Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

FT: Διχογνωμία στο υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας για την άρση του lockdown

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει διάσπαση στην κορυφή του υπουργικού συμβουλίου του σχετικά με την ταχύτητα με την οποία η Βρετανία βγαίνει από το κλείδωμα του κοροναϊού, ενώ αντιμετωπίζει επίσης ισχυρισμούς ότι «έλειπε από τη δράση» όταν η Βρετανία επλήγη από την κρίση για πρώτη φορά.

Ο πρωθυπουργός, που ανακάμπτει από τον Covid-19 στο Checkers, αντιμετωπίζει μια μεγάλη δοκιμασία όταν επιστρέψει στην εργασία του για να αποφασίσει εάν η οικονομία μπορεί να αρχίσει να ανοίγει εκ νέου προτού κατασταλεί εντελώς ο ιός.

Ο Michael Gove, υπουργός και ο Rishi Sunak, καγκελάριος, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν το ταχύτερο άνοιγμα, ενώ ο Matt Hancock, υπουργός Υγείας, θέλει να καταστραφεί ο ιός πριν μειωθούν τα μέτρα του lockdown.

Ένα ακόμη σημάδι των εντάσεων, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Dominic Cummings, κύριος σύμβουλος του Τζόνσον, υποστηρίζει τον κ. Hancock, ενώ ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Mark Sedwill ακολουθεί μια διαφορετική γραμμή.

Ο κ. Sunak διέταξε το Υπουργείο Οικονομικών να υποδείξει πιθανή οικονομική ανάκαμψη από τον ιό σε σχήμα U, αντικατοπτρίζοντας τους φόβους ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη.
Τα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική εξόδου από το κλείδωμα εμφανίστηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν ο κ. Gove ενώθηκε με τον κ. Sunak υποστηρίζοντας ότι η οικονομία θα πρέπει να αρχίσει να ανοίγει ξανά ακόμη και όταν ο ιός υπήρχε στην κοινωνία.

Η διάσπαση επικεντρώνεται στο πόσο χαμηλό είναι το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού – γνωστό ως R αριθμός του – πριν από το ξεκλείδωμα αρχίσει να ξετυλίγεται.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Gove και ο κ. Sunak πιστεύουν ότι εάν ο αριθμός R είναι βιώσιμος κάτω από το 1 – όπου ο αριθμός των νέων λοιμώξεων δεν αυξάνεται πλέον – τότε οι περιορισμοί μπορούν να αρχίσουν να αρθούν.

Εκείνοι που υποστηρίζουν μεγαλύτερη περίοδο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, μια πολιτική που υποστηρίζεται ευρέως από το κοινό σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, λένε ότι η προσέγγιση του κ. Gove και του κ. Sunak είναι πολύ επικίνδυνη.

Η εφημερίδα One University College του Λονδίνου, συν-συγγραφέας των οικονομολόγων Paul Ormerod και Gerard Lyons, πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, έχει διαβαστεί με ενδιαφέρον από τους υπουργούς και πρότεινε την μέθοδο του «φωτεινού σηματοδότη».

Πρότεινε μια κόκκινη φάση – κατά την οποία ορισμένα καταστήματα ανοίγουν με κοινωνική απόσταση – που θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου, ακολουθούμενη από μια ακόμη φάση στα τέλη Μαΐου κατά την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες ενώ φορούν μάσκες και εστιατόρια ανοίγουν εκ νέου με κοινωνικές αποστάσεις.

Σε μια πράσινη φάση που ξεκινά στα μέσα Ιουνίου, το κοινό θα μπορούσε να απελευθερωθεί πλήρως από το κλείδωμα εάν το επέτρεπαν οι ειδικοί υγείας και θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες μαζικές συγκεντρώσεις, μαζί με διεθνή ταξίδια.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί συσπειρώθηκαν για την υπεράσπιση του κ. Τζόνσον αφού η ομάδα Sunday Times Insight αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός απέτυχε να παρευρεθεί σε πέντε διαδοχικές συναντήσεις έκτακτης ανάγκης για τον ιό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Financial Times: Johnson faces cabinet split on lifting lockdown
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων