Αυξάνονται και πληθύνονται τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία συστήνονται με τη συμμετοχή της ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) και έρχονται να αυξήσουν τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός προς το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Σε διάστημα μόλις επτά ημερών, από την περασμένη Τετάρτη και μέχρι χθες, ανακοινώθηκε η σύσταση δύο νέων funds, του Corallia Ventures, με 22,5 εκατ. ευρώ, και του Elbridge Capital Management, με 23,99 εκατ. ευρώ, τα οποία διευρύνουν περαιτέρω τη διαθέσιμη χρηματοδοτική δεξαμενή για τις startups και τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.
Πλέον τα ενεργά venture capital και private equity funds, που έχουν συσταθεί με συμμετοχή της υπερ-δραστήριας πλέον, Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, φθάνουν τα 29, με το οικοσύστημα να πλανάρει για τα 35 funds μέχρι τα τέλη του 2024, όπως έχει προαναγγείλει με συνέντευξή του στο powergame.gr ο επικεφαλής της ΕΑΤΕ, δρ Χάρης Λαμπρόπουλος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το νέο fund Elbridge Capital Management, η σύσταση του οποίου θα ανακοινωθεί επίσημα εντός των επόμενων ημερών, έχει έδρα την Αθήνα και συνιδρυτές τους κκ. Νίκο Ανδριανόπουλο, Σπύρο Καλαποδάκη, Ανδρέα Ματόπουλο, Αγαπητό Μόσχο, Δημήτρη Παπαθεοχάρη και Γιώργο Τσετσέκο.
Είχε προηγηθεί, επτά ημέρες νωρίτερα, η ανακοίνωση του νέου fund Corallia Ventures, με partners τους Νικόλαο Βογιατζή, Γεώργιο Δουκίδη, Στέφανο Καψάσκη και Jorge-A. Sanchez-P. Το fund, με διαθέσιμα 22,5 εκατ.ευρώ, στοχεύει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων πρώιμου σταδίου με υψηλές προοπτικές scale up, που έχουν προκύψει από τη μεταφορά τεχνολογίας. Κοινώς, επικεντρώνεται σε spin offs, θέλοντας να κάνει πράξη την έξοδο της έρευνας από τα πανεπιστήμια και το «πάντρεμά» της με το επιχειρείν.
Πού θα επενδύει το Elbridge Capital
Από την πλευρά του, το Elbridge Capital Management θα ρίξει στην αγορά κεφάλαια 23,99 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών, που σχετίζονται με την οργανική τους ανάπτυξη, με συγχωνεύσεις και εξαγορές και με την ανακεφαλαιοποίηση/αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους δομής, με απώτερο στόχο τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των εταιρειών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το επενδυτικό σχήμα, με Αnchor Ιnvestor την EATE, στο πλαίσιο του έργου «Debt Funds», θα παρέχει επενδυτικά κεφάλαια από 1 έως 3,5 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργώντας προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη των εν λόγω εταιρειών.
Θυμίζουμε ότι προ τριών εβδομάδων είχε γίνει γνωστή η ενεργοποίηση του EOS Capital II του Απόστολου Ταμβακάκη, το οποίο κομίζει στο οικοσύστημα κεφάλαια άνω των 220 εκατ.ευρώ. Άλλο ένα fund, με τη συμμετοχή της ΕΑΤΕ, συστήθηκε και θα ανοίξει προσεχώς τους χρηματοδοτικούς τους κρουνούς.
Νέοι χρηματοδοτικοί κρουνοί ανοίγουν
Το άνοιγμα και νέων χρηματοδοτικών κρουνών για το οικοσύστημα καινοτομίας, ακόμη και εν μέσω θέρους, είχε προαναγγείλει με συνέντευξή του στο powergame.gr ο επικεφαλής της ΕΑΤΕ, δρ Χάρης Λαμπρόπουλος. Όπως είχε αναφέρει τότε ο ίδιος, στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2024 η ελληνική αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων να αριθμεί 35 funds (venture capital και private equity funds). Ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους δημιουργήθηκαν επτά νέα επενδυτικά κεφάλαια με τη συμμετοχή της ΕΑΤΕ.
