Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

FT: Επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η LVMH για την εξαγορά της Tiffany

Η LVMH βρίσκεται σε συνομιλίες για να διαπραγματευτεί εκ νέου την εξαγορά των Αμερικανικών κοσμηματοπωλείων Tiffany ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πλησιάζοντας πιο κοντά στη διασφάλιση μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε λίγο πριν από την πανδημία και αποφεύγοντας την αναμέτρηση τους ενώπιον των δικαστηρίων.

Ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελών ειδών στον κόσμο συμφώνησε να πληρώσει 135 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για την Tiffany τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά πιέζει να μειώσει την τιμή από τότε που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας.

Ένας ολοένα και πιο μεγάλος πόλεμος λέξεων μεταξύ της LVMH, με επικεφαλής τον ιδρυτή του δισεκατομμυριούχου Bernard Arnault και τον Tiffany, γνωστότερος για τα δαχτυλίδια αρραβώνων του που περιβλήθηκαν σε μπλε κουτιά αυγού του Robin, κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα αφού ο γαλλικός όμιλος απείλησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Αυτό πυροδότησε ανταγωνιστικές αγωγές στο εμπορικό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Ντελαγουέρ, δημιουργώντας την προοπτική μιας μώλωπας μάχης στο δικαστήριο.

Ωστόσο, η Tiffany πρόσφατα έδειξε ότι ήταν πρόθυμη να εξετάσει μια αναθεωρημένη τιμή εφόσον ήταν πάνω από 130 $ ανά μετοχή και η γαλλική εταιρεία συμφώνησε να κλείσει τη συναλλαγή χωρίς περαιτέρω αλλαγές, ανέφεραν δύο άτομα.

Η LVMH ήταν ανοιχτή στη συζήτηση τέτοιων όρων και οι δύο πλευρές ήταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις, ανέφεραν δύο επιπλέον άτομα. Ένα άτομο πρόσθεσε ότι η τιμή θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 133 $ για να συμφωνήσει η LVMH με νέους όρους. Κάθε $ 1 ανά μετοχή από την αρχική τιμή ισοδυναμεί με εξοικονόμηση περίπου 120 εκατομμυρίων $.

Οι μετοχές στο Tiffany αυξήθηκαν 1,5 τοις εκατό στα 124,71 $ στις πρώτες συναλλαγές της Νέας Υόρκης την Τρίτη αφού το CNBC ανέφερε ότι «έμμεσες συζητήσεις» ήταν σε εξέλιξη. Η μετοχή ανέβηκε περαιτέρω, φθάνοντας τα 129,37 δολάρια, αύξηση 5,3%, στις πρώτες απογευματινές συναλλαγές μετά την έκθεση των Financial Times σχετικά με το υπό εξέταση εύρος τιμών.

Η προγραμματισμένη εξαγορά της Tiffany από την LVMH έχει γίνει θέμα στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η πανδημία έπληξε την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας πολυτελείας.

Η LVMH παίζει σκληρά με τον αμερικανό κοσμηματοπώλη, υποστηρίζοντας ότι οι προοπτικές της είναι πολύ πιο αδύναμες τώρα από ό, τι όταν η συμφωνία υπογράφηκε τον Νοέμβριο.
Αφού δεν κατάφερε να πείσει την Tiffany να επαναλάβει τη συμφωνία, η ομάδα του κ. Arnault δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την αγορά αφού η γαλλική κυβέρνηση της ζήτησε να καθυστερήσει τη συναλλαγή μετά από εμπορική διαμάχη μεταξύ Παρισιού και Ουάσινγκτον.

Στη συνέχεια, η Tiffany στράφηκε στο αμερικανικό νομικό σύστημα για την επιβολή της συμφωνίας συγχώνευσης, καταθέτοντας αγωγή εναντίον της LVMH που προσπάθησε να αναγκάσει τη γαλλική εταιρεία να σεβαστεί τους αρχικούς όρους της συμφωνίας. Η ομάδα του κ. Arnault απάντησε με τη σειρά της, καταθέτοντας ένα αντίπαλο κοστούμι που ισχυρίστηκε την «καταστροφική» απόδοση του Tiffany, καθώς η πανδημία είχε αφήσει «δυσοίωνες» προοπτικές για το μέλλον.

Η διαμάχη μεταξύ των εταιρειών έρχεται ως υπενθύμιση μετά την αναβίωση της πανδημίας στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ, αφορμή που διατηρεί τον τομέα της πολυτέλειας υπό πίεση Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 30 τοις εκατό φέτος, αν και οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου από την LVMH και την Ερμή έδειξαν αστραφτερά ανάκαμψης, καθοδηγούμενα
από Ασιάτες και Αμερικανούς αγοραστές.

FT: LVMH and Tiffany in talks to cut price of $16.6bn deal
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων