και η πύλη gov.gr, οι στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα παγκόσμιων κολοσσών όπως η Microsoft, Amazon, Pfizer, Cisco, Google, JP Morgan και σε τομείς αιχμής, καθώς και η έμφαση της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης στις ανανεώσιμες πηγές. «Μια επιλογή που αναβάθμισε εξαρχής το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, και που μεσούσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης σήμερα, είναι πιο καίρια από ποτέ», όπως λέει.
«Είναι»- προσθέτει ο κ. Φραγκογιάννης- «σε αυτό το πλαίσιο, οι στρατηγικές υποδομές που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη βόρεια Ελλάδα, ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, έργα στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έργα καθοριστικά και για τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία».
Στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, τονίζει τη σημασία του εμβληματικού project της «Έξυπνης και Βιώσιμης Αστυπάλαιας». «Ένα εγχείρημα που αγκάλιασα, προσωπικά, από την πρώτη στιγμή. Μια υποδειγματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Μια εικόνα από το μέλλον σήμερα, που σκιαγραφείται σε παγκόσμια πρώτη, σε ένα νησί της Ελλάδας», αναφέρει.
Τέλος ο κ. Φραγκογιάνννης αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της απόφασης στροφής στην καινοτομία και στήριξης του σχετικού ελληνικού οικοσυστήματος, με την ίδρυση του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, του Elevate Greece. «Ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στις 618 απασχολώντας περίπου 6.000 εργαζόμενους, αποτελεί πολλά υποσχόμενο τομέα με προοπτικές για σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς επιχειρήσεις», σημειώνει.
Και καταλήγει: «Όντως λοιπόν “οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες”. Και όσο οι κρίσεις πληθαίνουν και παγκοσμιοποιούνται, τόσο οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα ώστε να διακρίνουμε μέσα στις κρίσεις αυτές, τις ευκαιρίες. Για την Ελλάδα και για το μέλλον όλων μας».