Η υφιστάμενη χρηματοδοτική δεξαμενή, που έχουν δημιουργήσει τα 29 funds με τη συμμετοχή της ΕΑΤΕ, ξεπερνά πλέον το 1,6 δισ. ευρώ, αποτελώντας μια γενναία ένεση ρευστότητας προς το ελληνικό οικοσύστημα και επιχειρείν. Εξ αυτών, περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ αποτελούν δεσμεύσεις (commitments) της ΕΑΤΕ, οι οποίες έχουν κινητοποιήσει πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 880 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά έχουν χρηματοδοτηθεί 114 επιχειρήσεις.
Στόχος της ΕΑΤΕ -ως θεσμικός επενδυτής του ελληνικού Δημοσίου- είναι να δώσει στο οικοσύστημα την απαραίτητη χρηματοδοτική δυναμική, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τις μεγάλες προκλήσεις και να κάνει το πολυπόθητο scale up. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΑΤΕ, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 τα 35 ενεργά funds θα έχουν δημιουργήσει μια δύναμη πυρός άνω των 2,35 δισ.ευρώ, με τις δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ, έχοντας μοχλεύσει συνολικά κεφάλαια 1,25 δισ. ευρώ.
Μεγαλώνει η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων
Όλα τα παραπάνω νούμερα περιγράφουν μια ακμάζουσα αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, η οποία όχι μόνο μεγεθύνεται, αποτελώντας τη χρηματοδοτική εμπροσθοφυλακή για startups, scale ups, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καινοτόμες εδραιωμένες εταιρείες. Αλλά αποκτά και βαθιά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού πλέον συντάσσει τις δυνάμεις της με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύπτει όλη τη αλυσίδα αναγκών.
Πέρα, δηλαδή, από τα μεγάλα private equity funds, που μπαίνουν στην αγορά, έχοντας επενδυτική στόχευση στην πραγματική οικονομία, τις μικρομεσαίες εταιρείες και τις καινοτόμες εδραιωμένες επιχειρήσεις, βγαίνουν και μικρότερα funds, που στοχεύουν σε startups σε πρώιμα στάδια λειτουργίας, αλλά και σε scale ups.
Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει η ΕΑΤΕ είναι αυτό της αποκέντρωσης των ενεργών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ήδη η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα case study προς αυτήν την κατεύθυνση -της αποκέντρωσης των VCs εκτός Αθηνών-, αφού στην πόλη λειτουργούν πλέον τρία funds. Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, στόχος είναι να υπάρξουν κι άλλοι χρηματοδοτικοί θύλακες σε πόλεις που έχουν ενεργό καινοτόμο δυναμικό, όπως τα Ιωάννινα, η Πάτρα, η Κρήτη, αλλά και η Θράκη.
Διεθνής ψήφος εμπιστοσύνης
Η ΕΑΤΕ έχει ήδη στο ενεργητικό της «βαριές» συμφωνίες με αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς, όπως η στρατηγική συμφωνία συνεπενδύσεων 400 εκατ. ευρώ με τη Mubadala επί ελληνικού εδάφους, αλλά και η δέσμευση του κρατικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών του Άμπου Ντάμπι, ADQ, για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην εγχώρια οικονομία.
Το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, το οποίο, έχοντας ήδη κάνει τρεις επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας, βρίσκεται σε επαφές για νέες επενδυτικές δραστηριότητες, εκ των οποίων δυο αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, ανανέωσε την ψήφο εμπιστοσύνης του στην Ελλάδα, υπογράφοντας memorandum of understanding με την ΕΑΤΕ για παράταση κατά δύο χρόνια της συμφωνίας συνεπενδύσεων συνολικών κεφαλαίων έως 400 εκατ. δολ. (200 εκατ. δολ. έκαστος).
Το θεσμικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο έχει σήμερα υπό διαχείριση συνολικά κεφάλαια άνω των 290 δισ. δολ., εξετάζει τα επόμενα επενδυτικά του βήματα στη χώρα μας, έχοντας ήδη επενδύσει σε τρία funds: το Diorama II, το νέο fund της DECA Investments με διαχειριστή τον Νίκο Κούλη, το European Sustainable Investment Fund (EuSIF) (σ.σ.: της Sirec Energy των Διονύση Αλυσανδράτου, Ευάγγελου Μπάρδη και Λεωνίδα Βέργου) και στο τρίτο fund του Απόστολου Αποστολάκη και του Γιώργου Δημόπουλου, το Venture Friends.
Πηγή powergame.gr