Αυξημένες κατά 30% ήταν οι παράνομες είσοδοι προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και δευτερευόντως στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Frontex.
Η υπηρεσία της ΕΕ μέτρησε περισσότερες από 7.900 παράνομες εισόδους στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι η αύξηση εν πολλοίς οφείλεται στην αύξηση των ροών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα υποδέχτηκε περίπου τέσσερις στους δέκα από τους συνολικά 18.800 αφιχθέντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον αντίποδα, οι ροές στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή, όπου προορισμός είναι η Ιταλία, μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%, και διαμορφώθηκαν στις 6.600.
Μόνο τον Μάρτιο οι αφίξεις στην Ελλάδα, και δευτερευόντως στην Κύπρο, ανήλθαν σε περίπου 3.700, με τη Frontex πάντως να σημειώνει πως αυτός συνιστά πτώση της τάξης του 13% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Ωστόσο, ακόμα και αυτή η πτώση ήταν σχετικά μικρή εάν συνεκτιμηθεί ότι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή συνυπολογίζοντας τις διαδρομές προς Ιταλία και Ισπανία, οι προσφυγικές ροές του Μαρτίου ήταν μειωμένες κατά 63%.
Στην δυτική μεσογειακή διαδρομή, προς την Ισπανία, οι ροές παρέμειναν πάνω κάτω αμετάβλητες σε βάθος δωδεκαμήνου.
Οι περισσότεροι αφιχθέντες στην Ελλάδα ήταν από τη Συρία και το Ιράκ.
Αντίθετα, στην Ιταλία οι περισσότεροι ήταν από την Ερυθραία, χώρα της βόρειας Αφρικής που βρίσκεται σε παρατεταμένη πολιτική κρίση. Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν στην Ισπανία ήταν πολίτες του Μαρόκο.
Ο απολογισμός δεν καλύπτει τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου, κατά τις οποίες η κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φαίνεται πως έχει αυξηθεί, εν μέσω και εντάσεων στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.